Pas op met ongevraagde relatiegeschenken!

Mysterieuze cadeautjes (zaden) uit China mogelijk brushing scam.

Onder andere een Chinees bedrijf 4PX, gevestigd in Hong Kong, verzendt momenteel via het Duitse Internationale Postzentrum Niederaula (IPZ DENIAA) mysterieuze blister enveloppen per post. De ongevraagde post is gevuld met zakjes zaad en geadresseerd aan privé adressen over de hele wereld van mensen die daar niet om gevraagd hebben.

Credits: Fox

De eerste vielen in de VS en Canada op de deurmat; daarna volgden Duitsland en België. In ons land hebben voor zover bekend nog geen mensen een ongevraagd zaad pakket in de brievenbus aangetroffen.

Bedreiging voor de inheemse flora

Voedselwaakhonden in de ‘getroffen landen’ waarschuwen voor de pakketjes zaad die ongevraagd worden toegestuurd. Wie zo’n pakket krijgt, wordt dringend verzocht om de zaadjes in de grijze kliko te gooien en niet in de grond te stoppen. Er zou namelijk een kans bestaan, dat via de zaadjes vreemde (planten)ziekten, schimmels, virussen of bacteriën binnenkomen; een andere gevaar is dat de onbekende zaden zogenaamde invasieve plantensoorten vertegenwoordigen, die onze autochtone flora kunnen verwoesten.

Inmiddels heeft de Amerikaanse  Animal and Plant Health Inspection Service vastgesteld dat het om meer dan een dozijn verschillende zaden gaat, van mosterd- en koolzaad, munt, salie, rozemarijn, lavendel tot hibiscus en rozen.

Brushing scam voor positieve recensies?

De zaadlozers hebben blijkbaar op de een of andere manier (illegaal?) talloze adressen van over de hele of halve wereld te pakken gekregen. Men vermoedt dat het gaat om een zogenaamde ‘brushing scam’ , waarbij mensen ongevraagde producten ontvangen van een verkoper die vervolgens fake positieve klantrecensies plaatst, om zo meer omzet te genereren. 

Lees ook:  15 creatieve draagtas ontwerpen

SPAM: ongevraagde relatiegeschenken in de brievenbus

Dat ongevraagde commerciële e-mails verboden zijn bij wet, en beboet kunnen worden door de OPTA is geen nieuws. Maar dit zaad cadeau is echt next level Black Hat marketing taktiek.

Mysterieuze zaden uit China zijn niet de enige vreemde ongewenste pakketten die dezer dagen in uw brievenbus gestopt worden. Ook ‘gratis’ Amazon-pakketjes worden steeds meer gemeld door mensen die niets hebben besteld – allemaal zwendel, zo blijkt.

Het Amerikaanse Better Business Bureau gaf een paar voorbeelden van wat er de laatste tijd zoal binnenkwam bij nietsvermoedende mensen: zaklampen, bluetooth speakers, computerstofzuigers, bug-zapper, iPhone-reparatiesets en een (leeg) fluwelen sieradenzakje.

Allemaal ongevraagde relatiegeschenken, om fake klanten beoordelingen te kunnen posten. Want zoals je weet zijn online recencies een super belangrijk, en integraal onderdeel van marketing campagnes geworden.