Relatiegeschenk trends 2020: wat zijn de belangrijkste?

De ultieme lijst met relatiegeschenken trends, voor bedrijven die er alles aan willen doen om een positieve indruk te maken.

Tadaa! Dit zijn de zeven belangrijkste relatiegeschenk trends voor 2020

Veel volgers van mijn blog delen een passie voor het nieuwe, originele, unieke en onontdekte. Daarom hierbij vast een overzicht van alle actuele relatiegeschenk trends voor 2020.

Relatiegeschenk trends 2020:

  1. Retail trends
  2. High quality afwerking
  3. Cadeausets & kits
  4. Bureau-accessoires zijn terug
  5. Relevante event giveaways
  6. Welness & bewuster leven
  7. Multifunctionele gadgets

On-trend relatiegeschenken zijn bedoelt om een statement te maken: wij zijn bijdetijds! Als je dit bekend in de oren klinkt, dan ben je op de juiste plek!

Een trend is tijdig, maar geen hype. Lees daarom ook onze trend rapporten van 2019, 2018 en 2017.

Relatiegeschenk trend 2020 #1 :


3 retail trends, die je niet kunt negeren.


Deze drie retail trends mag je niet negeren, als je op zoek bent naar het ultieme relatiegeschenk idee voor 2020.

Groen, duurzaamheid, consuminderen

Algemeen groeit het besef dat er een grens is aan de groei, ook van de consumptie. Drijvende krachten zijn de energiecrisis, klimaatverandering en de wereldwijde economische stagnatie. Consumenten worden ouder,  zijn terughoudend om hun (spaar)geld uit te geven, en verwachten betere kwaliteit van producten en diensten. Tegenover de goedkope mondiale (massa)productie groeit de behoefte aan (kleinschalig gefabriceerde) lokale producten. Zie de vele botanische relatiegeschenken op ons blog!

Algemene consumententrends die ook van belang zijn, voor de relatiegeschenken inkoper

Verdere Individualisering

‘Expressie geven aan je persoonlijkheid’ is een belangrijke trend.  Producten moeten een verlengstuk van iemands persoonlijkheid zijn, en liefst een persoonlijk tintje(kunnen) krijgen. Kleding of schoenen moet je kunnen samenstellen op basis van je persoonlijke voorkeuren (Nike ID), Ikea-meubelen kun je hacken,  Bij Rituals stel je je eigen geur samen en Lays laat klanten nieuwe chips smaken verzinnen. 

Transparantie 

Consumenten zijn zich steeds bewuster van wat ze kopen en wat ze consumeren. De toekomst van kinderen en kleinkinderen, natuur, milieu, sociale rechtvaardigheid, duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord zijn steeds belangrijker. Ook leveranciers van relatiegeschenken ontkomen er niet aan,  eerlijk en open te rapporteren over hun doen en laten. De consument wordt kritischer – en laat luid van zich horen als hij of zij ontevreden is. 

Een relatiegeschenk ontvangen is zoals Prodir zegt: een micro MoT (moment of truth).

Een resultante van deze ontwikkelingen is dat men ook meer eisen stelt aan promotionele geschenken. Steeds vaker zullen A-merken ingezet worden (met subtielere extra logo van de gever), en aan design, grondstoffen en ‘CO2 footprint’ van merkloze artikelen worden steeds hogere en explicieter eisen gesteld. Mensen willen niet langer rondlopen als wandelend reclamebord, niet voor dure merken en dan ook niet voor uw organisatie.

Lees ook:  Kerstpakketten in coronatijd

Relatiegeschenk trend 2020 #2:

bloemen in kleine glaasjes

Creatief gebruik van materialen & high-quality afwerking.


Retail trends en kleine details zijn belangrijk. Dat betekent tegelijk, dat je niet meer wegkomt met ‘goedkope’ kadootjes – goedkoop in alle betekenissen van het woord. Sprekende kleuren worden steeds belangrijker: zie hoe Living Coral, Color of the Year 2019 van Pantone. Mondiaal het design beïnvloed heeft.

Zoals ons blog in volle glorie aantoont, is tegenwoordig bijna alles mogelijk.

Steeds vaker zie je auto’s met een matte carosserie – ook in andere gebruiksvoorwerpen is glimmende blingbling uit. Natuurlijke materialen ( jute, hout, karton, kokos enzovoorts) worden steeds meer ingezet in plaats van plastic. Of anders wordt iets als een standaard notitieboek afgewerkt met een ‘Soft-touch’ kunststof. Iets dat prettiger aanvoelt dan het kille karton van voorheen. 

Relatiegeschenk trend 2020 #3:

opvallende originele uitnodiging survival kit boottocht bedrijven gumgum

Waarde toevoegen met cadeausets en goodiebags.


Een stel bij elkaar passende goodies aantrekkelijk verpakken is populair. Het is een simpele en tegelijk flexibele manier om de waarde van je relatiegeschenk financieel te beperken en het krijgplezier te vergroten. 

