Klimaatdrammer trui D66 gemaakt in sweatshops?

Hoe het positieve effect van een succesvolle merchandise actie, keihard om kan slaan in een gênante blunder.

Een tweet van Jan Paternotte onthulde de leverancier van de D66 klimaatdrammer trui. En toen barstte de bom.

duurzaam textiel stanley stella textielarbeiders

De Belgische leverancier Stanley Stella, stond bekend als een hip en duurzaam promotioneel textiel merk. Tot een recent Brits kledingschandaal aan het licht kwam (The Guardian) rond de onderbetaling, uitbuiting en verbale mishandeling van Stanley Stella-kledingmakers in Bangladesh.

De minister die eigenaar is van de fabriek, heeft ook nog journalisten laten arresteren die onderzoek naar de sweatshops deden. Er worden werkweken van 55 uur gedraaid, tegen 40 cent per uur onder onmenselijke omstandigheden. Deze maand nog werden er medewerkers ontslagen nadat ze staakten voor meer loon.

Klimaatdrammer

VVD-fractieleider Dijkhoff noemde Rob Jetten (D66) in een interview met de Telegaaf een “drammer”. Het Kamerlid vindt dat de discussie over klimaatmaatregelen wordt gedomineerd door “drammers” die in zijn ogen “een lichtend voorbeeld” van Nederland willen maken

Al snel werd dit in de media omgevormd tot klimaatdrammer.

D66 omarmde deze catchy term ‘Klimaatdrammer’ vervolgens als geuzennaam. De partij bedacht zelfs dat dit gekapitaliseerd kon worden middels een merchandise crowdfunding actie. Er zijn twee verschillende klimaatdrammer truien te koop. ‘Trui met Rob’ en ‘Trui blauw’.

Stanley/Stella

In een interview met de Gazet van Antwerpen, ontkent het merk alle aantijgingen. ‘Dit is een van de beste kledingproducenten in Bangladesh’, en ‘we hebben nog nooit over die mistoestanden gehoord’ verklaard Stanley Stella.

Dit is een van de beste kledingproducenten in Bangladesh

Stanley Stella
stanley stella mvo duurzaamheid certificaten fair wear
fairwear foundation certificate logo stanley stella

Fair Wear Foundation

Naast verschillende eco certificaten als GOTS, OCS Blended, OCS 100 en Oeko tex. Is Stanley Stella ook aangesloten bij de Fair Wear Foundation. Een onafhankelijke, non-profit organisatie die samenwerkt met fabrieken en importeurs in de textielindustrie. Hun doel is de arbeidsvoorwaarden te verbeteren van textielarbeiders.

Lees ook:  Trump werft miljoenen met merchandise
truien d66 leverancier stanley stella belgie

Ruim € 30.000 opgehaald voor de foute truien van D66

De verkoop van de D66 klimaatdrammer-truien gaat erg goed. Op moment van schrijven is er ruim € 30.000 opgehaald met de verkoop van hun campagnemateriaal. Jan Paternotte, lid van de tweede kamer fractie namens D66, postte deze foto van een nieuwe levering D66 merchandise. Hieruit bleek dat de promotionele truien vervaardigd zijn door het merk Stanley Stella.


Blunders met promotionele producten en relatiegeschenken komen vaker voor. Maar wanneer het een politieke partij betreft, krijgen ze uiteraard bijzondere media aandacht.

Niet alleen de opdrachtgever wordt erdoor in verlegenheid gebracht, dit zal ook consequenties hebben voor het imago van de leveranciers en de ‘keurmerken’ die ermee gemoeid zijn.