Oude spandoeken recyclen / hergebruiken voor design draagtas, goodiebag of sporttas – wat een super idee!
Wel eens nagedacht over de hergebruikmogelijkheden van groot formaat spandoeken of rollup banners? We zijn inmiddels allemaal gewend aan het idee van recyclen van glas, plastic, papier, visnetten, ja zelfs complete sneakers. Veel van onze (plastic) promotieartikelen worden inmiddels opnieuw verwerkt tot bijvoorbeeld amsterdammertjes.
Upcycle oud reclamemateriaal tot een origineel nieuw product. Stimuleer de circulaire economie!
Maar de meeste reclamebanners zijn gemaakt van Bisonyl (geweven PVC doek). Een soort plastic dat niet recyclebaar of biologisch afbreekbaar is. Super duurzaam natuurlijk. Maar ook lastig als je event of actie niet regelmatig terugkeert. In Tours (Frankrijk) hebben ze een creatieve oplossing bedacht voor oude … spandoeken! En er zijn meer van dergelijke initiatieven van drukkerijen en leveranciers van spandoeken.
Spandoeken leverancier Lechat
Drukkerij Lechat is sinds 60 jaar hét adres voor spandoeken en roll-up banners. Een bedrijf dat met 12 medewerkers de hele regio voorziet van reclamedrukwerk. Elk jaar verkopen zij ca 2000 m² geplastificeerd zeildoek voor sport- en andere evenementen, winkels, festivals – kortom ze hebben veel klanten voor de spandoeken. Reclame-uitingen, die vaak maar enkele dagen of weken gebruikt worden en dan onherroepelijk in de afvaloven verdwijnen.
Design tas van gebruikte spandoeken
Waarom maken we van oude afgedankte banieren geen designer boodschappentassen? Dat vroeg de baas van de drukkerij Philippe Lefeuvre zich af. Het gaat om kleurrijk, grafisch aantrekkelijk, sterk en wasbaar materiaal. Zonde om dat niet te veranderen in oneindig herbruikbare objecten!
Lefeuvre bedacht zich geen moment en ging een partnerschap aan met de lokale vereniging Active, gespecialiseerd in de inzameling en recycling van textiel. “We zochten een lokale oplossing om onze dekzeilen te recyclen. Active, een van onze klanten, vertelde ons dat zij heel goed in staat zouden zijn om in hun naai-atelier (waar bovendien veel moeilijk te plaatsen mensen werk vinden) de zeildoeken banners een nieuw leven te geven!”
1m2 zeildoek = 1 designer shopper
Al snel verzamelde Lechat een tiental oude spandoeken in. De reclamedoek spandoeken kregen een tweede leven nadat ze tot tassen werden gesneden en genaaid. 1m² zeildoek is genoeg om één boodschappentas te maken, die vervolgens voor tussen de € 10 en € 15 in de Active-winkel in Tours wordt verkocht. Het plan is om ook portemonnees en rugzakjes te gaan produceren. Uiteindelijk zal het ook mogelijk zijn om fannypacks of portemonnees te kopen die van hetzelfde materiaal zijn gemaakt.
Inruilkorting
Om het inzamelen van oude reclamedoeken te pushen biedt de drukkerij hun klanten een inruilkorting. Heb je een nieuw spandoek nodig? Lever dan je oude onbeschadigde spandoek in tegen een aardige korting. Kijk dat is clever.
Voorbeelden van gerecyclede spandoek producten
Leuk idee; spandoeken recyclen, maar hoe zit het in ons eigen land? In België kun je terecht bij InPrintMatter uit Heteren. Ze maken van je oude reclamedoek hippe gifts zoals zitzakken, diverse soorten tassen en mappen of een strandstoel. Verder ontdekte ik het bedrijf Funny Flags van Janine Sikkink uit Rotterdam. Ze noemt het een creatief recyclingbureau. Ook hier kun je van oude vlaggen, banners originele producten laten maken. Bijvoorbeeld handige babyslabbetjes! Ecologic Designs maakt in Amerika op maat gemaakte tassen en handige ipad accessoires van de oude spandoeken, billboards en andere duurzame materialen van bedrijven zoals SalesForce, Nike, Amazon, Patagonoa en T-Mobile. En kijk ook naar het Spaanse Demano. Hele mooie geschenken gemaakt met kunstige spandoeken van evenementen en tentoonstellingen uit Barcelona.
Dus adverteerders, doe eens iets nuttigs met je afgeschreven billboards of afvalmateriaal! Laat je spandoeken recyclen tot wannahaves, merchandise of custom made relatiegeschenken. Want door je oude vinylbanners opnieuw te gebruiken, in de vorm van nieuwe producten, stimuleer je als organisatie inspanningen op het gebied van duurzaamheid en een circulaire economie. Wie van de honderden drukkers in ons land, gaat het voorbeeld van Lechat en anderen volgen? Samen met de lokale sociale werkplaats?