Het belang van originele verpakkingen + 6 voorbeelden

Over het belang van originele verpakkingen hebben we het hier al vaker gehad. Meestal worden in dat verband de 5 product levels van Kottler aangehaald. Verder vind je in dit artikel inspiratie voor originele cadeauverpakkingen.

Uitpakken met creatieve verpakking. Vijf voorbeelden van originele verpakkingen voor relatiegeschenken.

Marketing Tribune beschrijft de rol die verpakkingen op elk niveau spelen: van bescherming tijdens het transport (level 1) tot unieke personaliasering (level 5). Design van de verpakking speelt op haast elk niveau een rol, De verpakking kan zowel de leverancier als het product onderscheiden van dat van de concurrent door op te vallen. De verpakking kan de boodschap van zowel product als leverancier duidelijk maken en versterken – bijvoorbeeld door duurzaamheid te benaderukken. De verpakking kan een maatschappelijk signaal geven – zie tabaksproducten. En je kan een grapje maken met de verpakking van je geschenk.

kotler 5 product levels
5 product levels (Kottler) Credits: CGMA

De verpakking kan dus zelfs een product, dat zich in niets onderscheidt, in een bijzonder cadeau veranderen. Dus het toevoegen van designwaarde in je verpakking verhoogt de waarde van elk product in de beleving van de ontvanger. Ideaal is dat de ontvanger eigenlijk het product niet wil uitpakken… zo ‘waardevol’ is de verpakking alleen al.

originele verpakkingen tips kerstpakketten mand

Zoek je een alternatief voor inspiratieloze bruine kartonnen kerstpakketdozen? We hebben ook wat leuke tips voor verpakkingen van kerstpakketten. De verpakking zelf, is het belangrijkste kerstgeschenk. Een koffer, rieten mand, bbq of koelbox.

Creatieve ideeën voor originele verpakkingen: 6 voorbeelden

Het is dus cruciaal om je klant te helpen zich te onderscheiden, door een doordachte verpakking te suggereren. Op Asicentral vond ik weer een paar inspirerende voorbeelden van creatieve verpakkingen voor iets banaals als een t-shirt, die me allerlei ideeën gaven. Wees niet benauwd en verzin zelf iets leuks/grappigs/onderscheidends!

Lees ook:  Munchies snackbox verpakking

1. Melkpak verpakking

Pasteurized Tees verpakt zijn t-shirts in melkpakken. Eigenaar Michael Bowen zegt dat deze verpakking naadloos aansluit bij zijn huisstijl (en bedrijfsnaam), er aantrekkelijk uitziet en gemakkelijk te versturen en op te slaan is – zelfs in een winkel vallen de pakken op.

2. Koffiebeker verpakking

Andere Amerikaanse T-shirtfabrikanten stoppen hun shirts in kartonnen koffiekopjes, waarbij een stukje stof naar buiten piept om op cappuccinoschuim te lijken.

koffiebeker tshirt verpakking

Sommigen gaan nog verder, zoals PXP Solutions dat voor een klant T-shirts bedrukte met naar koffie geurende ink, en ze vervolgens verpakte in een zak zoals die normaal voor koffiebonen wordt gebruikt. Wat vind je van het idee een naar spek ruikend t-shirt te verpakken in vetvrij slagerspapier? 

3. Samengeperste verpakking

Het voordeel van textiel is dat het lekker flexibel is. Dus je kunt het opvouwen of oprollen in kartonnen kokertjes. Maar je kunt ook heel rare vormen kiezen. Zo kun je handdoeken en t-shirts extreem samenpersen in elk denkbare vorm. Bijvoorbeeld een Coca-Cola flesje, maar het kan ook een gitaar of hartje zijn.

4. Take-away verpakking

“Als je mensen niet iets geeft om over te praten, dan gaat niemand over je praten, ” weet Johnny Earle van Johnny Cupcakes als geen ander. De Cupcakes vestigingen hebben als huisstijl de ambachtelijke bakkerij – ze noemen Earle dan ook wel de T-shirtbakker

Vaak komen mensen hongerig zijn winkel binnen en worden teleurgesteld – maar verlaten zijn winkel vaak toch met een t-shirt naar wens. De T-shirts van Johnny Cupcakes worden verpakt in eigen taart-dozen, pizzadozen, Chinese meeneemdozen of ….loodgieterstassen! YouTube Brandcast stuurde een originele pizzadoos uitnodiging naar de virtuele bezoekers van hun online event.

Lees ook:  Originele beursartikelen: alternatieven voor saaie give-aways op beurzen

5. Verpakkingen met dubbele bodem of tweede leven

Na het unboxing momentje, kunnen verpakkingen ook een symbolisch tweede leven krijgen. Een online dierenwinkel in Brazilië bedacht samen met Whiskas de Curiosity Box. Elk doosje Whiskas kattenvoer verandert in een raket, vliegtuig of onderzeeër. Waar je huisdier lekker op los kan gaan. Nog zo’n inspirerend voorbeeld is die van Godiva. Ze verpakten hun chocolaatjes in een soort Russische Matroesjka geschenkverpakking. Wanneer je de verpakking openmaakt, vind je twee dozen. Eén om te houden en een om aan iemand anders cadeau te doen. The giftbox that keeps on giving! Wijnkistjes die veranderen in een gebruiksvoorwerp vind ik ook leuk. Deze originele wijnverpakking transformeert in een schemerlampje, dienblad, kaasplank, speelgoed robot, wijnkoeler of een wijnrek. Of wat dacht je van een wijnkist vogelhuisje?

6. Originele sokken verpakking: kunstwerkjes

Wanneer je sokken eruitzien als kleine kunstwerkjes, dan hoort daar een mooie lijst omheen toch? Een sokkenfabrikant met de naam Artsocks kwam op het idee om de verpakking van hun sokken te vormen naar de lijst waarin de schilderijen op hun sokken oorspronkelijk te bewonderen zijn.

Je eigen originele verpakking ontwerpen?

Genoeg inspiratie? Als je nu zelf aan de slag wil met het ontwerpen van een leuke verpakking kun je twee dingen doen. Je beste ideeën delen met een

  1. reclamebureau / ontwerpstudio of businessgift leverancier
  2. zelf aan de slag gaan

Tip: Voor die laatste mogelijkheid adviseer ik Packhelp. Meer info vind je in onze uitgebreide vergelijking van de beste webshops met ontwerpsoftware voor verpakkingen.