Business Indicators: effecten COVID-19 op promotionele producten branche

  • Hoe de COVID-19-pandemie de industrie van promotionele producten heeft beïnvloed
  • Acties die promotionele producten leveranciers ondernemen om de economische crisis te overleven
  • Economische vooruitzichten branche voor promotionele producten

Wat zijn de economische effecten van Corona op de promotionele producten branche?

De COVID-19-pandemie veroorzaakt een economische crisis die zijn weerga niet kent, zo lezen we overal. Het is duidelijk dat de effecten van Corona ook voelbaar zijn in de promotionele producten branche. Onderzoek van NAPCO Research (moederbedrijf van Promo Marketing), laat zien dat in de VS de verkoop van promotionele producten de afgelopen maand (van half april tot half mei) fors gedaald is. 

marktonderzoek promotionele producten branche 2020 effecten covid19
Omzet ontwikkeling promotionele producten branche USA afgelopen 30 dagen – Credits: NAPCO Research Juni 2020

En het eind van de daling is nog niet in zicht, zo stelt het vakblad. Maar veel bedrijven in promotionele producten nemen “agressieve maatregelen” om zichzelf en hun werknemers te beschermen.

Meten is weten

Om de branche te helpen de crisis te overleven, lanceert NAPCO Research de COVID-19 Promotional Products Business Indicators. Het marktonderzoek ondervraagt hiervoor 224 bedrijven in de branche voor promotionele producten uit de Verenigde Staten en Canada.

Dit onderzoek meet als het ware de temperatuur van de branche door een representatieve steekproef van bedrijven te bevragen, van distributeurs, leveranciers en fabrikanten tot grafische bedrijven. Voor de huidige periode scoort de cumulatieve index (sales, werkgelegenheid, prijsniveaus en winstgevendheid vóór belastingen) voor de sector een waarde van 33,1. Een waarde lager dan 50,0 betekent dat meer bedrijven negatieve ontwikkelingen rapporteren dan positieve. 

Lees ook:  Geen kerstpakket krijgen: demotiverend voor jongeren

Reactie leveranciers

Maar de bedrijven blijven niet passief afwachten.  Veel van de ondervraagde bedrijven volgen de richtlijnen van de CDC, het Amerikaanse RIVM. Heel wat collega’s zijn overgeschakeld van promotionele items naar ‘personal protection’ artikelen, hebben hun marketinginspanningen aangepast en sluiten leningen af via federale steunprogramma’s.

We overleven dit wel!

Een lichtpuntje is het alomtegenwoordige optimisme en vertrouwen in het eigen aanpassingsvermogen: “we overleven dit wel!” Een deelnemer aan het onderzoek schrijft: “We hebben ons bedrijf moeten herpositioneren en onze machines aangepast voor nieuwe producten. In plaats van relatiegeschenken maken we nu allerlei coronaproof spullen voor retailers.”

Reden voor optimisme

Gevraagd naar de verwachtingen voor de volgende maand, meldt 38,2 procent van de deelnemers te verwachten dat de zaken de komende maand zullen verbeteren. 40,1 procent verwacht dat het hetzelfde blijft (16,4 procent) of nog slechter zal gaan (23,7) procent). De rest ( ruim 20% dus) heeft nog geen idee wat het effect van de corona crisis zal hebben op hun business.

ontwikkeling omzet relatiegeschenken effecten covid19 corona crisis 2020
Verwachting omzet ontwikkelingen komende maand – Credits: NAPCO Research Juni 2020

De Wall Street Journal Economic Forecasting Survey ondervraagt maandelijks een groep van meer dan 60 bekende economen naar ruim tien belangrijke economische indicatoren. Zij denken dat het tweede kwartaal het zwaarst getroffen zal worden door de coronacrisis, maar dat (in de VS)  het derde en vierde kwartaal weer een groei van de economie zullen laten zien van respectievelijk 6,2  en 6,6 procent.

“Niet alle recessies zijn gelijk: toen in 2008 veel grote financiële instellingen failliet gingen, moesten ook veel ondernemingen voorgoed de deuren sluiten. Nu moeten veel bedrijven werknemers ontslaan, maar de meeste werkgelegenheid komt weer terug zodra de virusproblemen zijn opgelost. “

Lees ook:  Terug naar kantoor cadeau idee (na de lockdown)

Dossier coronavirus voor relatiegeschenkenmarkt

30-01-2020
Wat zijn de gevolgen van het Coronavirus voor de relatiegeschenkenbranche

15-03-2020
Deze relatiegeschenk beurzen worden verschoven door het Coronavirus (COVID-19)

27-03-2020
Relatiegeschenk bedrijven gaan mondkapjes leveren

05-04-2020
Krijgen we versoepeling werkkostenregeling vanwege coronacrisis? Ja!

18-04-2020
Producenten van promotionele producten stappen over op PBM’s en emotionele ondersteuning