Hoe houd je contact met ouderen tijdens de coronacrisis?

Leuke verrassingen helpen depressie en eenzaamheid bestrijden tijdens Covid

Deze abonnements box is ontworpen voor senioren die geïsoleerd zijn tijdens de pandemie

Hoe je als organisatie met mensen in contact komt is in deze pandemie een forse uitdaging. We kunnen de consument niet meer ontvangen in de winkel, op een beurs of evenement. Zelfs de straten zijn leeg. Vandaar de opkomst van dropshipping, aflevering aan huis van zogenaamde swag-kits. Grote en kleinere geschenkdozen met aardigheden voor thuiswerkers of met promotionele artikelen voor deelnemers aan virtuele evenementen.

Contact op afstand met oude tante, opa en oma tijdens corona

Covid-kits speciaal gemaakt voor senioren is een idee dat ik nog niet eerder zag. De meesten onder jullie kennen wel tenminste één ouder, naaste of kennis die als gevolg van de pandemie geïsoleerd is geraakt. Vooral studenten schijnen daar reuze onder te lijden. Ze krijgen in elk geval meer aandacht van het journaille dan de bejaarden. Die vol verwachting elke dag naar de brievenbus schuifelen of ze al een prikje mogen halen. Verder gebeurt er héél weinig in hun stille levens. Zeker in een land als de VS, waar de fysieke afstanden enorm kunnen zijn.

Haar ‘normale’ sociale leven ligt helemaal stil, ze voelt zich dan ook erg alleen.

Brandi Allen en Ashley Rollins
inhoud abbonnement gift box ouderen

De zusjes Brandi Allen en Ashley Rollins werden geïnspireerd door hun oude tante, die ze niet meer mochten en konden bezoeken. “Het valt haar niet mee, ze is in de 90, woont zelfstandig en heeft geen familie in de buurt” zegt Rollins tijdens een interview met de lokale tv. “Haar ‘normale’ sociale leven ligt helemaal stil, ze voelt zich dan ook erg alleen.” De zussen, die redelijk dichtbij wonen (maar 300 kilometer of zo!) besloten hun tante af en toe een doos met lekkers en leuks te sturen. Na een paar keer begonnen ze na te denken over welke nieuwe dingen ze in de inmiddels ‘maandelijkse’ doos konden stoppen.

Lees ook:  Kerstpakketten in coronatijd

Senioren abonnements box

En toen werd dus Silver Swag Box geboren. De Silver Swag Box biedt iedereen die zich te ver verwijderd van zijn dierbaren voelt een manier om dezen te laten zien en voelen dat er aan hen gedacht wordt en om hen gegeven. Voor de eenzame senioren ( of anderen die zich niet beledigd voelen door dat ‘silver’) is het een aangename verrassing en, afhankelijk van de inhoud, een uitgelezen kans om de hersens te trainen en nieuwe dingen te leren. “Met de Silver Swag Box kunnen die eenzame mensen zich op allerlei manieren blijer en beter voelen,” aldus Rollins.

Wat zit er in de Silver Swag Box?

Een typische doos bevat naast lekkers (hartig, zoet en chocola) creatieve ( gesponsorde) items om actief en mentaal scherp te blijven, zoals een letterspel, potloden en papier, een puzzelboekje of een houten boter-kaas-en-eieren-bord, en wellness dingen als warme sokken. Een recente aflevering ( je kunt je als gever erop abonneren!) bevatte een vogelgids, een natuurdagboek, een vogelhuisje, twee zakken voer en een pluchen vinkje. Elke doos wordt vanzelfsprekend geleverd met een persoonlijk briefje.  

cadeaupakket eenzaamheid bestrijden corona senioren

Dat vind ik nou een goed idee. Wie neemt de uitdaging hier aan?