Frisdrank tegen honger

‘Werken’ betekent in onze zogenaamd beschaafde wereld tegenwoordig: de hele dag aan een bureau zitten en naar een scherm staren. Zelfs ambtenaren kijken niet meer de hele dag uit het raam! [grapje] Dat kan heel gemakkelijk resulteren in onvoldoende lichaamsbeweging en (overmatig) snacken – een uiterst gevaarlijke combinatie, zo blijkt. Obesitas is zo ongeveer volksziekte nummer één; geen wonder dat de markt een gat in zichzelf opmerkt en ons opeens rijkelijk voorziet van pillen om af te vallen. Wie weet vind je die binnenkort zelfs in de kerstpakketten!? 

Een Japanse frisdrank die honger stilt, leuk voor in het kerstpakket, maar hoe zou dat smaken?

Een tijdje terug las ik over een nieuwe frisdrank die in Japan de markt schijnt te veroveren. Het spul heet ‘InTansan’ (tansan betekent koolzuur in het Japans) en wordt verkocht in (sixpacks) blikjes. De uiterst actuele USP van deze verfrissing: komt het goedje (zo noem ik het maar) in je maag, dan reageert het met de daar aanwezige zuren en verandert in.. een soort gelei, zeg maar pudding ( ik denk als oudere meteen ‘Sar….a) die de eeuwige ‘trek’ van de drinker wegneemt of in elk geval vermindert.

Veel mensen buiten Japan, waaronder ikzelf, werden geïntrigeerd door het product en wilden het uitproberen. Maar hoe krijg je in Europa een obscuur blikje fris uit Japan om te proeven?  De enige plek om het beperkt beschikbare vloeibare goud te verkrijgen was – where else – Amazon Japan: je kon af en toe via de pagina van Morinaga, het bedrijf dat de drank maakt, een sixpack bestellen (pun intended) voor 1.426 yen (US $ 9), zo las ik

Mijn dorst was niet zo groot dat ik het zelf geprobeerd heb, maar nu blijken anderen het voor me getest te hebben. De blikjes blijken vrij klein, ongeveer 190 milliliter (6,4 ounces) per stuk. Drie of vier slokken. In Tansan komt in de smaken citroen en grapefruit, waarbij laatstgenoemde nul calorieën en de citroen slechts 18 calorieën bevat. 

Twee uur voldaan gevoel

De citroenversie blijkt te smaken als een normale koolzuurhoudende frisdrank, maar in je mond proeft wel meteen een andere bite of textuur: een subtiele glibberigheid. Het smaakt een beetje romig in vergelijking met ‘normale’ frisdrank. De testers melden een snelle werking: de trek gaat niet helemaal weg, maar je kan er weer even tegen. Dat ‘volle’ gevoel houdt blijkbaar zo’n twee uur aan.

Bewuste kerstpakketten

Wil je iets echt aparts én actueels in je kerstpakket stoppen, doe een poging om het gewenste aantal dozen naar hier te halen. Het is in elk geval iets leuks om over te praten, je verwacht het niet! en je helpt je personeel te werken aan hun sixpack zonder dat ze hoeven op te staan. Een leuk idee voor een bewust kerstpakket!