Food gift & cadeaubon geven; goed of slecht?

Vraag: twijfel je aan die cadeaubon of dat food geschenkpakket?

Een cadeaubon geven onpersoonlijk? Reep chocolade: afgezaagd? Waarom zijn kadobonnen en food gifting dan toch zo populair? 

Alleen de ergste vrekken hebben nog nooit iemand een cadeaubon, een fles wijn, chocola of een potje kaviaar cadeau gedaan. Het weggeven van voedingsmiddelen is wereldwijd een traditie, vooral bij speciale gelegenheden zoals verjaardag, Sinterklaas of Valentijnsdag. En ook de populariteit van  ‘geld’ weggeven groeit, zoals wij onlangs nog beschreven – al wordt het zeker bij ouderen nog als ‘onpersoonlijk’ gezien. Gelukkig zijn er ook hele originele cadeaubonnen te koop.

Iedereen houdt van een extra zakcentje en iets lekkers

De populariteit van cadeaubonnen,  giftcards of cadeaukaarten en ‘food gifts’ is simpel te verklaren: iedereen vind het fijn om iets lekkers te krijgen, en zelfs een miljonair is blij met een financiële vrij te besteden meevaller.

Hierom wil je een food cadeau / cadeaubon geven

Eet-dan wel drinkbare geschenken en cadeaubonnen hebben enkele kenmerken gemeen. Dit zijn de belangrijkste redenen waarom je een eetbaar (food/drink) cadeau wilt geven, of een cadeaukaart.

  1. Ze zijn welkom bij iedereen, rijk of arm.
  2. Ze dragen niet bij aan je verzameling nutteloze rommel.
  3. Ze zijn bij uitstek geschikt als last-minute oplossing.
  4. Je kan er zeker van zijn dat ze worden geconsumeerd door de blije ontvanger.
  5. Ze kunnen bij elke gelegenheid gegeven worden, van geboorte tot pensionering.  
  6. Zeker cadeaubonnen vallen altijd in de smaak, ook als die apart is of geheel onbekend.
  7. Je kunt ze gemakkelijk doorgeven aan een ander.

Bron: Consumer and Corporate Food Gifting in the U.S., 7th Edition ( Maart, 2020)

Lees ook:  Primera: relatiegeschenken om de hoek

Met cadeaubon zit je (bijna) altijd safe

Voor zichzelf zullen mensen vaker een food gift kopen (als ze zichzelf willen verwennen!) dan een cadeaubon. Die schaffen ze zich alleen aan als er een praktische reden voor is, zoals bij speciale acties: “koop een cadeaubon van €50 voor €45”, “Ontvang een gratis item bij de aankoop van een cadeaukaart”, of wanneer gespaarde punten moeten worden omgezet in een waardebon. Daarom zijn cadeaubonnen over het algemeen nog populairder om te geven én te krijgen dan food gifts. Want daarmee kun je soms ondanks alle voorzorgsmaatregelen nog lelijk de mist ingaan, bijvoorbeeld vanwege culturele verschillen. 

Geen branding

Alleen de ‘branding’ van een gift card kan een probleem zijn. Al moet dat niet je doelstelling zijn bij het geven van een cadeau. Is de kadobon vrij te besteden, dan is de opdruk met logo wel erg vluchtig. Kun je hem alleen bij de gever besteden, dan is het geen vrij besteedbaar zakcentje meer…