Dit is waarom de Albert Heijn Winterdorp spaaractie kritiek krijgt

De nieuwste supermarkt spaaractie: Albert Heijn Winterdorp komt negatief in het nieuws. Werkt de actie? Of is dit een blunder?

In dit artikel:

AH Winterdorp actievoorwaarden

  • Klanten van de Albert Heijn kunnen in totaal 45 verschillende Winterdorp-mini’s sparen.
  • Bij elke €15 aan boodschappen ontvangen klanten 1 gratis Winterdorp-mini.
  • De actie geldt ook voor online bestellingen.
  • De looptijd van de campagne is ongeveer 1 maand: van maandag 25 november t/m dinsdag 24 december.
  • Zolang de voorraad strekt

Kosten Winterdorp bewaardoos, lampjes en verzamelplaat

Omgerekend kun je (in theorie) met € 645 aan boodschappen een compleet winterdorp bij elkaar sparen. Maar AH verkoopt ook dingen rondom de spaaractie.

Zoals een handige bewaardoos voor de mini’s. Een set LED lampjes om je winterdorp ’s avonds mooi te verlichten. En natuurlijk een kartonnen verzamelplaat. Dat is een plattegrond van het mini Winterdorp, handig voor kinderen met wat minder fantasie.

  • De bewaardoos kost €2,99
  • De Winterdorp verzamelplaat kost € 0,49
  • Een set LED lampjes (voor in de mini huisjes) kost €1,59
  • Setje mini kerstboompjes €0,79
  • 4 alkaline batterjen voor de led lampjes € 3,49

Waarom er kritiek is op de Winterdorp spaaractie van Albert Heijn

Albert Heijn was en is, volgens de Sustainable Brand Index, de meest duurzame supermarkt van Nederland in 2017, 2018 en 2019.  “Bij Albert Heijn geloven we dat we met veel kleine stapjes, grote resultaten kunnen behalen. Dat als we met z’n allen iedere keer een beetje meer doen, we ook iedere keer een beetje meer bereiken,”, beweren ze trots op hun site.

Albert Heijn, wanneer hou je eens op met die plastic rotzooi?

Waarom de kruidenier dan toch weer tot 24 december miljoenen (?) plastic huisjes, boompjes, voertuigen en sneeuwmannetjes het milieu in slingert, mag een raadsel heten. 

Lees ook:  Foute relatiegeschenken gevonden in goodiebag Kinepolis Leuven

Reactie Albert Heijn op AH Winterdorp kritiek

De nieuwste spaaractie van Albert Heijn, het Albert Heijn Winterdorp, heeft dus veel kritiek in de media gekregen. Lees hier hun reactie, die ze via Facebook deelden:

‘De mini’s zijn van hoogwaardige kwaliteit en niet ontwikkeld voor eenmalig gebruik. Alle huisjes zijn gemaakt van recyclebaar materiaal. De kerstboom en de bakfiets zijn van PP plastic gemaakt ivm breekbaarheid. Zo kregen we de meest stevige huisjes die je jarenlang kan gebruiken en houden we rekening met de toy safety rules. Je kunt ze daarom ieder jaar weer gebruiken als sfeervolle decoratie in je huis tijdens de decemberperiode. Juist om die reden hebben we ook een speciale bewaardoos van FSC-papier ontwikkeld. Verder zijn de mini’s in tegenstelling tot vorige spaaracties verpakt in 100% FSC-papier en hebben we twee maten verpakkingen om de mini’s (zo klein mogelijk en zo groot als nodig) om papiergebruik te minimaliseren’

Albert Heijn

Werken supermarkt spaaracties?

Natuurlijk, van glimmende steentjes tot goudklompjes, van postzegels tot theelepels, mensen hebben altijd dingen verzameld. Het zit in onze genen, en daarin zijn we niet uniek.

Onderzoek wijst uit dat rond de 30 procent van de bevolking iets verzamelt, en het is vooral populair bij kinderen. Geen wonder dat supermarketeers (ook bij de LIdl houden ze van spaaracties) al jaren met campagnes komen, waarbij klanten per zoveel euro een onnozel cadeautje ontvangen. Door ze onherkenbaar te verpakken, worden de meest waardeloze voorwerpen omgetoverd tot een begeerlijke verrassing, die tot haast religieuze verzamelwoede aanzet.

Maar deze verzamelobjecten rage lijkt een vicieuze cirkel van promoties geworden, die alleen werken zolang de promotie actief is. Ze doen zelden iets voor brand loyalty.

Lees ook:  Drukfout platina jubileum merchandise koningin Elizabeth II

Door de algemene zorg om het milieu ontstaat er wereldwijd gelukkig steeds meer weerzin tegen de milieuvervuiling, die dergelijke spaaracties veroorzaken. Vooral als plastic rommel wordt ingezet door supermarktketens, die zich op andere momenten op de borst kloppen vanwege hun bijdragen aan een duurzame groene toekomst. 

Wat Burger King deed met overbodige plastic premiums

Ook notoire verspreiders hebben het licht gezien. In het VK bijvoorbeeld  riep Burger ​​kinderen op om al hun verzamelde plastic fastfood speeltjes te laten omsmelten. Het initiatief, bedacht door bureau Jones Knowles Ritchie, werd The Meltdown gedoopt.

The Meltdown

Wie tussen 19 en 30 september 2019 zijn speeltjes inleverde, kreeg gratis King Junior Meals, stickervellen en Meltdown BK-kronen waarmee ook mama of papa een gratis whopper konden verdienen. Verder beloofde Burger King om alle speelgoed uit de Junior Meals van de keten te verwijderen, en jaarlijks 320 ton plastic afval te recyclen.

Meltdown: de campagne tegen overbodige plastic premiums

De moestuintjesactie van vorig jaar was een stap in de goede richting. Waarom we nu weer met zijn allen door ledlampjes verlichte plastic rotzooi moeten gaan sparen, die over een paar maanden op zijn best een tijdje op zolder, maar waarschijnlijker in de vuilnisbak terechtkomen…

AH Winterdorp mini’s & figuurtjes

Als je nu denkt: joh waar maak je je druk over? Een paar kleine speelgoedjes? Kijk dan even naar al die leuke kleine kerstfiguurtjes, mini huisjes. En bedenk hoeveel tijd en moeite er in moet zijn gestopt, om deze spaaractie op te tuigen…

Wat denk jij? Omsmelten of verzamelen?


Brand Loyalty + Kommerkors

De Winterdorp mini figuurtjes zijn marketingproducten die geproduceerd zijn in door het bedrijf BrandLoyalty uit ’s Hertogenbosch. BrandLoyalty ontwerpt, ontwikkelt en implementeert loyaliteitsoplossingen die ’s werelds meest succesvolle retailers helpen het gedrag van consumenten te veranderen.

Lees ook:  Wiersema's bedrukte etenswaren in 'Sponsored By'

Het ontwerp is speciaal voor Albert Heijn gemaakt, althans ik heb geen franchise formule in andere landen ontdekt, of aanbieders op Alibaba gevonden. Ze werken hiervoor vaker samen met ontwerpstudio Kommerkors uit Schoonhoven. Behalve meubels ontwerpen ze bij Kommerkors ook wat ze zelf ‘marketingproducten’ noemen. Je kent misschien de ‘Beesies’, ‘Hup Holland Hamsters’ en ‘Boerenleven’. Maar ook de plastic premiums van een vorige (in opspraak geraakte spaaractie) ‘Koekenbakkers’ is door Kommerkors ontworpen.