Wat als je spaaractie te succesvol is? Starbucks onder vuur voor verspilling

Bij Starbucks draait het niet alleen om koffie. Ook hun merchandise (vooral de mini starbucks koffertjes) is zeer gewild vanwege (te) succesvolle spaaractie.

Een spaaractie van Starbucks in Zuid-Korea is enorm succesvol, maar wekt de woede van kritische burgers. Die beweren (of zeg maar: stellen vast!) dat veel Starbucks klanten alleen maar koffie kopen om punten te verdienen, en die koffie vervolgens gewoon weggooien. BOE!

Succesvolle spaaractie

De campagne is enorm populair, zo stelt insideretail.asia, en het lijkt er inderdaad op dat er per klant ‘buitensporige’ aantallen bestellingen geplaatst worden. Op sociale mediasites worden tips gedeeld, hoe je 17 drankjes bij Starbucks kunt kopen voor de laagst mogelijke prijs (het record is 68.700 won, ca. $55). Van 21 mei tot 22 juli mag je namelijk voor de punten die je krijgt voor 17 Starbucksdrankjes kiezen uit twee reiskoffertjes en een kampeerstoel.

Van de weeromstuit heeft concurrent Hollys Coffee een soortgelijke aanbieding, waarbij de klant 60% korting kan winnen  op kampeeraccessoires als parasols en vouwstoelen, wanneer men meer dan 10.000 Won uitgeeft (US $ 8,10)aan bakkies troost.

Spaaractie verandert in rage

So far so good – maar inmiddels is er sprake van een heuse rage. Starbucks wil niet zeggen hoeveel gratis geschenken er per vestiging beschikbaar zijn, maar anekdotes worden wel online gepubliceerd. Zo blijkt vorige week vrijdag iemand een bestelling geplaatst te hebben van 300 bekers koffie, waarna hij met de hele voorraad koffers naar huis ging. Hij bood 299 papieren bekers gratis aan omstanders, maar niemand had nog interesse dus moest hij alles weggooien. 

Lees ook:  Trump werft miljoenen met merchandise

deze actie begint zichzelf in de staart te bijten

starbucks

Inmiddels worden de populaire Starbucks Koffertjes voor rond de 200.000 won (ca$160) op de lokale internetmarkt aangeboden. “De idee was om klanten die meer dan twee kopjes per week kopen eens te verwennen, maar deze actie begint zichzelf in de staart te bijten,” aldus een Starbucks-official in de lokale pers. “Klanten zijn boos vanwege de overlast en de verspilling!”

Meer blunders

Succesvolle weggeefacties of spaaracties kunnen soms zoveel tractie krijgen, dat de aandacht naar het negatieve verschuift. Zo merkte ook Albert Heijn vorig jaar met hun Winterdorp actie. En D66 ervaarde ook hoe het positieve effect van een succesvolle merchandise actie, keihard om kan slaan in een gênante blunder. Toen een tweet van Jan Paternotte de leverancier van de D66 klimaatdrammer trui onthulde.