Niet altijd gepast. Een relatiegeschenk kan al snel als omkoperij of smeergeld gezien worden.
Wanneer is iets een relatiegeschenk, en wanneer is er sprake van belangenverstrengeling, steekpenningen, smeergeld of omkoperij? Voormalig lid van de World Athletics Council, Ahmad Al Kamali ( voorzitter van de atletiekfederatie van de UAE) was niet op de hoogte van de geldende etiquette. Hij is door de World Athletics Ethics Board voor zes maanden geschorst wegens het uitdelen van horloges aan Afrikaanse sport-bobo’s. Bovendien moet hij een boete betalen van € 5.000.
Steekpenning of relatiegeschenk?
Al Kamalaj had zich kandidaat gesteld voor het vice-presidentschap van de World Athletics Council. Voorheen de International Association of Athletics Federations (IAAF) Council. Hij was al jaren lid van deze Raad. Vlak voor de verkiezingen, gehouden in september vorig jaar in Doha, werd hem verboden deel te nemen, omdat de Athletics Integrity Unit een onderzoek begonnen was naar aanleiding van beschuldigingen door de Marokkaanse atleet Said Aouita.
Deze beweerde dat hij in 2015 in Addis Abeba persoonlijk in de handbagage van Al Kamali “Continental-horloges, Rolexen en stapels dollar- en euro biljetten” had gezien. En dat hem was verteld dat die Rolexen zouden worden achtergelaten in de hotelkamers van afgevaardigden van de Confederation of African Athletics Congress, in een vermeende poging om hen over te halen om op hem te stemmen als lid van de Raad.
Relatiegeschenk horloges als gebaar van goede wil
De Emirati gaf toe dat hij destijds tijdens het congres in Ethiopië inderdaad horloges had uitgedeeld, merk Continental. Maar dat waren promotionele horloges bedrukt met het logo van de UAE Athletics Federation op de wijzerplaat. Van Rolexen en geld was volgens hem geen sprake geweest. “Die dingen waren hoogstens 40 of 50 euro waard, en als relatiegeschenk geheel conform de geldende regels en voorschriften van de World Athletics Council. Het geven van dergelijke presentjes is nu eenmaal bij ons, in onze regio en onze cultuur, normaal. Wij gaan nooit ergens heen zonder zo een ‘gebaar’ van vriendschap en goede wil!”.
Een horloge is geen doos snoepjes of dadels
PANEL OF THE IAAF ETHICS BOARD
Maar tussen relatiegeschenken en smeergeld zit een groot grijs gebied. Zeker als het gaat om relatiegeschenken voor ambtenaren of hoog geplaatste functionarissen van (semi)overheden. De Ethics Board constateerde dat er ‘inconsistenties’ waren in het relaas van Aouita. En dat bekend was dat hij en Al Kamali inmiddels gebrouilleerd waren geraakt. Er was ook geen bewijs dat er Rolex-horloges ontvangen waren door de Afrikanen. Maar dat dit niet wegnam, dat de geldende ethische regels voor kandidaten verbieden om horloges weg te geven. Ook al waren die niet erg duur.
Omkoping en beïnvloeding
“Het zijn en blijven geschenken die in principe een ontvanger kunnen beïnvloeden en dus kunnen worden gezien als een ongepaste beïnvloeding. Een horloge is geen doos snoepjes of dadels”, aldus de ethiekbewakers.
En bovendien had Al Kamali, die het recht heeft in beroep te gaan bij het Hof van Arbitrage, “onbevredigende getuigenissen” gegeven – “Te vaak weigerde hij vragen te beantwoorden die hem werden gesteld”.
De volledige uitspraak vind je hier.
Luxe geschenken
Overigens zijn ze in de UAE niet vies van dure merchandise en dure cadeautjes. Wat dacht je van dit paard van 1 Miljoen, een relatiegeschenk van de Sultan voor Xi Jinping? Onderstaande horloges – in de nationale kleuren – kosten zonder opdruk al ruim meer dan $ 1100. En van dit Glam Rock Limited edition SoBe Tech exemplaar ter ere van Sheik Zayed bin Sultan Al Nahyan op de 41e nationale feestdag zijn er maar 100 gemaakt…