Toekomst promotieartikelen: promoproduct wordt ‘smart gift’

Anaïk’s smart gifts: het promotieartikel van de toekomst moet o.a. slim, en nuttig zijn.

Vraag jij je af: hoe de toekomst van promotieartikelen en relatiegeschenken er uitziet? Je bent niet alleen!

Een van de grootste ondernemingen in de relatiegeschenkenbranche, de Franse multinational Anaïk ( Lille, London, Dubai, Hongkong, Shanghai, New York) vierde onlangs haar 45e verjaardag. Dat was aanleiding voor Frédéric Delloye, eigenaar en CEO van het bedrijf, om alle partners en klanten uit te nodigen om op de deftige Longchamp-renbaan samen met de directies van alle werkmaatschappijen te discussiëren over ‘de toekomst van het relatiegeschenk’ .

…een chaotische markt van steeds minder, of op zijn best multi-loyale consumenten

In die 45 jaar tijd is het landschap van het relatiegeschenk ingrijpend veranderd. “De gigantische ontwikkelingen op het terrein van reclame en media hebben onder meer geleid tot een chaotische markt van steeds minder, of op zijn best multi-loyale consumenten,” aldus Delloy.

Een nieuwe wereld

De opkomst van digitale technologieën verhevigde de wereldwijde concurrentie en resulteerde in een ware prijzenoorlog. En ook in de opkomst van nieuwe, kritische en beter geïnformeerde consumenten, die nieuwe ervaringen verwachten, gek zijn op de nieuwste gadgets én tegelijk enorm bezorgd zijn over het milieu en duurzaamheid.

Relevantie wint het van opportunisme

Laetitia Faure, oprichter van trendwatcher Urban Sublime, verwoordde het op Longchamp aldus:  

“Het is met relatiegeschenken net als met loyaliteitsprogramma’s. Relevantie wint het van opportunisme. De toekomst van klantentrouw wordt niet bepaald door de klantenkaart, maar door de relatie die je opbouwt en onderhoudt.”

Lees ook:  Relatiegeschenk bedrijven gaan mondkapjes leveren

Toeleveringsketens hervormen

Parallel aan deze vraagkant-transformatie heeft de supply chain ook een ongekende verandering ondergaan. Ook hier hebben alle spelers te dealen met hogere kosten in China. “Als we ons te veel verzetten tegen hogere kostprijzen, verhogen we alle gevaren en risico’s – qua kwaliteit, milieu, én ethische normen. Dus moeten we ons aanpassen en onze toeleveringsketens hervormen, ” stelt Frédéric Delloye, die ervan overtuigd is dat China voorlopig de ‘fabriek van de wereld’ blijft.

Toekomst? Het phygitale tijdperk is al begonnen!

In reactie op deze ontwikkelingen heeft Anaïk (€47 miljoen euro omzet, 27 miljoen items geleverd in het vorige boekjaar) het complete assortiment kritisch heroverwogen, met als uiteindelijk belangrijkste doel: het creëren van een ​​positieve, duurzame loyaliteit en band tussen enerzijds de Anaik-partners en anderzijds hun klanten, de eindconsument te creëren.

Digital + physical = phygital. En wie de fysieke en digitale wereld slim combineert, is zelfs ‘smart phygital’

Smart Gifts (phygitale producten)

Wat wordt de toekomst van promotieartikelen? Het bedrijf bedacht en registreerde daartoe het concept van de “Smart Gift”.

Een smart gift is een fysiek of digitaal ‘geschenk’ in lijn met het digitale tijdperk en vijf functies/criteria:

 1. Smart

  S voor “Smart”, wat elegant, chic en verfijnd betekent, maar ook intelligent

 2. Meetbaar

  M voor “meetbaar”. De aangeboden objecten moeten een positieve emotie genereren die moet (kunnen) worden gemeten, samen met de klanttevredenheid als zodanig

 3. Actie

  A voor “Actie”. Als de aanbieder de klant tot actie wil aansporen met het geschenk, en de klant komt inderdaad tot actie, door haar mening te geven of door de boodschap of het object door te sturen naar een of meer vrienden, versterkt dit de impact van ‘het geschenk’ aanzienlijk.

