Relatiegeschenk unboxing ervaring optimaliseren (6 nudging tips)

Samenvattend: gebruik je creativiteit, en maak van het uitpakken van je relatiegeschenken een onvergetelijk en effectief nudging-moment.

Optimale unboxing als nudging instrument: hoe verbeter je de relatiegeschenken unboxing ervaring?

Nudging is een van de meest bekende technieken uit de koker van de neuromarketeers. De wetenschap vindt steeds meer ‘bewijs’ dat mensen vooral onbewust keuzes maken. Nudging blijkt een perfecte aanvulling op de 3 traditionele manieren van gedragsbeïnvloeding: 

 1. Wet- en regelgeving
 2. Informatievoorziening
 3. Financiële prikkels

Voor de marketeer zijn die drie vaak te dwingend, te paternalistisch of te kostbaar. Bovendien gaan ze uit van de mens als rationeel wezen. En dat – zie ook de resultaten van de laatste verkiezingen – zijn we allerminst, zo blijkt.

Onvergetelijke ‘relatiegeschenk unboxing ervaring’

Dat ‘unboxing’ een activiteit is die volgens gedragswetenschappers veel (onbewuste) impact heeft blijkt ook uit veel onderzoek. Zo waarschuwen Zwitserse deskundigen dat reclame-uitingen  en vooral filmpjes van kleuter-influencers (ja die zijn er te veel!) waarin snoep wordt ‘unboxed’ kinderen voor het leven kunnen ‘nudgen’ om teveel te snoepen. Een effect dat levenslang blijkt te werken. 

We hebben elders in dit blog al vaak gewezen op de magie van de perfecte unboxing-ervaring. Uitpakken van een cadeautje associëren we al vanaf onze eerste verjaardag met fijne dingen als (ouder)liefde, hoopvolle verwachting en prettige verrassing. We weten ook als geen ander dat ‘brand building’ en het koesteren van merkloyaliteit  gaat om het oproepen van emoties en kennen en begrijpen van de behoeften van klanten. Echt goede marketeers begrijpen en kunnen dat.

Je eigen verpakking voor relatiegeschenken maken is niet moeilijk. Gebruik onze checklist en deze perfecte shortlist van verpakkingsbedrijven om zeker te zijn dat je cadeauverpakking goed lukt: je eigen relatiegeschenk verpakking maken is makkelijker dan je denkt.

Lees ook:  Nieuwe kanalen door Covid: de promo-truck

Unboxing van relatiegeschenken optimaliseren in 6 stappen

Als een consument haar meest recente aankoop ‘voelt’ als een geslaagd cadeau, voor haarzelf of de beoogd ontvanger, dan is dat het hoogst haalbare resultaat van de totale marktinspanning van de leverancier. Of het nu gaat om een nieuwe auto of een ideale jeans, de aankoop leidt tot warme gevoelens van geluk en vertrouwen in het merk in kwestie. 

Een ongevraagd geschenk moet idealiter diezelfde positieve gevoelens oproepen. En we moeten dus de bijbehorende unboxing experience zien te optimaliseren. Een beetje extra aandacht voor de verpakking kan zo het effect van zelfs een weinig zeggend object enorm vergroten.

Relatiegeschenk unboxing ervaring verbeteren: zes nudging tips

 1. Een persoonlijk briefje

  Zó voor de hand liggend, en toch zo vaak vergeten! Ik zal er verder hier dus geen woorden aan vuil maken. Maar wil je weten waarom, lees dan de anekdote van de HR-directeur van First ScotRail, over de kracht van gemeende waardering. Pro tip: voeg een persoonlijke videoboodschap toe.

 2. Een complementair product

  Stel, je stuurt mij (ongevraagd) een proefpakket met sportvoeding supplementen met energierepen en drinkgels. Doe er dan ook direct een promotionele bidon of waterfles + kortingscode bij voor je webshop. Honderd (platte opvouwbare) drinkflessen bedrukken kan al vanaf €1,83 per stuk! Met zo’n kleine verrassing toon je waardering voor je klant, en maak je het geefmoment nóg geslaagder en memorabeler.

 3. Vraag om een review

  Welke (online)marketeer is niet bekend met de wijsheid: het is een review game. 10 tot 50% van alle aankopen is het resultaat van positieve ‘word of mouth’. 8 van de 10 consumenten vertrouwt vrienden en kennissen meer dan de leverancier. Dus vraag om een review, en vergeet niet de kracht van reciprociteit; tag ons in je review en maak kans op een cadeaubon t.w.v. € XX.

 4. Blijf in contact

  Vraag in je gepersonaliseerde boodschap om je te volgen op social media. Of laat weten hoe ze kunnen inschrijven op je email nieuwsbrief. In ruil voor een opt-in stuur je natuurlijk een kortingscode of een gratis sample voor de volgende aankoop.

 5. Geef iets zoets erbij

  Snoep? Uhm… ja graag! Stop een snoepje of een pepermunt in het pakket. Kost bijna niets, vergroot het unboxing-plezier! Niet zo handig trouwens als je doelgroep minderjarig is. En doe maar geen fudge of chocolade, want dat gaat smelten bij temperaturen boven de 23 graden Celcius. Niet handig.

 6. Parfumeer je verpakking

  Sommige producten kunnen van zichzelf een onaangename geur hebben. Nieuwe schoenen of kleding ruiken bijvoorbeeld niet echt lekker fris als ze direct na productie worden verpakt. Wil je die ongewenste luchtjes verminderen? Of gewoon je klant extra blij maken? Stop dan iets met een lekkere geur in de doos. Cederhouten geurballen, een buideltje droge lavendel, of een klein stukje zeep. Maar je kunt ook gewoon wat parfum op de doos of vloeipapier spuiten. Zorg er wel voor dat de geur het product zelf niet bederft! Twijfel je eraan of dit effect heeft op mensen? Denk dan maar aan deze Apple geurkaars die ruikt naar een Mac nieuw uit de doos.

Lees ook:  Deichmann Moederdag campagne: anders dan anders

NB: Al deze tips voor ongevraagde relatiegeschenken werken natuurlijk ook, of misschien nog wel sterker, om het openen van bestelde producten nóg leuker te maken! Succesvolle webshops perfectioneren het unboxing gevoel met gratis cadeautjes, samples / proefmonsters en kortingsbonnen. Hoe? Dat lees je hier.