Wetgevers vinden antwoord op China’s genocide: suplychain check
Spelers in de (katoen)keten moeten aantonen dat goederen NIET in Xinjiang en met dwangarbeid zijn gemaakt.
De Wet ter voorkoming van Oeigoerse dwangarbeid (UFLPA) is vanaf 21 juni van kracht in de USA. Deze wet richt zich specifiek op het van de Amerikaans markt houden van goederen, die worden geproduceerd in de Chinese autonome regio Xinjiang Uyghur. Die regio, de belangrijkste katoenproducent van China, is de afgelopen jaren aanleiding voor veel ophef omdat mensenrechtenorganisaties beweren dat de Chinese regering de Oeigoerse (en islamitische) bevolking in dwangarbeidskampen zou trachten te bekeren. Vooral voor leveranciers van het meest geliefde Amerikaanse kledingstukken, t-shirts en hoodies, zorgt deze wet voor leveringsproblemen
Volgens Lisbeth Lyons, vicepresident public affairs van Promo Marketing, voegt de nieuwe wet een nieuwe en ingewikkelde administratieve verplichting toe aan de regelgeving voor onze branche. De wet stelt namelijk dat spelers in de (katoen)keten voortaan maar moeten aantonen dat goederen NIET “geheel of gedeeltelijk in delen” in Xinjiang en met dwangarbeid zijn gemaakt. Een soort omgekeerde onschuldpresumptie, met andere woorden: katoen is verdacht en verboden, tenzij aangetoond kan worden dat het niet “gedolven, geproduceerd of vervaardigd” is met behulp van dwangarbeid in China.
Druk van NGO’s en publieke opinie
De US National Retail Federation en de American Apparel and Footwear Association hebben ondanks deze extra administratieve last en rompslomp de UFLPA verwelkomd. Waarom? Omdat zij – onder druk van de publieke opinie – “de ernst van de situatie in Xinjiang erkennen en betreuren”.
Bedrijven die grondstoffen, kleding en schoeisel uit China importeren moeten hun toeleveringsketen zorgvuldig (laten) auditen en zorgen dat zij kunnen bewijzen dat producten zijn vervaardigd in overeenstemming met de nieuwe wetgeving. Gecertificeerde Supply chain tracing of mapping wordt aanbevolen. Evenals het toevoegen van extra algemene voorwaarden aan contracten met leveranciers, die de gedragscode van de onderneming beschrijven en expliciet verbieden om goederen te leveren die zijn geproduceerd met behulp van (vermeende) dwangarbeid.
Impact UFPLA Europa
De nieuwe wetgeving geldt alleen voor import in de Verenigde Staten. Toch zal het ook direct gevolgen hebben voor Europese relatiegeschenk bedrijven. We zijn in ons land (nog) niet zo ver. Maar het is te verwachten dat we ook hier gevraagd kunnen worden te ‘bewijzen’ dat onze t-shirts en hoodies ethisch door de beugel kunnen!