Geef toe: Everybody loves unboxing! Zo verhoog je het krijgplezier van jullie relatiegeschenken:

Je kunt goodiebags, survival kits of welcome kits gemakkelijk zelf samenstellen. Als je het leuk vindt. Anders moet je dat overlaten aan gespecialiseerde leveranciers. Je kunt kiezen voor producten met je logo,  een specifiek thema kiezen. Voor steeds meer bedrijven is het welkomstpakket voor nieuwe medewerkers, niet meer weg te denken uit het onboarding programma. En tijdens de Coronacrisis, is het Thuiswerkpakket een zeer populair cadeau voor medewerkers die vanuit huis moeten werken. Vertrouw ook op de kracht van unboxing, en maak er je eigen pakket van!

Lees ook:  Highlights PSI 2020

Relatiegeschenk trend 2020 #4:

luchtplantjes trendy relatiegeschenk hipster kantoor

Bureau-accessoires zijn weer in.


Tussen al het geweld van elektronische gadgets als earpods, geheugensticks en speakers maken ook simpele bureauaccessoires een comeback. Logisch – je wilt toch graag dat je logo dagelijks zichtbaar is voor je klanten? Welke effectievere dragers zijn er dan muismatten, telefoonhouders en pennenbakjes?

Welkom terug: pennenbakjes, bureauspeelgoed, muismatten en telefoonhouders. Lekker analoog!

Let op: nu raad ik je niet aan om weer die lelijke logo-muismatten van weleer te bestellen. In tegendeel. Kies liever een stijlvolle leren muismat, subtiel bedrukt met de naam van je klant. Of ga voor high tech kinetisch bureauspeelgoed. Waar je sowieso niet om heen kunt zijn de draadloze laders: super handig voor op kantoor.

Relatiegeschenk trend 2020 #5:

influencer marketing goodiebag kit

Relevante event giveaways.


Onlangs kreeg ik weer eens de zoveelste duurzame drinkfles cadeau op een marketing congres. De locatie was van alle gemakken voorzien, met perfecte horeca en volop drankjes. De gratis drinkfles is een aardig gebaar natuurlijk, maar ik dacht ook: wat moet ik hier nu mee? Gaan we picknicken, of een wandeling maken? Nee.

Het lijkt soms alsof give-aways uitgedeeld worden, simpelweg omdat men denkt dat dat hoort. Maar beter is om iets te geven waar je klant op dat moment ook echt iets aan heeft.

Een klein gebaar, op het juiste moment, kan een groot verschil maken.

Om je aanwezigheid op een event duurzame indruk te laten maken is een origineel beursartikel een must.  Met de juiste strategie ingezet, en even strategisch gevuld, zorgen zij voor een unieke ‘brand experience’. ’s Zomers geef je bij een buitenevenement geen bloemetje cadeau, maar zijn je klanten extra dankbaar voor een tasje met zonnebrandcreme, een petje en een zonnebril. Leren we van Google’s IO event managers.

Corona update:

Aangezien door de COVID-19 pandemie veel fysieke bijeenkomsen voorlopig niet meer plaatsvinden, zijn veel (vak)beurs organisatoren druk bezig met het online aanbod van hun evenementen. Zou het niet leuk zijn om deelnemers, voorafgaand aan het virtuele event, een soort goodiebag / giftbox toe te sturen? Zodat men toch het gevoel heeft wat meer betrokken te zijn bij het digitale event /congres of je webinar. 

Lees ook:  20 x Leuk zomer relatiegeschenk, om te bedrukken

Relatiegeschenk trend 2020 #6:

outdoor relatiegeschenken action camera uitzicht

Health, Welness & bewuster leven.


Bakas zette hem vorig jaar al op nummer één. Guess what? De gezondheids- en wellnessstrend zet zich onverminderd voort, en steeds vaker zullen ook promotionele artikelen in deze categorie te zien zijn. Dus je doet er ook in 2020 goed aan, om hier op in te haken.

Vooral millennials en overbelaste executives zullen gevoelig zijn voor cadeautjes als vouchers voor spa-dagen tot fitness-trackers en andere outdoor gerelateerde gadgets. Dat geldt overigens evenzeer voor je eigen medewerkers, mocht je ze aan het eind van het jaar een positief geschenk gunnen: hoe gezonder zij leven, hoe minder ziekteverzuim!

Relatiegeschenk trend 2020 #7:

Haarclip multitool bieropener schroevendraaier mesje relatiegeschenk gadget vrouwen

multifunctionele gadgets zijn duurzamer.


Er is een duidelijke consumententrend naar minimalisme, consuminderen en ‘weg met zinloze rommel’ waar multifunctionele  producten (multitool zakmessen, pennen met pointer, sleutelhangers met bieropener of zaklampje) perfect op inspelen.

Waarom? Multifunctionaliteit helpt overdaad, verspilling en overbodige rommel te minimaliseren. Misschien nog belangrijker: vanwege hun (drie-, vier-) dubbel nut worden ze langer bewaard en vaker gebruikt;  wat betekent dat ze meer bereik creëren en een langere levensduur voor uw brand marketing inspanningen realiseren.

Dit waren de top 7 relatiegeschenken trends 2020. Veel succes met de inspiratie en tips! Meer gratis inspiratie? Blijf op de hoogte van de meest gelezen artikelen door je op te geven voor de gratis nieuwsbrief service.

Verbluf klanten en collega's met originele relatiegeschenken. Ontvang gratis 1x per maand een selectie van populaire artikelen