Verkiezingen Turkije: bijna €100 miljoen promotieartikelen

President Erdogan en de opositie maken, net als voormalig president Trump en Biden, veel gebruik van promotieartikelen tijdens de verkiezingen. Het gebruik van promotionele producten is een effectieve manier om de loyaliteit van kiezers te vergroten en de bekendheid van een kandidaat te vergroten.

Turkse verkiezingscampagnes: bijna 100 miljoen euro aan cadeautjes, promotieartikelen en giveaways

Op 14 mei aanstaande worden in Turkije presidents- en parlementsverkiezingen gehouden. De Turkse branchevereniging van Fabrikanten en Verkopers van Promotionele Producten (PROMOTÜRK) verwacht dat in de campagnes van de verschillende partijen voor ongeveer  TL 2 miljard (€ 95 miljoen) aan promo-producten ingezet zal worden.

“Promotionele artikelen zijn het belangrijkste instrument voor zowel politieke partijen als individuele kandidaten in de strijd om de kiezer,” aldus Mehmet Yücetürk, voorzitter van PROMOTÜRK. Voor hem en zijn collega’s is deze periode, met name de laatste maand voor de verkiezingsdag, van vitaal belang. 

De campagnes beginnen traditioneel met brede giveaway-acties, die later evolueren tot gerichte relatiegeschenken en andere promotieartikelen. “Het gaat daarbij om dingen als vlaggen, petten, sleutelhangers, pennen en tassen, die doen het bij ons in Turkije altijd goed,” zegt hij.

Vlaggen populair in Turkije

Individuele parlementskandidaten betalen uit eigen zak voor kleinere oplagen gepersonaliseerde promotionele producten, merchandise en memorabilia, terwijl de partijen gaan voor en gros giveaway-aankopen. Vooral Turkse promo vlaggen zijn geliefd, de fabrikanten verdrievoudigen hun normale productiecapaciteit om aan de stijgende vraag te voldoen, aldus Yücetürk.

Ook is  er veel vraag naar affiches en stickers voor op voertuigen en gebouwen. De populariteit van nieuwe technologie doet zich ook in Turkije gelden: partijen hebben ook grote aantallen opladers en usb sticks in hun relatiegeschenk assortiment opgenomen; maar bij deze nationale verkiezingen worden ook huisvrouwen niet vergeten, die met plastic huishoudelijke artikelen worden verleid (!).