Waarderingen duurzame relatiegeschenken dubbel zo hoog

Onderzoek onthult dat maatschappelijk verantwoorde (duurzame) relatiegeschenken een zéér goed idee zijn! 

Werken ethisch verantwoorde, ecovriendelijke of Fair Trade relatiegeschenken beter?

Uit onderzoek blijkt… Als een politicus of activist dit zinnetje uitspreekt, word ik altijd een beetje kriegelig. Te vaak hebben we de laatste tijd meegemaakt, dat ‘onderzoekers’, en dan zeker die uit de gamma-(pseudo)wetenschappen, maar wat graag de mening van hun opdrachtgever onderbouwen, eerder dan dat ze werkelijk iets willen en kunnen ‘bewijzen’ wat nog niet eerder bekend was. 

Maar het werkt vaak wel, als je mét bronvermelding kunt wijzen op onderzoeksresultaten. Bijvoorbeeld als je in een pitch nog eens wilt benadrukken dat relatiegeschenken écht werken! 

“68% zegt dat een ‘gedenkwaardig’ relatiegeschenk hun relatie met de gever heeft versterkt

Zojuist verscheen het Packed with Purpose 2020 Business Gifting Report. ‘Corporate gifting’ is sinds mensenheugenis een belangrijke tool voor organisaties die de relatie met hun belangrijkste stakeholders ( lees klanten, leveranciers én medewerkers) willen versterken. Echt aantonen hoe belangrijk relatiegeschenken zijn, in de zin dat ze een meetbaar positief effect hebben, valt niet altijd mee. Het Amerikaanse relatiegeschenkenbedrijf Packed with Purpose liet het onderzoeken en het resulterend rapport geeft ‘harde’ cijfers. 

Vooral maatschappelijk verantwoorde relatiegeschenken werken!

Uit het onderzoek, onder een representatieve steekproef van werkende Amerikaanse volwassenen ouder dan 18 jaar, uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau Justkul ( What’s in a name?, haha),  bleek dat 68 procent van de mensen die een “gedenkwaardige” geschenk van een bedrijf hebben ontvangen, van mening is dat dit gebaar hun relatie met de bedrijf versterkt heeft.

Lees ook:  Bedrijven die kiezen voor duurzame relatiegeschenken

En zeker als dat geschenk ook nog eens op een of andere manier een goed doel dient of ondersteunt:  ruim 50 procent van de respondenten zegt dat ze nóg dankbaarder zijn met een geschenk met een positieve maatschappelijke impact impact.

Ruim 40% verklaart dat zo’n geschenk hen ertoe brengt de gevende organisatie aan te bevelen bij vrienden en kennissen; 33% zegt onomwonden bereid te zijn meer uit te geven bij bedrijven die hun relatiegeschenk voorzien hebben van positieve sociale impact.

Tech/ Bankiers

Vooral ontvangers in de technologie- en banksector hechten extra waarde aan verantwoorde geschenken, zo bleek uit het onderzoek, terwijl professionals in de gezondheidszorg en verkoopgerichte beroepen de laagste waarde hechten aan dergelijke geschenken.

YES. Ik deug!

Deze bevindingen onderstrepen nog eens enkele maatschappelijke trends, die ook relevant zijn voor de relatiegeschenkenbranche. Denk aan ecovriendelijke relatiegeschenken, circulaire producten, ethisch, Fair Trade of iets met MVO en goede doelen. Leeatt Rothschild, oprichter en CEO van Packed with Purpose: “Vooral nu willen mensen het gevoel hebben dat ze meehelpen aan een positieve verandering in de wereld. En ze willen dat de organisaties waarmee ze werken ook dat verschil maken! “

Leeatt Rothschild duurzame relatiegeschenken leverancier
Leeatt Rothschild (oprichter en CEO van Packed with Purpose)

Interessant is nog, dat uit de enquête blijkt dat tastbare geschenken bijna tweemaal zo veel positieve indruk maken bij de ontvanger als een namens haar gedane donatie aan een goed doel. Met andere woorden, een ‘echt’ cadeautje maakt meer indruk dan een e-mailbevestiging van een namens de ‘ontvanger’ gedane  donatie aan een goed doel. Of betekent dit dat we toch egoïstisch zijn en blijven, hoe maatschappelijk betrokken ook?