Mascotte Olympische spelen 2024: rode muts op sneakers

Het is rood, draagt sneakers en heeft wenkbrauwen in de kleuren van de Franse vlag. Je vraagt je misschien af: ‘Wat is de betekenis van de mascottes voor Olympische Spelen in Parijs 2024?’

mascotte olympische zomerspelen 2024 rode muts

“De Frygische muts is een zacht kegelvormig hoofddeksel waarvan de top naar voren wijst en weer wat naar beneden valt. De muts was het kenmerk van de inwoners van Frygië (Klein-Azië) en werd volgens de legende voor het eerst gedragen door hun koning Midas – om de ezelsoren die hij als straf voor zijn domheid van de goden had gekregen te verbergen,” zo kunnen we op Wikipedia lezen. In het Romeinse rijk moesten vrijgelaten slaven en hun nakomelingen de Frygische muts dragen. Vandaar dat deze muts een symbool van ‘vrijheid’ werd.Het nationale symbool van Frankrijk, Marianne, wordt steevast afgebeeld met zo’n Frygische muts op, waarmee zij laat zien dat de Fransen zich bevrijd hebben van de dwang van het feodale systeem. Verder kennen we de Frygische muts ook van Grote Smurf. Al weet ik niet waarom de Belgische tekenaar Pierre Culliford zijn smurfen deze mutsjes gaf.

Olympische mascotte Zomerspelen 2024 (OS 2024) onthuld in Parijs 

Op maandag 14 november (2022) werd in de Franse hoofdstad onthuld hoe de mascotte voor de OS 2024 eruit zal gaan zien: als een Frygische muts op sneakers. De versie voor de Paralympics draagt aan één been koolstof blades.

Tony Estanguet, voorzitter van het organisatiecomité van Parijs 2024, verklaarde de keuze: de Frygische pet zou als symbool “over de hele wereld bekend” zijn. Dat waag ik te betwijfelen, maar ik begrijp dat de organisatoren op meerdere manieren hebben willen verwijzen naar de beroemde Franse Revolutie. De slogan “Liberté, égalité, fraternité” past wonderwel bij de Olympische idealen van Pierre de Coubertin. Die zich overigens de laatste decennia geregeld in zijn graf zal hebben omgedraaid. Zo is de route van de marathon bijvoorbeeld gelijk aan die van Franse vrouwen, die op 5 oktober 1789 vanuit Parijs naar Versailles trokken om te protesteren tegen de gestaag stijgende prijs van brood.

Lees ook:  Virtuele swag voor avatars in augmented realities

Zomerspelen mascotte: made in China

Geen wonder. Eris natuurlijk veel commentaar op de pluchen knuffelversies van de mascotte, die bijna allemaal in China gemaakt blijken te worden. De organisatoren van de Olympische Spelen kwamen niet verder dan de praktische constatering dat nu eenmaal “het grootste deel van het speelgoed dat in Frankrijk wordt verkocht uit China komt.” Marktwerking en globalisatie, zullen we maar zeggen.

20-25% merchandise inkomsten

Hoeveel knuffels er besteld zijn, is niet bekend. Maar de verwachting is dat ze goed zullen zijn voor “tussen 20% en 25%” van de merchandising-inkomsten. In de webshop kun je (nu al: dik 600 dagen voor het evenement van start gaat) T-shirts, Hoodies, Mokken en pluche knuffels van de Mascotte Olympische Spelen 2024 kopen. Men hoopt dat die totaal zo’n 127 miljoen euro zullen gaan opleveren.