Social gifting, wat is het, hoe werkt het en: is het wat?
Het internet heeft ons niet alleen ongekende hoeveelheden gratis , dat wil zeggen door advertenties betaalde informatie geschonken, maar ook een hele nieuwe digitale economie mogelijk gemaakt. Social gifting is een voorbeeld van de impact, die deze ontwikkeling heeft, op de manier waarop we geschenken geven.
Sinds de eerste online transactie, van Stanford-studenten die in 1972 via hun Arpanet-account marihuana verkochten aan MIT-studenten heeft e-commerce een ongekende vlucht genomen. De eerste pionier was de Brit Michael Aldrich, die in 1979 een televisie via de telefoon verbond met meerdere gebruikers en een realtime transactieverwerkingscomputer.
Een jaar later volgde de US, met de eerste echte on-line (boek)winkel Book Stacks Unlimited, snel gevolgd door Amazon – ook een boekwinkel! Het ging helemaal los toen PayPal in 1998 online betalingen mogelijk maakte.

Wat is social gifting (in het kort) ?
Door gebruik te maken van social media, kun je klanten bereiken en kortingscodes distribueren of premiums en gratis cadeau acties promoten. We noemen dat social gifting. Het is een groot fenomeen in China en Japan. Daarom proberen Facebook en TikTok ‘social gifting, ook in het westen populair te maken.
De geboorte van Social Gifting
Het decennium daarna werd vooral gekenmerkt door de groei van de sociale media. De wereldbevolking begon alle belangrijke momenten in het leven, van geboorte tot verjaardag, van huwelijk tot jublilea, via het internet wereldkundig te maken, en het mag geen verwondering wekken dat zo rond 2012 de platforms de link begonnen te leggen tussen feliciteren en cadeautjes geven. Social gifting was geboren.
In 2012 was social gifting het buzzwoord in e-commerce. Maar na diverse mislukte pogingen van veelbelovende start-ups zoals Wrapp en Facebook, raakte deze vorm van promotie uit de mode. Of niet?
‘How social gifting will change ecommerce’
Zo luidde de kop van internetpublicatie Bizzreport op 11 november 2014. Geïnterviewd werd Tyler Roye, CEO en oprichter van eGifter, dat nog steeds bestaat: “Social gifting’s true promise lies in the social stream where data for life events, product preferences, age, gender and location can identify more gifting occasions (beyond the obvious birthday) and drive impulse gifting. With mobile becoming the primary interface to a consumer’s social life, low cost frictionless mobile transactions are also essential.”
Ook in ons land zag men de kansen om naast advertentie-inkomsten ook via cadeautjes omzet te genereren. Zie bijvoorbeeld dit bericht van Dutch Cowboys in 2012: “Wrapp, een geschenk app waarmee je Facebook-vrienden digitale cadeaubonnen van bekende merken en winkels cadeau kunt doen, gaat zijn activiteiten uitbreiden naar Nederland. Door de Nederlandse retailers is het al warm onthaald en men is al met meerdere aansprekende merken en winkelketens een samenwerking overeengekomen…. Voor retailers biedt Wrapp de mogelijkheid om via friend-to-friend marketing zowel on- als offline traffic (en verkoop) te genereren. Door gebruik te maken van de demografische gegevens van Facebook-gebruikers maakt Wrapp het voor retailers mogelijk om zich op specifieke doelgroepen te richten en verschaft Wrapp de retailers op een geaggregeerd niveau inzicht in specifieke klantgegevens en campagneresultaten.”
Wrapp.com, “The New Standard for rewarding purchases and customer loyalty”, bestaat echter niet meer. Twee jaar later leek social gifting, althans in het Westen, weer een stille bubble-dood gestorven. Tientallen startups kwamen op en gingen onder, de weinige bedrijven die het hebben overleefd (zooals eGifter) zijn voornamelijk overgestapt op giftcards.
Via China weer terug aan het komen?
Alleen in het verre Oosten was social gifting wél een groot succes, zoals wij onlangs nog meldden. Elk jaar sturen de Chinzen elkaar ter gelegenheid van nun Nieuwjaarfeesten weer méér enveloppen met geld – een oude snail mail traditie daar. Luxe westerse brands als Dior Beauty maken gretig gebruik van die gewoonte door tegoedbonnen te verspreiden. Maar ook Chinese bedrijven zien de mogelijkheden, die sociale media bieden om mensen aan te zetten tot het uitwisselen van cadeautjes: Douyin, de Chinese versie van TikTok, gaf haar gebruikers afgelopen Nieuwjaar liefst $ 290 miljoen aan ‘rode enveloppen’ om onderling te delen. Andere Chinese technical giants blijven niet achter.
En ook in Japan wint social gifting aan populariteit, online campagnes zorgden ervoor dat de markt voor sociale cadeautjes in 2017 met 171% steeg.
Doeslief, ook in Nederland
Met het ontwapenende ‘DOESLIEF’ spoort SIRE Nederland aan om in deze crisistijden wat liever voor elkaar te zijn. En of het nu de covid-crisis is of niet, ‘Social gifting’ lijkt dus ook bij ons weer te groeien. Platforms als TikTok laat deelnemers elkaar kleine gebaartjes geven via hun Small Gestures.
En zo is er Notpie, dat je via twitter cupcakes voor je vrienden laat kopen.
Social gifting is back!