Makelaars: maak een boek!

Marketing voor makelaars: met dit makelaars relatiegeschenk idee claim je autoriteit en verhoog je regionale naamsbekendheid. ‘Wie schrijft die blijft’, zo luidt het cliché 🙂

Slimme makelaars onderscheiden zich met branding, maak een eigen boek over de stad of regio waarin je als makelaar actief bent

Ben je als makelaar op zoek naar een goed relatiegeschenk idee? Die heb je nu gevonden! Voor de meeste makelaars is het belangrijk om met creatieve uitingen en campagnes hun regionale naamsbekendheid te verhogen.  Want hun klanten vragen zich af: ‘ Wie is de beste makelaar in mijn regio?’ , wanneer ze in een bepaalde omgeving een huis willen kopen of verkopen. Met dit relatiegeschenk idee bevestig je jullie reputatie en deskundigheid, het biedt ruimte voor content marketing en positionering. Wat wil je nog meer?

Boek als relatiegeschenk voor makelaars

Ik ben schrijver, dus ik hou van boeken. Maar ik ben niet de enige. Onderzoek van Gfk (Boekenbranche Meting 54, 2020) toont aan dat mensen het geven van boeken ervaren als iets zeer persoonlijks in vergelijking met veel andere type cadeaus. Boeken hebben daarom voor veel mensen een hoge attentiewaarde en een boek wordt meerdere jaren bewaard. Want een boek eet je niet op, en gooi je niet zomaar weg. Zeker als het onderwerp van een boek aansluit bij je persoonlijke interesse of situatie, kan het boek als relatiegeschenk een krachtig marketing tool zijn. 

Boek over een stad, regio, gemeente of dorp

Een makelaardij met regionale bekendheid heeft een naam opgebouwd binnen de regionale woningmarkt. Daarom ben je als makelaar vertrouwd met de gemeente waarin je actief bent. Meestal weet je als eerste wanneer iemand z’n huis wil verkopen. En dat is voor je klant een garantie voor een ruim aanbod aan huizen.

Lees ook:  Boekentip: Giftology.

Een eigen boek over de stad of streek van je werkgebied is een bewijs van je regionale kennis. Als je jarenlange ervaring en betekenisvolle informatie over de lokale of regionale woningmarkt hebt is een boek de perfecte manier om die autoriteit te claimen. Een eigen boek helpt je doelgroep overtuigen dat je deskundig bent in je vakgebied. Met een boek kun je laten zien dat je betrouwbaar bent.

  • Bewijs deskundigheid en betrouwbaarheid
  • Hoog bewaargehalte
  • Claim autoriteit lokale of regionale woningmarkt

Tips en ideeën voor content

Het boek als relatiegeschenk geef je aan warme leads, of als cadeau aan bestaande klanten. De inhoud ervan moet allereerst bevestigen dat jouw gemeente of regio de beste plek is om te wonen, en dat jullie kantoor als geen ander weet waarom dat is.

Schrijf een persoonlijk voorwoord waarin je duidelijk maakt waar je voor staat en waarom je dit boek hebt laten maken. Verder zou ik ook bestaande klanten interviewen. Een huis kopen is een ingrijpende aangelegenheid, en de ervaringen van jouw klanten zijn ‘social proof’ van de service en bekwaamheid van jullie makelaarskantoor. Verder zou ik zoveel mogelijk unieke bezienswaardigheden van de regio of stad laten fotograferen. En vergeet niet de foto’s van mooie (monumentale) panden die je hebt mogen helpen verkopen of aankopen. Het hoeft geen hoogstaande literatuur te bevatten, maak er een sjiek tafelboek van.

  • Beknopte geschiedenis van je kantoor en persoonlijk voorwoord
  • Foto’s van de mooiste (monumentale) panden waar je betrokken was bij de aan- en verkoop
  • Leuke (historische) feiten van provincie of gemeente
  • Deel klant ervaringen / interviews bestaande klanten
  • 15 voordelen van het wonen in “…”, 10 redenen waarom het leven in “…” beter is
  • Bekende (toeristische) attracties, natuurgebieden, winkelcentra en andere bezienswaardigheden
Lees ook:  Koffie flipboek van Nescafé
wonen in putten boek makelaar relatiegeschenk idee
Maak een boek over de stad of regio waarin je als makelaar actief bent
relatiegeschenk boeken maken makelaar
Deel klantervaringen, interview bestaande klanten

Een eigen relatiegeschenk boek maken, hoe begin je?

Leuk idee, maar klinkt als veel werk. Ik hoor het je denken, en dat is ook zo. Dus mijn eerste tip is: werk samen met een uitgeverij gespecialiseerd in het maken van relatiegeschenk boeken. Daar werken mensen met verstand van reclame en uitgeven. Zij zijn als uitgeverij verantwoordelijk voor het vergaren van tekst en beeldmateriaal en de productie van je boek. Een researcher, journalist of auteur schrijft teksten, een beeldredacteur verzorgt fotografie en de uitgeverij brengt alles samen in je boek. 

Alternatieven

Is er al een super mooi boek geschreven over de gemeente of het dorp of de stad waarin je als makelaar actief bent? Benader dan de uitgeverij of auteur, vaak is er een mogelijkheid om het boek in een beperkte oplage opnieuw uit te geven. Bestaande boeken kan je personaliseren door het toevoegen van extra pagina’s. Deze pagina’s kun je zelf ontwerpen met een speciaal voor deze editie geschreven voorwoord en jullie bedrijfslogo. Misschien is dit een snel en makkelijk alternatief, maar er gaat niets boven een eigen boek.

Tot slot je kunt ook een eigen magazine maken, misschien iets minder gewild als relatiegeschenk, maar het kan goed werken als give-away op een event.