Je eigen corona pictogrammen ontwerpen? Laat je niet beperken door je huisstijl als het gaat om coronacommunicatie.
Overal zijn HR-afdelingen en officemanagers druk doende de terugkeer naar het kantoor in goede banen te leiden. Eerder al besteedden wij aandacht aan het belang van duidelijke coronacommunicatie bij het Coronaproof maken van de anderhalvemetersamenleving.
Het stomste wat je kunt doen is net te doen of met branding bezig bent.
Wat is een goed ontworpen coronapictogram?
Een sophisticated pictogram is een krachtig wapen in de strijd tegen de verspreiding van het virus. Ze kunnen worden ingezet om voetgangersstromen te sturen, om personeel en bezoekers aan te sporen afstand te houden, om hygiënische maatregelen te volgen en ga zo maar door.
En natuurlijk kun je dus op internet al duizenden corona pictogrammen vinden, variërend van no-nonsense veiligheidswaarschuwingen en al dan niet grove handwasreminders tot cartoonachtige kantoorposters. Zie bijvoorbeeld de Wereldgezondheidsorganisatie of onze rijksoverheid (niet bij het RIVM trouwens).
Maar voor je zomaar iets download en gebruikt is het van belang te beseffen, zegt Tim Fendley, creative director van de Londense consultancy Applied Wayfinding op Quartz, dat ook hier geldt: niet alle beelden zijn even effectief!
Sign-making ≠ branding
Het stomste wat je kunt doen is net te doen of met branding bezig bent. Het creëren van een goed pictogram lukt niet door simpelweg je beeld te ontwerpen in je vaste kleur of lettertype, laat staan je bedrijfslogo toe te voegen aan de boodschap. Want het gaat er bij zo’n pictogram niet om uniek te zijn, of om jezelf te onderscheiden van je concurrenten.
Je mag je niet laten beperken door je huisstijl
“Je moet je concentreren op het doel, namelijk gedrag veranderen”, legt Fendley uit. “Je mag je niet laten beperken door Je huisstijl. Een goed coronapictogram moet vooral zichtbaar, direct en duidelijk zijn. Corona is een crisis, het gaat niet om vertrouwde beelden te bieden, en ook geen reclameslogan. De geboden informatie moet zo eenduidig en consistent mogelijk zijn, voor iedereen even helder en begrijpelijk.”
Design for fast thinking
Als je eerst moet nadenken over wat een pictogram of beeld betekent, is het al mislukt. Fendley verwijst naar Thinking, Fast and Slow van Daniel Kahneman. Pictogrammen moeten zijn ontworpen voor ‘snel denken’ – dus onmiddellijk en intuïtief begrepen worden. Denk aan de modieuze genderneutrale toilet-pictogrammen – geen enkele is even duidelijk als de traditionele man / vrouw-pictogrammen.
Het principe van progressive disclosure
Een pictogram werkt optimaal als het de juiste boodschap op de juiste plaats en het juiste moment verspreidt. In plaats van een grote poster met alle regels aan de voordeur of in de hal van je kantoor, is het beter om je mensen met een reeks aanwijzingen aan te spreken waar en wanneer dat nuttig is.
Dat overdragen van informatie in kleine stukjes is gebaseerd op het concept progressive disclosure, een webdesign methodologie die wordt ingezet om “de kans te verkleinen dat gebruikers overweldigd raken door wat ze tegenkomen”, aldus de Interaction Design Foundation.
Eén beeldtaal, niet losse woordjes
Een pictogram werkt het beste als het in een bekende ‘beeldtaal’ vormgegeven is. Volgens Fendley zou je daarover eigenlijk afspraken moeten maken in je regio of je branche. Het is als met verkeersborden stel je voor als die overal anders zouden zijn vormgegeven!
“Gedragsverandering is echt heel erg complex, en je kunt een complex probleem niet tackelen met een simplistische oplossing. Het pictogram moet weliswaar simpel, maar toch sophisticated zijn, wil het echt effectief een boodschap overbrengen!”
Wat mij betreft inspirerende tips voor alle vormen van communicatie, niet alleen voor corona pictogrammen…