Boek over Hollywood merchandise en promo producten

Voor de echte merchandise liefhebber

For promotional use only viert de meest bijzondere merchandise, gadgets en gifts uit Hollywood tussen 1975-2005

Bij elke nieuwe filmrelease wordt er al decennia lang een hele scheepslading  merchandise aangeboden: speelgoed, t-shirts,  kartonnen silhouetten van hoofdrolspelers voor in de bioscooplobby’s en ga zo maar door. Deze ‘swag’ is al tientallen jaren een traditie, en sommige beelden zijn inmiddels iconisch – denk aan de opwaaiende zomerjurk van Marilyn Monroe. 

For promotional use only

Film- en tv-bedrijf A24 heeft nu als geste aan de liefhebbers – waaronder ik – een heus koffietafelboek uitgegeven, met 165 fantastische objecten uit de marketinggeschiedenis van Hollywood.

236 pagina’s vol Hollywood merchandise en promo producten

Het boek telt tweehonderdzesendertig pagina’s en belicht de creatieve (en soms ronduit weirde) manieren waarop de studio’s en hun marketeers door de jaren heen hun films hebben gepromoot. Het staat vol met foto’s en beschrijvingen van allerlei rariteiten, behorend bij nieuwe en klassieke films.  Leuke items in het boek zijn onder meer nylonkousen die zijn geproduceerd voor Jaws. Zonnebrillen van Bill & Ted’s Excellent Adventure. En zelfs valse wimpers die werden verkocht om Miss Congeniality 2: Armed and Fabulous met de onvergelijkbare Sandra Bullock te promoten. 

Daarnaast bevat het boek ook een handvol commentaar van Hollywood-iconen, waaronder een voorwoord van Roger Corman getiteld “On Movie Swag”. Een essay van Lindsay Zoladz en interviews met verschillende studiomanagers over het maken van promotieartikelen. Bijna alle items in het boek worden overigens geveild voor een goed doel.

Kortom, het boek ( $52) beschrijft de geschiedenis van Hollywood merchandise en promotieartikelen: ‘movie swag’. Je leest hoe die producten tot stand kwamen en hoe ze soms met veel, en soms met minder, succes werd ingezet om films te promoten. En bij A24 hebben ze wel verstand van Hollywood merchandise, getuige hun Butt Plug Award die ze speciaal gemaakt hebben voor de film ‘Everything Everywhere All at Once’.

Lees ook:  Netflix's Stranger Things branded merchandise stores

Het boek is een lust voor het oog!  Van de merchandise fan dan.