Vintage Lehman Brothers promotieartikelen verkopen goed op eBay

De een zijn dood is een ander zijn brood!

Caps, jassen, tassen en kantoorartikelen bedrukt met het logo van Lehman Brothers zijn gewilde memorabilia.

Een van de grootste en beroemdste banken die in 2008 het loodje legden was het iconische Lehman Brothers. De val van Lehman Brothers wordt gezien als het grootste faillissement uit de geschiedenis. De bank was tegelijkertijd dader en slachtoffer van de crisis die in 2008 in de USA en de rest van de wereld de financiële wereld schokte en veel regeringen dwong om met belastinggeld erger te voorkomen. 

Inmiddels bestaat de iconische bank niet meer, maar het merk Lehman Brothers leeft nog steeds – bijvoorbeeld op op eBay – waar een kiene ondernemer goud lijkt te verdienen met oude voorraden ‘swag’ oftewel promo-artikelen van de bank. Zijn assortiment: een bonte verzameling LB-curiosa, van logo tassen, bedrukte poloshirts en balpennen en andere tchotchkes, tot gewichtiger memorabilia die meer dan $100 per stuk moeten kosten.

lehman brothers memorabilia ebay promotieartikelen vintage

Gewilde LB bankerbag voor $ 255

Er worden opvallend veel tassen aangeboden. De bekende bankerbag of weekendtassen zijn nog altijd gewilde relatiegeschenken in de financiële wereld. Ze zijn een soort statussymbool geworden, en je vind ze terug in welkomstpakketten voor bankiers.

De verkoper, die zichzelf alleen als ‘Ricardo’ bekend maakt, zegt dat hij de “kans” kreeg om destijds vlak na het faillissement te funshoppen in de oude voorraad Lehman Brothers promotieartikelen. “Ik kocht het allemaal met het idee dat het publiek later nog graag een stukje geschiedenis zouden willen bewaren. Nou, dat voorgevoel is uitgekomen’, zegt hij.

Lees ook:  D-SIGN Light: trendy logo led lamp met vintage look

Topverkoper op eBay ‘kan met pensioen’

Voor $155 kun je een fraaie kristallen presse-papier met de naam Lehman kopen. Of misschien wil je als jonge bankbediende of financial pronken met een weekendtas – voor $255 is hij de jouwe. Het goedkoopste item is een set Lehman Bros papieren tassen voor $14. “Alles wat ik verkoop is authentiek”, zegt Ricardo. “Ik heb alles wat er nog over is in huis.”

Ricardo had toen ik dit schreef 35 Lehman Bros items in de verkoop, een paar ervan zonder een expliciet logo van de bank. De man is sinds 2002 actief op ebay en naar eigen zeggen inmiddels ‘gepensioneerd’ en wil niet zeggen hoeveel hij verdient met die oude relatiegeschenken  – “Laten we zeggen dat ik mijn investering ruim  heb terugverdiend.”