Invoerverbod dreigt voor producten uit Xinjiang

Oei… gaat Biden net als Trump alle invoer uit Xinjiang, China verbieden?

Hoewel Europa in tegenstelling tot de VS ( óók onder Biden!) voorlopig beste maatjes met China wil blijven. Maken ook onze politici zich zorgen om de behandeling van de Oeigoeren. Een islamitische minderheidsgroep in het verre westen van China. En je weet: tegenwoordig hoeft er maar een luidkeelse groep in de media eisen te stellen, en de dames en heren van het Europese Parlement gaan na de lunch actie afdwingen. Al is het maar voor de bühne.. 

Invoerverbod Xinjiang

Zo heeft in de VS de republikeinse afgevaardigde James McGovern uit Massachusetts op 18 februari een wetsvoorstel ingediend. Hierin staat dat alle import van producten uit de westelijke Chinese regio Xinjiang zou verbieden.  Daarmee probeert hij opnieuw een voorstel met dezelfde strekking gerealiseerd te krijgen, dat de regering Trump al in september 2020 deed.

Dwangarbeid China

In Xinjiang woont het merendeel van de Oeigoeren, Kazachen, Kirgiziërs, Hui en andere overwegend islamitische etnische minderheden in China. Er bestaat sterk bewijs, aldus McGovern, dat tot 1,8 miljoen van hen het slachtoffer zijn van een systeem van willekeurige en buitengerechtelijke massa-internering in kampen. In de ‘heropvoedingskampen’ worden honderdduizenden onderworpen aan dwangarbeid, marteling en politieke indoctrinatie.

Xinjiang china invoerverbod producten dwangarbeid
Credits: Wikimedia Commons

Het wetsvoorstel zou, indien ook nu door alle democratische gremia aanvaard en ingevoerd, van invloed kunnen zijn op de toeleveringsketens in de promotionele textiel en andere industrieën. 

Zijn onze promotionele T-shirts gemaakt door Oeigoerse dwangarbeiders?

Hoewel nog steeds tamelijk ‘ruraal’ ( veel katoen!) , is Xinjiang een van de rijkste mijnbouwgebieden van China. Zo worden er aardolie (onder meer nabij Karamay, dat “zwarte aarde” betekent in het Oeigoers), steenkool en uraanerts gewonnen. Daarnaast komen ijzererts, koper, zink, lood, wolfraam, molybdeen en andere mineralen voor – grondstoffen voor veel electronica. Na 1949 is de industrialisatie sterk toegenomen, zodat er thans onder meer staal-, non-ferro-, (petro)chemische, machine-, cement- en levensmiddelenindustrie aanwezig is, zo lezen we in de Wiki. En de regio produceert enorm veel katoen, bijna 20% van de wereldproductie komt er vandaan! 

Lees ook:  's Werelds eerste augmented reality promo t-shirt: Teemoji

Je weet: wat in de VS aan deugdzaams verzonnen wordt, vindt hier snel navolging. Dus pas op: straks moeten we van onze Chinese partners gaan eisen dat ze geloofwaardig aantonen dat er geen spoor van Xinjiangse herkomst in hun producten te vinden is! Je wil niet dat er straks tijdens consumentenprogramma’s wordt geroepen dat jullie merchandise ‘gemaakt is door tot slaaf gemaakte Oeigoeren!”. Eenzelfde soort blunder overkwam D66 al met hun logo trui.