De vreemdste film merchandise

Daar is over vergaderd…

De meest rare merchandise-items gemaakt voor de filmindustrie

Vorig jaar (alweer!) besprak ik hier het boek For promotional use only, met 165 opmerkelijke merchandise objecten uit de (marketing en promo) geschiedenis van Hollywood. Deze giveaways werden uitgedeeld bij premières en in goodiebags voor de crew members tijdens de laatste draaidag van de film. En niet zelden blijken ze later echte collector’s items te worden.

Movie Promotional Merch Unlimited

Niet in de laatste plaats dankzij de aandacht die ze krijgen via sociale media als twitter, insta en etsy. Voor een liefhebber van ‘het relatiegeschenk’ als ondergetekende bieden die kanalen haast elke week weer een nieuwe ontdekking. Via bovengenoemd boek en zijn uitgever belandde ik zo op het account ‘Movie Promotional Merch Unlimited ‘ oftewel @NightPromoting, vooral of geheel gewijd aan het vinden en voor het nageslacht vastleggen van de meest weirde en overbodige giveaways die in de loop der jaren aan de Hollywoodse marketeersbreinen ontsproten zijn. MPMU lijkt een Film Twitter-favoriet geworden, geen wonder dat A24 zich al snel meldde om er ook For promotional use only te promoten, natuurlijk in de vorm van een een veiling van dat soort film-merch voor een goed doel.

Een Pursuit of Happyness snowglobe? Hollywood zegt: YES!

Scrollen door het @NightPromoting account is als schatgraven in een Hollywood-vuilnisbak of vergeten magazijnen met oude folders, aanplakbiljetten en troep. Heee – kijk daar eens, een Nutty Professor PS1-speler. Of hier deze Sisterhood of the Traveling Pants tote bag, een Spinal Tap vergiet, Mister Wilson! en deze Pursuit of Happyness snowglobe? hahahah!

Lees ook:  Duurzame merchandise lijn opzetten voor je bedrijf

Het account werd opgericht door ene Julio B., een leraar uit Florida. Zijn fascinatie voor film promo’s begon toen hij eindexamen deed op zijn middelbare school en elke geslaagde leerling een T-shirt kreeg dat refereerde naar de boven-de-18 film Tomcats – die hij nog niet eens mocht zien. Er was ook aan dames gedacht blijkbaar.

Julio stelt zich – net als ik – graag voor hoe tijdens vele (of te weinig) vergaderingen beslist is over welk beeld het meest geschikt zou zijn om deze film aan de man te brengen (niet aan de vrouw, dat spreekt). Hij en zijn followers hebben duidelijk een voorkeur voor de meest tacky en weirde merchandise voor niet zelden geflopte en in elk geval vergeten films… een fascinatie die ik met hem/hun deel.  Check bijvoorbeeld deze Butt Plug Award uit de film ‘Everything Everywhere All at Once’.