Welke effecten van Corona zijn tijdelijk, welke op de lange termijn en welke acties kunnen we ondernemen?
In de promotionele producten branche is er één onontkoombaar gegeven: de sleutelpositie van China. Importbeperkende maatregelen, financiële crises, mensenrechten, Corona. Sinds de eeuwwisseling is er bij elke rimpel in ons westerse bestaan weer de roep om ‘minder afhankelijk te worden’ van China. En steeds weer blijkt dat dat in de huidige economische wereldorde onmogelijk is.
China
Het overgrote deel van de producten die de promo-industrie verkoopt, komt uit China. De gevolgen van COVID-19 op de relatiegeschenken markt, met name de toeleveringsketens voor de bevoorrading in Europa, waren daarom al in januari 2020 een probleem.
China heeft de technologische knowhow en de fabrieken. China heeft sophisticated supply chains, grondstoffen en de massa(liteit) die geen enkel ander land kan evenaren. Zeker in onze relatiegeschenken branche kunnen we ergens anders proberen te sourcen. Maar voor veel producten (zeker elektronica) is er geen alternatief. Geen wonder dat we met veel Chinese leveranciers inmiddels ‘warme’ banden hebben opgebouwd. Of we ons nu zorgen maken over het lot van de Oeigoeren of niet.
Produceren in China blijft efficiënt en goedkoop. We kunnen jute tassen laten maken in Bangladesh, t-shirts in Vietnam, we kunnen kleine series en specialiteiten in Europa produceren. Maar voor dubbelwandige drinkbekers of elektronische gadgets zijn er economisch gezien geen andere bronnen dan China. Ook Covid heeft daar geen verandering in gebracht. Integendeel – we zijn juist door de pandemie weer eens met de neus op de feiten gedrukt.
Stijgende kosten
Dat betekent niet dat China ontsnapt aan de gevolgen van Corona. Dat geldt zeker voor de prijzen van grondstoffen, productie en distributie. Ook Chinese fabrieken moesten stilgelegd worden door lockdowns. Ook zij kregen en krijgen te maken met stijgende kosten voor containervervoer en volatiele valuta. Biden zet het anti-Chinabeleid van zijn voorganger blijkbaar gewoon voort. De Yuan is nu beduidend duurder dan een paar jaar geleden. En dat alles opgeteld gaat zich onherroepelijk wreken.
Kortom, we zullen er rekening mee moeten houden dat we die kostenstijgingen ook hier door zullen moeten gaan rekenen aan onze klanten. Alsof we nog niet genoeg problemen hebben met de AVG…
Compliant logistics is key
We zullen voorlopig in elk geval moeten rekenen op moeizamer en duurder transport. De Global Container Freight Index is sinds november vorig jaar met 80% gestegen, tot drie keer zo hoog als in januari 2020. En velen van onze lezers zullen zelf gemerkt hebben hoe de enorme groei van thuiswinkelen ervoor gezorgd heeft, dat ook het binnenlands transport kraakt in zijn voegen. Dat kan voor de kosten maar één ding betekenen: die zullen ook hier stijgen. Zeker als er een gegarandeerde leveringstijd moet worden afgesproken.
Opslag, distributielogistiek, technologie en wetgeving zullen ons de komende maanden veel hoofdbrekens gaan geven. Het nieuwe thuiswerken – ‘een gedecentraliseerd personeelsbestand’ – zal meer dropshipping veroorzaken, met alle (adres en privacy) problemen van dien.
Moeten we straks vooral concurreren op compliant promo-software, concurrerende verzendtarieven, nauwe relaties met vervoerders, robuuste opslag- / fulfillment en… producenten dichter bij huis. In elk geval buiten China?
Lees ook: Komt er nu eindelijk een einde aan zinloos en goedkope promotionele producten en relatiegeschenken. Of gaan we in de coronacrisis weer voor goedkoop strooigoed?