Duurzaam idee: oude relatiegeschenken doneren / recycleren

Ongebruikte, overbodige en oude relatiegeschenken krijgen alsnog een nuttige bestelling dankzij Swagcycle

Wat kunnen we het beste doen met al die oude relatiegeschenken? Recycle of doneer ze aan een goed doel!

Dit is hoe ruim 60.000 afgedankte promo-artikelen en oude relatiegeschenken gered werden van verbrandingsoven of vuilnisbelt. Begrijp mij niet verkeerd: ik ben dol op relatiegeschenken en swag. Maar we weten allemaal dat er ook wel eens iets blijft liggen. Bijvoorbeeld wanneer bedrijven een nieuwe merknaam krijgen, worden overgenomen of omdat er te ruim is ingekocht voor een voltooide campagne.

Ben Grossman, SwagCycle

In augustus 2019 lanceerde Grossman Marketing Group zijn SwagCycle-programma. Daarmee kunnen bedrijven in onze branche en hun klanten overbodige of ongebruikte ‘branded’ promotieartikelen, zoals T-shirts, petjes, visitekaartjes en folders, mokken, schrijfwaren, draagtassen en nog veel meer, een nieuwe duurzame(re) bestemming geven. 

Veel van deze items zouden obsoleet en afgeschreven zijn, vanwege overcompleet, een oud logo, verwijzing naar een geannuleerd of vroeger evenement, enz. enz. Het primaire doel van Swagcycle: zorgen dat de artikelen niet geheel ongebruikt op een stortplaats of in een oven terechtkomen. 

Ruim 60.000 relatiegeschenken gered van de verbrandingsoven

Na iets meer dan een jaar heeft Grossman de eerste resultaten van het programma bekend gemaakt. In het eerste jaar werden liefst 60.418 promoproducten gered van de vuilnisbelt of erger, en er werd $ 168.000 opgehaald voor een goed doel. Eind vorig jaar hadden 21 verschillende bedrijven in 13 (verenigde) staten en twee continenten voor die 60.000 items een nuttige bestemming gevonden. 

Voorbeelden van relatiegeschenk donaties

Wil je zelf ook overbodig geworden promo artikelen of oude relatiegeschenken doneren aan een goed doel? Hier een aantal leuke voorbeelden van relatiegeschenk donaties die mogelijk zijn gemaakt door SwagCycle.

  1. Een reisorganisatie doneerde 1.000 aluminium drinkflessen aan de United Way Massachusetts Bay en Merrimack Valley, die de flessen vervolgens uitdeelden aan dakloze gezinnen en de Boys and Girls Clubs van Boston.
  2. Een farmaceut schonk individueel verpakte tandenborstels aan Project Stretch, opgericht door tandheelkundige professionals die tandheelkundige zorg verlenen aan armlastige kinderen.
  3. Grossman zelf schonk meer dan 6.000 katoenen mondmaskers aan de (medewerkers van de) Greater Boston Voedselbank.
  4. Wunderspoke Marketing doneerde 1.500 overbodig geworden T-shirts, die duurzaam verwerkt werden tot poetsdoeken. 
Lees ook:  Boompje cadeau bij de aanschaf van een auto

Corona en duurzaamheidsdenken 

Natuurlijk hielp de pandemie ook een handje mee door de vele annuleringen van evenementen. “Afgelopen zomer explodeerde het aanbod”, zegt Ben Grossman in Promomarketing Magazine. “Vaak was het een nieuwe merknaam, een afgelaste conferentie of organisaties die in hun maag zaten met oude swag.” En 2021 zal wederom een groei laten zien, niet alleen vanwege de pandemie, maar ook voor de groeiende invloed van duurzaamheidsdenken, ook in onze sector. 

Misschien een idee voor onze nationale beursorganisaties, om hun klanten nog eens te benaderen. Niet met een annuleringsprobleem, maar een oplossing voor ‘oude troep’?