Steun jonge designers in Libanon, koop relatiegeschenken via Exil Collective

Het gaat slecht, heel slecht in Libanon. Dat doet mij persoonlijk pijn, want ik heb de beste herinneringen aan een citytrip naar Beiroet, het ‘Parijs van het Midden-Oosten’ – vlak voor de grote ontploffing die het toch al gehavende land in 2020 trof. 

Toen al viel me op hoe sterk en weerbaar én ‘hip’ (mag je dat nog zeggen?) de Beirouti zijn. Overal zijn nog de kogelgaten van de burgeroorlog zichtbaar, maar daartussen vind je de modernste architectuur, kunst en design.

Hier scoor je mooie Libanese design geschenken voor je relaties

Zo lanceerde Designplatform Exil Collective recent zijn eerste collectie op de Dubai Design Week. Exil Collective is een online platform met ontwerpen van meer dan 20 zowel opkomende als meer gevestigde Libanese ontwerpers, vooral gemaakt door lokale ambachtslieden. 

De geselecteerde ontwerpers kregen van het Collectief een specificatieblad met parameters voor het gewicht, de kosten, de materialen en de afmetingen van de te ontwerpen producten, met als doelstelling de ontwerpen niet te duur te maken en gemakkelijk te verzenden vanuit de webshop van het -Exil-collectief.

Lichaamsdelen Vazen

Onder de producten, ook tentoongesteld in de Downtown Design-sectie van de Dubai Design Week tref je bijvoorbeeld messing asbakken en lampen van Youssef Bassil, zandgegoten aluminium autosculpturen van Antoine Guekjian en leuke genaaide vazen in de ‘body parts’ Osiris-serie, gebaseerd op een oude regionale mythe.

“Toen Seth Osiris doodde, verscheurde hij het lijk in 14 stukken en verspreidde die over heel Egypte. Later verzamelde Isis alle stukken en begroef ze – waardoor Osiris nieuw leven werd ingeblazen en zo de god van de afnemende en wassende maan, van de overstroming van de Nijl en de wisseling van de seizoenen werd. Project Osiris vertelt het verhaal van ons verbrijzelde Beiroet na de havenexplosie van 4 augustus 2020. Velen van ons waren bijna dood geweest, velen van ons kregen onze huid en ledematen weer op hun plaats gehecht. “

Lees ook:  Kinetische oplader / powerbank
Lichaamsdelen vazen design geschenken

Lokaal, ambachtelijk geproduceerd

De items worden gefabriceerd door lokale ambachtslieden met verschillende competenties. Voor velen van hen, gewend om steeds slechts één exemplaar van hun stiel te maken, was het een echte uitdaging om op nieuwe manieren met hun materialen te werken en identieke series van producten te maken.

Het resultaat van deze samenwerking lijken niet op objecten die je associeert met Libanon, zoals bovenstaande kleurrijke getufte niet echt ‘oosterse’ matjes ‘Blobs’ genaamd. Deze ‘Blobs’ zijn een collectie vloerkleden en onderzetters met een overloop van kleur die doet denken aan druppels inkt of verf. Alle Blobs zijn met de hand getuft.

Exil Collective hoopt dat het project, dat werd uitgeroepen tot Architectural Digest Middle East’s Emerging Talent of the Year, de wereld zal helpen om de moderne Libanese ontwerpers te ontdekken en waarderen. 

En wij verwijzen graag naar hun webshop voor als je echt bijzondere promotionele artikelen zoekt. De prijzen vallen alleszins mee.