Relatiegeschenk uitgaven stijgen, hoe besteden bedrijven hun budget?

Onderzoek: Bedrijven willen fors meer uitgeven aan relatiegeschenken, maar durven weinig

De uitgaven aan relatiegeschenken, giften en personeelsvoorzieningen stijgen. Maar de financiële middelen die ter beschikking worden gesteld zijn vaak onzorgvuldig besteed. Nieuw onderzoek in Californië (VS) concludeert dat organisaties nu kiezen voor geschenken die per stuk tussen de  $ 50 en  $ 150 kosten. Maar medewerkers zijn nog steeds niet enthousiast over wat ze gewoonlijk krijgen.

Ter vergelijking: in Nederland is de waarde van een gemiddeld kerstpakket in 2019 € 51. Ook in ons land zien we, mede door een gunstigere WKR, dat de kerstpakket en relatiegeschenk uitgaven stijgen.

Meer budget voor relatiegeschenken, en nu?

54% van de ondervraagde organisaties is van plan de komende twee jaar meer te investeren in relatiegeschenken. Ze geloven nog steeds in het concept ‘corporate gifting’, maar zijn vooral ontvankelijk(er) voor dienstverleners op dit terrein die het proces vergemakkelijken. Ze gaan bij de keuze voor geschenken steeds meer voor kwaliteit, maar kiezen uiteindelijk (te) vaak voor traditionele geschenken – die de ontvangers niet zelden koud laten.

Verras medewerkers. Win prospects. Verander klanten in fans!

Opdrachtgevers zijn er legio, van personeelszaken, marketing, evenementenbeheer, verkoop tot klantenservice. Allen vinden het moeilijk om ‘leuke’ dingen te kiezen, en gaan dan vaak maar voor een cadeaubon. En inderdaad zegt 70% van de ontvangers liever een waardebon te krijgen dan een (verzameling) ding(en). Dan kunnen ze tenminste zelf iets uitzoeken! Maar zowel werknemers als klanten en relaties zijn niet enthousiast over de ‘unboxing experience’ van geschenken, die via email bezorgd worden.

Lees ook:  Effectiviteit promotionele producten bevestigd door nieuw onderzoek

Cadeaubon is (voorlopige) winnaar

Alle betrokkenen willen liefst hetzelfde: gepersonaliseerde cadeaus van hoge kwaliteit, die afgestemd zijn op persoonlijke behoeften en liefst ook nog eens nuttig zijn. Gaat het om grotere aantallen, dan is de waardebon wel de gemakkelijkste optie die ook de meeste boxjes tickt. Maar voor hoe lang nog?

Relatiegeschenk management

De hoop is wat dat betreft gevestigd op nieuwe ‘relatiegeschenk management’ systemen. Gifting as a Service (GaaS) heeft het relatiegeschenk opnieuw uitgevonden in de vorm van relatiegeschenk platformen. Dankzij zo’n platform kun je ontvangers meer keuzevrijheid bieden zonder van één leverancier afhankelijk te zijn. Ook abonnement geschenken veroveren langzaam maar zeker een groter aandeel in de relatiegeschenken markt.

Logistiek

De distributie /verzending blijft een belangrijke bottleneck. Vierenveertig procent van de deelnemers die een snelle en gemakkelijke oplossing zoeken verlaat zich op online retailers. Maar de meeste van deze e-commerce winkel(tje)s zijn niet toegerust voor het verwerken van echt grote aantallen – waardoor de werkgevers toch alles zelf moeten regelen ( denk ook aan AVG-perikelen rondom relatiegeschenken versturen). 

De pandemie draagt ook niet bij aan een probleemloze logistiek. Consumenten die gewend zijn om hun aankopen de volgende dag bezorgd te krijgen, ontdekken dat ze lang(er) moeten wachten op de goodies die zijn uit een catalogus hebben aangestreept. “Volgende dag” kan betekenen “volgende week”, aangezien de zendingen vertraging oplopen. Naarmate de feestdagen naderbij komen zal dit waarschijnlijk nog erger worden. 


Het onderzoek naar relatiegeschenk uitgaven werd uitgevoerd tussen 20 augustus en 8 september 2020. In Your guide to the Gifting Revolution  kun je lezen hoe de nieuwste Gift Experience Management technologie je kan helpen tevredener ontvangers te creëren.