Wat is swag?

Swag verovert de markt, maar wat betekent het?

Swag, of ‘branded swag’,  is het modieuze acroniem voor ‘Stuff We All Get’- dingen die we allemaal (wel eens) krijgen. Deze vakterm  voor ons begrip  ‘relatiegeschenk’ is komen overwaaien uit de VS. Swag is het enige soort reclame waarvoor de mensen je bedanken, zoals een marketeer het eens formuleerde. Geen wonder dat de wereldwijde omzet in ‘swag’ inmiddels ruim boven de $100 miljard is gestegen.

Oorspronkelijke betekenis swag

Het Engelse woord “swag” dateert al uit de 17e eeuw, en betekende oorspronkelijk enerzijds iets dat fraai gedrapeerd is, zoals een gordijn of een guirlande; maar het werd ook gebruikt voor ‘waardevolle goederen, vaak illegaal verkregen’. Vandaar de betekenis ‘buit’, wat je overhoudt aan een inbraak of speciale gelegenheid. Van het werkwoord ‘swagger’, “an arrogantly self-confident way of walking” komt tenslotte ook de derde betekenis van swag, als ‘arrogante zelfingenomenheid’.  Maar de oorspronkelijke betekenis ‘buit’ komt het dichtst dichter bij ‘stuff we all get’!

Credits voor de afbeelding in dit artikel zijn voor: SWAG.com. Jonge, hippe, digital native merken zijn er dol op! T-shirts, jassen, notitieboekjes en promotionele producten met hun bedrijfslogo.

Dus waarom, vroegen Jeremy Parker en Josh Orbach zich in 2016 af, is er geen jonge, hippe, digital native manier om deze producten aan die merken te verkopen? Lees verder over het verhaal achter deze succesvolle swag onderneming op Forbes.

Marketing tool

Swag wordt om relaties tevreden te stellen al gegeven zolang de mensheid bestaat. Maar als marketing tool kennen we het sinds eind 19de eeuw, toen ondernemende kappers begonnen kammen uit te delen aan hun cliënten. In de jaren zeventig kreeg ‘het relatiegeschenk’ een lift, toen bedrijven T-shirts als reclameborden gingen gebruiken. Nu maakt kleding 40% uit van alle swag…

Lees ook:  Geschenkpakket met bedrukte goodies van Sidebean

Een ander fenomeen dat swag steeds normaler deed worden was de groei van zakelijke beurzen en conferenties, een sector die in het jaar vóór Corona bijna 50% sneller groeide dan de rest van de ceonomie, volgens gegevens van het Center for Exhibition Industry Research, maar dit jaar sterk inzakte en wanhopig op zoek is naar methoden om ‘virtueel’ te gaan. Zonder dat fysieke swag daarmee verdwijnt, overigens!

Nog een interessant feitje, dat vooral de USA betreft: steeds meer staten legaliseren de verkoop van marihuana-producten. De rest van de wetgeving hoedt die ontwikkeling maar moeizaam bij – denk aan BTW, inkomstenbelasting en – de advertentieregelgeving! De Amerikaanse coffeeshops of ‘dispensaries’ mogen hun waren niet regulier adverteren, en zij hebben daarom in arren moede maar hun toevlucht gezocht in gratis aanstekers, vapes en  andere cannabis parafernalia.

Voor of tegen?

Ook de aanstaande presidentiële (her)verkiezing) zal naar de branche verwacht het komend jaar een miljard dollar aan extra omzet. Iedereen kent de bumperstickers, pins, petten en reclameborde. Maar Trump’s merchandise machine bedenkt heel veel originele andere campagne gerelateerde promotie artikelen.

Swag kent ook tegenkrachten. In de nasleep van de financiële crisis van 2008 ondertekende president Barack Obama een executive order, die in het kader van de bezuinigingen federale overheden opdroeg te stoppen met het kopen van swag. De staat Oklahoma bespaarde door een verbod op onnodige relatiegeschenken tot $ 58 miljoen per jaar!

En dan zijn er de consumentenorganisaties, die vooral bezwaar maken tegen de plastic-vervuiling en –verspilling waarmee veel promotionele acties gepaard gaan. Vorig jaar kwam er felle kritiek van zes milieubeschermende NGO’s en 34 volksvertegenwoordigers op de organisator van de Tour de France. Het ging over de lawine aan vooral plastic relatiegeschenken, die verbonden zijn aan het wereldberoemde Franse sportevenement.

Lees ook:  Condoom reclame