Hoe AH razendsnel kon inhaken op Memphis’ hoofdband

De witte hoofdband die voetballer Memphis Depay vorige week droeg tijdens de oefeninterland tegen Canada, veroorzaakte veel ophef onder het Nederlandse publiek. Depay reageerde verbaasd met: “Who cares?” maar er ontstond een run op witte zweetbanden. En Albert Heijn claimt de winst.

Heineken werd eerder deze maand nog benoemd tot het EK voetbal-merk, maar is deze week voorgoed van z’n voetbal premium troon gestoten. Want Albert Heijn haakte gisteren razendsnel in en dropte een onverwacht EK premium: de Nederband. Zo gelikt, je zou bijna gaan twijfelen of Memphis en Boomerang (het creatieve bureau dat de inhaker bedacht voor AH) het allemaal hadden voorbereid. Wat vast niet zo is.

ah memphis hoofdband

Memphis zweetbandje hype

Want dat een zweetbandje ineens gebombardeerd is tot de nationale EK mascotte had waarschijnlijk niemand bedacht. Zelfs Memphis niet. Maar iedereen wil ze hebben! Dus AH is niet het enige merk dat in het zweetbandje van Memphis een ludiek EK premium ziet. De vraag naar bedrukte zweetbandjes steeg sinds enkele dagen bij alle leveranciers van promotionele producten. Sport- en feestwinkels zien de witte zweetbandjes de deur uitvliegen. Naar eigen zeggen had  Albert Heijn  het ‘geluk’ de hoofdband reeds in het non-food-assortiment te hebben. 

Inhaak tips

Ervaringsdeskundigen in de promotionele productenindustrie, bureaus, creatives en actiemarketing specialisten zijn het eens over enkele aspecten van inhaken. Allereerst moet je er niet te lang over nadenken, of analyses op loslaten: iets klopt of het klopt niet. Als je een grapje moet uitleggen is het waarschijnlijk een slechte grap. Maar om snel in te kunnen haken met een relevant premium, moet een merk wel een aantal zaken goed op orde hebben. 

Lees ook:  Originele nationale complimentendag geschenken

Monitoring van Trends:

 • Blijf voortdurend op de hoogte van actuele trends en gebeurtenissen in de markt en de maatschappij.
 • Gebruik tools voor social listening en trendanalyse om snel te kunnen reageren op relevante ontwikkelingen.

Flexibele Strategie:

 • Zorg voor een marketingstrategie die ruimte biedt voor spontane acties en aanpassingen.
 • Creëer een raamwerk voor goedkeuring van content, zodat snelle beslissingen genomen kunnen worden zonder bureaucratische vertragingen.

Creatief Team:

 • Houd een creatief team klaar dat snel kan inspelen op trends met originele en relevante ideeën.
 • Zorg dat dit team diverse vaardigheden heeft, van grafisch ontwerp tot copywriting.

Voorbereide Content:

 • Ontwikkel een voorraad aan sjablonen en assets die snel aangepast kunnen worden aan de actuele situatie.
 • Houd rekening met verschillende scenario’s en bereid content voor die makkelijk aangepast kan worden.

Snelle Distributiekanalen:

 • Zorg voor directe toegang tot alle relevante distributiekanalen, zoals sociale media, e-mailmarketing en persberichten.
 • Optimaliseer deze kanalen voor snelle publicatie en maximale bereik.

Samenwerkingen en Partnerschappen:

 • Bouw relaties op met betrouwbare leveranciers die kunnen helpen om je premiums op korte termijn te produceren en distribueren.
 • Onderhoud contact met relevante influencers en media voor directe communicatie.

Door deze elementen te integreren, kan je snel en effectief inspelen op actuele gebeurtenissen met een relevante premium-aanbieding. Heineken is wat dat betreft erg diep gezakt: een oranje etiket met ‘Biertje?’ erop…schaam je. Win een lelijke nepleren stoel waar je ene krat in kan verstoppen? Een collab met het hippe Baskèts? C’mon die mensen drinken geen Heineken. Dat is misschien iets te simpel of complex gedacht Els Dijkhuizen. Dus wees goed voorbereid, misschien zijn jullie de volgende die er met de jackpot vandoor gaan!