Waarom een thuiswerk cadeau je medewerkers motiveert en productiviteit verhoogt

Ook thuiswerkers hebben erkenning nodig! Geef je thuiswerkers een cadeau. Dat stimuleert, houdt je collega gezonder en productiever

Thuiswerken is niet altijd een pretje. Voor velen een verrassende ervaring, en toch. Wat thuiswerkers nu ervaren, is 5 jaar geleden al geconcludeerd in een wetenschappelijk onderzoek. Daarom is het waarderen van medewerkers, wanneer veel flexibiliteit wordt gevraagd, extra belangrijk.

Kun je met cadeautjes je thuiswerkende medewerkers gemotiveerd houden? Het korte antwoord op die vraag is: ja!

Onderzoek thuiswerken

In 2015 verscheen in de gerenommeerde  Quarterly Journal of Economics een artikel, dat op basis van onderzoek de voordelen van thuiswerken aanprees.

Het artikel trok de aandacht en belangstelling van journalisten, managers en last but not least forenzen, die een hekel hadden aan de  lange dagelijkse ritten, genoeg hadden van de regels van en het getreiter op kantoor en hoopten een beter evenwicht te vinden tussen werk en privéleven.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1.000 medewerkers van Ctrip, een grote Chinese reisorganisatie. Uit het experiment bleek dat thuiswerken gedurende een periode van negen maanden leidde tot een prestatieverbetering van 13 procent – bijna een extra dag output per week – plus een daling van 50 procent in het verloop.

Ctrip was enthousiast en gaf alle personeel de mogelijkheid om maximaal vanuit huis te werken. Net als later veel Nederlandse overheden en bedrijven – flexplekken spaart immers kantoorruimte?

Thuiswerkende medewerker: eenzaam en depressief

Overigens bleek achteraf dat de helft van de thuiswerkende Ctrip medewerkerse na een paar maanden toch terug wilden naar kantoor, ondanks dat zij gemiddeld 2 x 40 minuten reistijd kwijt zouden zijn. Waarom?  Ze meldden dat ze zich thuis eenzaam en depressief voelden. De onderzoekers gaven aan dat langdurig thuiswerken niet alleen de productiviteit weer zou doen dalen, maar ook een crisis in de geestelijke gezondheid zou veroorzaken. 

Lees ook:  Google for Startups Mentor Kit

Kinderen, privacy, keuzevrijheid en ruimte

Wat er vandaag met de coronavirus crisis gebeurt, is compleet anders dan vrijwillig thuiswerken. En wel dankzij vier factoren:

 1. Kinderen
 2. Ruimte
 3. Privacy
 4. Keuzevrijheid

Thuiswerken met kinderen blijkt een productiviteits ramp, als je 4-jarige regelmatig de kamer komt binnenrennen in de hoop dat hij/zij wel even aandacht zal krijgen. Het blijkt bovendien (uit metingen van netwerkleverancier NordVPN), dat de thuiswerkers in het VK, Frankrijk, Spanje en Canada  gemiddeld twee uur langer met kantoor verbonden blijven dan toen ze op kantoor in het vpn zaten. 

Hoe motiveer je je medewerkers die gedwongen thuiswerken?

Bedrijven merken dat ze door massaal thuiswerken de binding met hun personeel verliezen. De team spirit ontbreekt of er is minder feeling met het bedrijf. Laat je weten dat je hun inspanningen waardeert. Geef ze aandacht en een thuiswerk cadeau! Want relatiegeschenken kunnen ons gedrag beïnvloeden (Cialdini principe reciprociteit). Waarderen werkt! Daarom hierbij een paar ideetjes die passen bij de huidige crisis-omstandigheden:

 • Een headset + webcam – die kunnen ze wel gebruiken met al die conference calls!
 • Een laptopstand
 • Een bedrukte koffiekop met (grappige, gepaste) mok quote die herinnert aan de werkgever ( bijvoorbeeld foto van de baas met ‘vergeet mij niet!)
 • Een Fathead – beloon je werknemer met een levensgrote sticker van hun hoofd. Hoe grappiger de foto, hoe beter.
 • Een fitness tracker – de hele dag zitten op een niet ergonomische stoel is slecht voor de gezondheid!
 • Een abonnement op een veilige VPN verbinding
 • Een goede bureaustoel?
 • Een (stijlvol) bosje bloemen
 • Een handgeschreven briefje om je waardering te uiten
 • Laat een gezonde snack bezorgen!
 • Een leuke trofee
 • Een speciaal voor hem/haar gemaakt telefoonhoesje
 • Een draadloze oplader
 • Vergeet verjaardagen niet!
 • Een bol.com of andere cadeaubon
 • Stuur een lekker thuiswerk borrelpakket met kaas en nootjes. En organiseer een digitale (kerst) borrel.
Lees ook:  Koningsdag Pakket 2021 (Corona edition)

Tip: laat alle geschenkjes, bedrukte swag en goodies verpakken en versturen naar je thuiswerkende collega’s in een Thuiswerkpakket (vanaf 24 stuks). Heb je minder dan 24 cadeautjes nodig? Check dan ook onze top 10 brievenbus kado’s.