Geschiedschrijven met koninklijke merchandise?

Wat een afscheid was dat! Een rij van 10 kilometer, waarin zelfs David Beckham 13 uur bleef staan om zijn vorstin te eren.

Wie kent niet het wuivende popje van de Britse koningin, die je niet alleen in het VK maar overal ter wereld kunt kopen… er moeten er tientallen miljoenen van in omloop zijn. Het mag geen grote verrassing zijn dat ook het overlijden van de Britse monarch de vraag naar elizabeth-merch alleen maar lijkt te doen stijgen.

Wat zeggen verkoopcijfers van koninklijke merchandise, memorabilia en promotieartikelen over de populariteit van een koning of koningin?

Eerst was er een hausse van Platinum Jubileum merchandise, om 70 jaar Elizabeth te vieren, nu zijn items zoals T-shirts, totes en mokken met ‘Forever in Our Hearts’ niet aan te slepen.

Geen beeldjes van Charles, Philip, Beatrix of Willem Alexander

De grote vraag is nu: waar blijft de Charles-merchandise? Geen wuivend beeldje / action figure van de nieuwe koning te bekennen, zelfs geen hoodie of t-shirt, anders dan die met zijn onsmakelijkste bijnaam ( op zijn Hollands uitgesproken!)

koningklijke merchandise charles

Er lijkt nog niet veel animo te bestaan om mokken met Charles’ conterfeitsel aan te bieden, laat staan van Camilla – terwijl de Britten nog steeds graag uit Diana-porselein hun thee met melk drinken. 

Richard Morgan van Morning Brew vroeg  merch-verkopers in de buurt van Buckingham Palace of ze al veel vraag zagen voor charles-merchandise. Hij kreeg te horen dat ze een maand of wat geleden wat hadden ingeslagen, maar dat dit geen succes bleek. In winkel na winkel in Londen is het hetzelfde verhaal: niemand wil het. 

Lees ook:  Hierdoor zijn bamboe bekers gevaarlijk en niet heel erg duurzame geschenken

Populariteit koninklijke merchandise en memorabilia

Het is een interessante manier van ‘geschiedschrijving’: wie is succesvol in termen van populaire promotieartikelen?  De ene vorst is populairder dan de andere. Van koning Philip van België is niets te vinden, en ook ons vorstenhuis blijkt de laatste jaren niet erg populair. Behalve rond Koningsdag natuurlijk.

Dat lijkt me nu een super-interessant promotie-onderzoek (pun intended) voor een kunsthistoricus: de geschiedenis van de Oranjes, verteld in promotionele artikelen.