Trump betaalt valse factuur voor merchandise

Eerder schreven wij over de miljoenen die Trump en Biden investeren in leuke hebbedingetjes voor de Amerikaanse kiezers. Van petten tot speciale up of Joe koffie! Het schijnt dat de verkoop van Trump’s merchandise die van Biden overtreft. Wellicht wederom een indicator van overwinning.

Team Trump bestelt merchandise – opgelicht voor $2,3 miljoen

Nu blijkt dat Trumps campagneteam al voor de tweede keer ten prooi gevallen is aan ‘fake billing’ ofwel spookfacturen-hackers. Deze keer zijn ze erin geslaagd voor ongeveer $ 2,3 miljoen (€ 1,97 miljoen) aan niet-geleverde promotieartikelen te laten betalen.

Hackers sturen spookfactuur

De hackers deden zich voor als de leveranciers, die in opdracht van het herverkiezingsteam (KAG)petten geleverd hadden, inclusief een email-campagne aan geselecteerde kiezers om die aan te prijzen. De boeven hadden via phishing de juiste inloggegevens van functionarissen bij die bedrijven achterhaald, en gebruikten deze om valse facturen naar de Wisconsin Republikeinse Partij te sturen. De republikeinen betaalden zo de rekening aan de hackers in plaats van aan de echte leverancier.

Tweede keer

En het blijkt dat dit al de tweede keer is dat de GOP ten prooi valt aan digitale fraude. Afgelopen dinsdag werd de herverkiezingswebsite van Trump korte tijd gegijzeld door hackers die beweerden gevoelige bestanden te hebben afgegrendeld, en betaling in bitcoins eisten om  deze weer vrij te geven.

In beide gevallen, zo zegt het herverkiezingsteam, zijn geen ‘sensitive data’ gestolen. Behalve die van die pettenleverancier dan! “De hackers moeten inside informatie hebben gehad over onze systemen,” zei de voorzitter van de Wisconsin GOP, Andrew Hitt, in een verklaring.

Lees ook:  De impact van Covid: China, logistiek, kosten en AVG

De FBI heeft beide zaken in onderzoek genomen, maar doet verder geen mededelingen.