Iconische Hotdog promotieartikelen

Oscar Mayer’s promotieartikelen zijn geïnspireerd op de iconische vorm van hun eigen product: een knakworst

Oscar Mayer is een Amerikaans vleeswarenbedrijf, onderdeel van het Kraft Heinz concern, met hoofdkantoor in Chicago. Het is vooral bekend om zijn Hotdogs en boterhamworst. De onderneming,  in 1883 opgericht door de Duitse immigranten Oscar en Gottfried Mayer, bleef bijna een eeuw lang zelfstandig tot het overgenomen werd door General Foods dat later opging in Kraft Heinz. De USP van de broers bestond uit de klassieke bratwurst, leverworst en weißwurst, die zeer populair werden bij de vele Duitse immigranten in Chicago. 

Wienermobile: gemotoriseerde Hotdog

Oscar Mayer is qua marketing iconisch beroemd door zijn ‘Wienermobile’, een vloot van gemotoriseerde Hotdogs-met broodje, die de VS doorkruisen om de producten van de onderneming op ludieke wijze onder de aandacht te brengen.

De eerste Wienermobile dateert al van 1936, en werd gebouwd door een neef, Carl G. Mayer. De VS kwamen toen net uit de Grote Depressie; de broers Mayer dachten met dit bijzondere voertuig de inwoners van Chicago wat vrolijkheid te bieden. En dat werkt 85 jaar later nog steeds, ook in deze barre Corona-tijden. “Natuurlijk tovert zo’n gigantische Hotdog een glimlach op je gezicht, als je die langs ziet komen,” zegt Ed Roland, marketingmanager bij Oscar Mayer. “Dat vrolijkt je hele dag op!”

Corona

De pandemie stak aanvankelijk een spaak in de wielen van de Wienermobile, hoewel de vraag Kraft Heinz-comfortfood alleen maar groeide door de lockdown. Voor het eerst in lange tijd dreigden de wienermobielen in hun garages te moeten blijven. Maar de Oscar-Mayer marketeers wisten dat te voorkomen, met het argument dat juist in barre tijden de grappige wagens onlosmakelijk verbonden waren met het DNA van het merk. 

Lees ook:  WimbleWorld Meta Merchandise

Nieuwe routes zijn uitgestippeld, de bemanningen (‘Hotdoggers’ genoemd) dragen passende beschermingsmiddelen, er staan nieuwe reclameborden die ‘afstand houden’ bevorderen. Ook het Hot Dog High-trainingsprogramma is aangepast. Zo blijven de wienermobiles nu twee weken op dezelfde locatie ( minder mobiel dus) en gaan vooral naar steden met relatief weinig besmette inwoners.

Hotdog promotieartikelen

De Hotdoggers plaatsen veel (selfie)foto’s en video’s op social media, geven brochures uit en beantwoorden vragen van consumenten. De meest gestelde is of er een  wc in de wagen is – antwoord: “Nee, het is geen Weenie-bago ”), En:  ze delen super leuke promotionele fluitjes uit!

Want je vergist je als je denkt dat de Hotdoggers echte broodjes-worst uitdelen. De wagens zijn geheel gevuld met Hotdog promotieartikelen en Oscar Mayer merchandise. Kentekenplaten, sleutelhangers, sleutelkoorden, knuffels en Ryan Newman-koelhoezen (de NASCAR-coureur die Oscar Mayer sponsort).

Fluitjes in de vorm van een worst

De meest gewilde goodie is echter het promotionele worst-fluitje, een vijf centimeter lange, viertonige plastic kazoo-replica van de weenie-wagen. De custom made fluitjes werden voor het eerst uitgedeeld in 1951 en zaten aanvankelijk ook in Oscar Mayer-worstjesverpakkingen.

promotionele fluitjes worst vorm oscar mayer vintage
Vintage promotieartikelen vind je op Ebay

Maar al decennia kun je een ​​officieel worstjesfluitje alleen van een Hotdogger persoonlijk krijgen. En als je heel veel geluk hebt, mag je een ritje (mee)maken in de rijdende Hotdog.

Zó wordt je merk iconisch….

Stel je voor dat de HEMA, temidden van deze coronacrisis, een rijdende rookworst zou introduceren. Een rookworst fluitje lijkt me een opsteker voor de HEMA-fans. Voorlopig moeten ze het doen met een houten speelgoed rookworst, rookworst mondkapjes en opblaasbare rookworsten.

Lees ook:  Goalissimo voetbalshirts