Scherpe inhaker: nationalistische merchandise

China’s nieuwe zelfvertrouwen krijgt vorm in nationalistische merchandise.

De eerste topontmoeting tussen de VS en China sinds het aantreden van de regering-Biden verliep anders dan westerse diplomaten verwachtten. Na de handelsoorlog van Trump wilden de beide grootmachten voorzichtig elkaars bereidheid tot zaken doen aftasten. Maar waar het Trump vooral te doen was om het terugdringen van het enorme handelstekort, wilde de Biden-administratie eerst wel even op beschaafde wijze problemen als HongKong, Taiwan en de Oeigoeren ter tafel leggen. Het protocol is dan dat men beleefd maar ongeïnteresseerd luistert, om vervolgens de echt belangrijke (!) kwesties te bespreken. 

Mensenrechten

Maar de Chinezen, toch al gepikeerd omdat de VS daags voor het overleg nieuwe sancties hadden afgekondigd vanwege Hongkong, sloegen geërgerd terug. Liefst een half uur lang verweten ze de Amerikanen dat zij nauwelijks in de positie waren om China de les te lezen over mensenrechten, gezien hun eigen racistische traditie, gebrekkige democratische instellingen en lange geschiedenis van buitenlandse inmenging.

Amerikaans eigenbelang

Het is maar helemaal de vraag, aldus de Chinezen, of de wereld écht zit te wachten op een internationale orde gebaseerd op regels die vooral door Amerikaans eigenbelang zijn ingegeven en niet door echt respect voor basale mensenrechten. “So please stop interfering in China’s internal affairs!”, vertaalde “China’s mooiste tolk” Zhang Jing droogjes. Minister van buitenlandse zaken Blinken reageerde zwakjes dat Amerika anders dan China tenminste zijn eigen tekortkomingen onder ogen ziet, en dat het ‘nooit slim is om tegen Amerikaanse belangen in te gaan.’

Bedrijven haken in middels promotionele producten met de krachtige woorden van Chinese topdiplomaat: USA, stop interfering in the world!

Dergelijke dreigementen maken echter nog nauwelijks indruk op de Chinezen. Dat blijkt wel uit het feit dat de woorden van Zhang Jing meteen viral gingen. En binnen enkele dagen werden ze overal op straat herhaald via sweats, t-shirts en andere nationalistische merchandise van Chinese webshops die hier op inhaakten.

Lees ook:  Grappige corona inhaker: drol van chocolade

Boycot Westerse merken

Niet alleen dat. Via dezelfde social media wordt ook breed opgeroepen om Westerse merken als H&M, Converse, Adidas en Calvin Klein te boycotten. Waarom? Omdat deze merken zich aansluiten bij sancties tegen de Chinese katoenindustrie. Bijvoorbeeld het invoerverbod op katoen en landbouwproducten uit Chinese regio Xinjiang. Chinese influencers weigeren de merken te endorsen. En de overheid zet de bedrijven onder druk om “hun fouten te corrigeren” en de mening van Chinese klanten te respecteren.

Om de chaos compleet te maken ligt er voor miljarden aan Chinese spullen vast in het Suezkanaal…