 4. RSE

  R staat voor “RSE”, het Franstalig equivalent van Corporate Social Responsibility (CSR). Of zoals wij zeggen: MVO. Het is cruciaal  om mens en milieu te beschermen.

 5. Traceerbaar

  T voor “Traceerbaarheid”. Consumenten willen vandaag de dag alles weten over wat ze kopen en onder welke omstandigheden de ontvangen dingen zijn geproduceerd. Ze willen ook zeker weten of er giftige stoffen in zitten, en of ze gevaarloos gebruikt kunnen worden.

Lees ook:  Selfie Ring Led Lamp bedrukken met je logo

En zo bestaat het assortiment van Anaïk  nu uit “phygitale” (fysieke en digitale) producten; die een fysiek object waar relevant combineren met ad hoc interactieve digitale oplossingen, bedoeld om de band tussen het merk en de klanten te vergroten en versterken.

Ecologische en maatschappelijke transformatie

Om aan de verwachtingen van hun klanten en de eindconsumenten te voldoen, heeft Anaïk al in 2007 een ambitieus MVO-beleid ontwikkeld en geïmplementeerd. Dat beleid is gebaseerd op vier pijlers:

 1. Verbetering van de arbeidsomstandigheden in de aanleverende fabrieken, door de implementatie van een social-auditplan, inclusief corrigerende maatregelen als die noodzakelijk blijken
 2. Ecologisch verantwoord design, met name via het gebruik van biologisch of gerecycled katoen en gerecycled polyester
 3. Meer milieuvriendelijke transportkeuzes (spoorwegvervoer of binnenvaartschepen), met name om de CO2-uitstoot te verminderen
 4. Schone verpakking: vooral papier en FSC-karton, katoenen zakjes, enz.

Globaal = lokaal

Om de (wereldwijd geleverde)  producten zo goed mogelijk bij de behoeften van elke markt te laten aansluiten, stimuleert Anaïk productontwikkeling in Londen, Parijs, Hong Kong, Shanghai, Dubai en New York. Lokale sales-mensen treden op als intermediair tussen designers, ontwikkelaars en specifieke lokale klantwensen en -behoeften.

“Wij willen niet alleen de koning van het promotionele geschenk zijn, maar ook een leider qua  emotionele marketing. We hebben het relatiegeschenk opnieuw uitgevonden: vandaag de dag moet dat mooi, chic en elegant zijn, maar ook slim, ‘smart’ en nuttig.

We hebben het relatiegeschenk opnieuw uitgevonden: vandaag de dag moet dat mooi, chic en elegant zijn, maar ook slim, ‘smart’ en nuttig

Frédéric Delloye, CEO Anaïk

Het verbetert meetbaar de klanttevredenheid en heeft aantoonbaar een positief effect op de omzet. Bovendien moeten we interactief zijn: we moeten de mening van klanten vragen en bij onze besluitvorming betrekken, maar tegelijk verantwoordelijkheid nemen en transparant blijven.

Lees ook:  Reddit gebruikt Givsly voor duurzamere marketing

‘Made by Anaïk’ staat voor een promotioneel geschenk, dat is verrijkt met een gepersonaliseerde digitale functionaliteit, dat zowel het milieu als de maatschappij niet schaadt, dat qua samenstelling en productiewijze volledig traceerbaar is, en compliant is met de meest veeleisende anticorruptiecriteria!” zegt Delloye.


Verder lezen? Kijk in de rubriek trends, en geef je ook even op voor de email nieuwsbrief service. Maximaal 1x per maand krijg je een overzicht van de beste artikelen, en ontdek je meer originele geschenken + de nieuwste promotieartikel trends.