Theranos merchandise explodeert op marktplaatsen

De een zijn dood…

Waarom zijn de op ‘girlboss’ Elizabeth Holmes geïnspireerde swag en originele Theranos merchandise gewilde items geworden?

Elizabeth Holmes was de jongste Silicon Valley ‘selfmade miljardair’ ooit. In 2003 richtte zij start-up Theranos op, dat beweerde een revolutionaire bloedtest ontwikkeld te hebben waarbij maar één druppel bloed nodig was om veel ziektes of afwijkingen vast te kunnen stellen. Twaalf jaar later was Theranos op de beurs 9 miljard dollar waard – en stortte toen als een kaartenhuis in elkaar. Er bleek niets te kloppen van de verhalen van de oprichtster, en op 10 januari van dit jaar werd Elizabeth door een Amerikaanse jury schuldig bevonden aan vier van de in totaal elf aanklachten wegens oplichting en fraude.

Een fascinatie voor vintage merchandise en schandalen

Wij mensen hebben blijkbaar een soort morbide fascinatie voor merchandise van mensen en dingen  die er niet meer zijn. Zo worden er top-prijzen betaald voor T-shirts van overleden popsterren, en bieden verzamelaars goud geld voor de meest ordinaire merchandise van failliete banken. De fraudezaak van de oprichter van Theranos heeft honderden merchandise aanbiedingen op online marktplaatsen, waaronder Etsy en Redbubble, doen verschijnen die de in ongenade gevallen CEO vereren.

Ook originele Theranos-swag blijkt nu in trek als verzamelobject, ook al hebben het bedrijf en Holmes nog zo veel financieel en medisch leed veroorzaakt! Washington Post-verslaggever Natasha Tiku, die veel over Theranos schreef, meldt op twitter hoe haar opvalt dat voor een fleece jacket met Theranos-opdruk liefst  $ 999,99 gevraagd wordt, en voor een tijdschrift met Elizabeth Holmes op de cover $ 125. Zoek je naar Theranos op ebay  dan vind je een scala aan tweedehands  promotieartikelen, van een waterfles van $ 1500 tot een laboratoriumjas met een echt krankzinnige vraagprijs:

Lees ook:  T-shirts Keep Pubs Pumping!
hoge prijzen vintage merchandise theranos swag

Het gaat hier om vraagprijzen – maar een  snelle  scroll  door  de lijst met verkochte theranos-items toont aan dat er echt mensen zijn die fors betalen  voor een  visitekaartje van mevrouw Holmes ($ 75) of  voor een “authentieke theranos fleece”($250). Het is toch altijd weer leuk om te zien hoeveel een goed relatiegeschenk of promo-prul waard kan zijn!