Stereotypen rondom het moederschap onuitroeibaar?

Moederdag en reclame – altijd goed voor wat ophef over wat nog kan en wat echt niet meer. Menig marketeer zou er het schaamrood van op de kaken krijgen, maar sommige reclamemakers spelen anno 2022 maar wat graag in op alle stereotypen rondom het moederschap.

Het perfecte moederdag cadeau is…

Bij de Auchan (wat een super-super trouwens) in het Franse  Orléans dachten ze ook in 2022 nog dat het perfecte cadeau  voor Moederdag…  een stofzuiger is.

Bewuste seksistische actie?

Bewust stangen of echt een echo uit de jaren ’50. Duidelijk is dat de publiciteitsstunt (?) breed gedeeld en becommentarieerd werd in de media. Op moment van schrijven kreeg bovenstaand berichtje al ruim twee duizend retweets, en meer dan 14 duizend likes.

“Une mauvaise publicité vaut mieux que pas de publicité du tout?”

Dit soort stereotype moederdag cadeaus zijn behoorlijk seksistisch. Volgens Amnesty International is seksime het discrimineren op grond van geslacht, en meestal gericht tegen vrouwen. Een campagne rondom een stofzuiger-aanbieding voor moederdag is om die reden in strijd met het ‘VN-verdrag voor de uitbanning van discriminatie van vrouwen‘.

Voor anderen is dit cadeau misschien het antwoord op de vraag naar passende relatiegeschenken voor vrouwen. Want in vele gezinnen is het stereotype van ‘zorgende moeder’ en ‘werkende vader’ nog steeds de gangbare norm. Dus blijft de vraag: is al die ophef wel terecht? Tsja, lastig.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.