Tour de France 2020: weer 15 miljoen promotieartikelen rondgestrooid?

Giveaways en promotieartikelen horen bij de Tour de France. Maar voor hoe lang nog?

Binnenkort gaat het overal weer over de Tour de France. Die van 2020 zal op 27 juni in Nice van start gaan, om op zondag 19 juli in Parijs te finishen. Tegen de klok rijden de wielrenners, omringd door een hele karavaan van verzorgers, beveiligers, idiote camper bestuurders én busjes vol samples en promotieartikelen door het fraaie Franse land, van de Provence naar de Cevennen en Pyreneeën en dan langs de Atlantische kust weer naar het noorden.

Eerder las je al over de eetbare vegan buideltjes van de London Marathon. Ook de Tour ontkomt niet aan de trend: wat zijn eigenlijk de milieueffecten van zo’n ronde?

tour de france: miljoenen promotieartikelen worden gratis uitgedeeld aan het publiek
Tijdens de Tour de France worden miljoenen gratis gadgets en cadeautjes verspreid

Kritiek op promotieartikelen

In 2019 klonken voor het eerst kritische geluiden over een onderwerp dat ons na aan het hart ligt. Namelijk over de miljoenen goodies, die de reclamekaravaan gedurende die drie weken traditioneel naar het publiek langs de route zou gaan gooien. Kon dat nog wel?

Tour de France is een voorwendsel geworden voor de distributie van een lawine aan plastic producten, die stortplaatsen in hoog tempo opvullen of de oceanen vervuilen.

Le Journal de Demain, 29 juni 2019

Zes milieubeschermende NGO’s en 34 volksvertegenwoordigers trokken er publiekelijk bij ASO, de organisator van de Tour de France, op aan om deze zondvloed aan vooral plastic relatiegeschenken voortaan maar in de dozen te laten.

twitter kritiek gadgets tour de france negatieve milieu impact

Flauwekul

De Franse brancheorganisatie voor promotionele artikelen verenigd in de Fédération française des professionnels de la communication par l’objet (2fpco) ging in elk geval alvast de strijd aan tegen criticasters.

Lees ook:  Fraenck maakt 3000 laptoptassen van NS restmateriaal

Voorzitter, Antony Villeger, houdt zich verre van greenwashing, maar klom meteen in de  pen.  “Ook wij zijn ons bewust van de gevaren, en doen alles wat mogelijk is om relatiegeschenken te ontwikkelen met respect voor maatschappij én milieu!”

Met zijn betoog wil hij de inspanningen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen belichten van de fabrikanten, importeurs en distributeurs in de Franse relatiegeschenkenbranche.

Villeger betreurt het gebrek aan reflectie rond deze essentiële kleine relatiegeschenken die tijdens de Tour de France worden aangeboden. De souvenirs creëren een band, versterken een herinnering en kunnen nuttig zijn in het dagelijkse leven van de ontvangers. En daar ben ik het persoonlijk ook mee eens.

Tour de France goodies zijn enorm populair

De Tour de France is een enorm circus. De totale ‘vloot’ omvat drie vliegtuigen, acht helikopters, zeven ambulances,  tachtig motoren, en meer dan 500 auto’s, busjes en vrachtwagens. Zo’n 150 zijn reclamewagens van sponsors. 

Volgens de Franse sportkrant L’Equipe komt bijna de helft van de 12 miljoen toeschouwers langs de Franse wegen vooral om de luidruchtige optocht te zien en horen langskomen. En om  een graantje mee te pikken van de ‘goodies’ die deze praalwagens over het volk uitstrooien.

Populairste Tour de France promotieartikelen:

  1. Caps
  2. Sleutelhangers
  3. T-shirts
  4. Aanstekers
  5. Snoepjes
  6. Reis etiketten voor koffers
  7. LED-Fietslampjes

Inhaak tip:

Samsung Galaxy-smartphonehoesjes gemaakt van fietsbanden uit de Tour de France

recycled fietsband sunweb samsung telefoonhoesje rtl tour du jour

Handgemaakte telefoonhoesjes van gerecycled materiaal met een uniek verhaal.

15 miljoen Tour de France promotieartikelen

In 2017 werden er tijdens de Tour liefst 18 miljoen cadeautjes gedistribueerd. In 2018 waren het er nog maar 15 miljoen, aldus , Amaury Sport Organisation (ASO) verantwoordelijk voor de Tour-exploitatie. Met die Tour de France, de Vuelta,  Paris-Nice, Critérium du Dauphiné en nog veel meer klassiekers is A.S.O. onbetwist de wereldleider in de wielersport. In 2019 waren de geschenkjes milieuvriendelijker, zo verzekert men.

Lees ook:  Wellmark vegan handzeep in stijlvolle bruine glazen flesjes

Niet blind en doof, verklaart ook ASO zich bewust van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid, zij het magertjes op de eigen site. Zoek je op de officiële Tour-site naar milieubewustzijn, dan vind je een verklaring uit juni 2017:  Le Tour de France Responsable. Daar verklaart de organisatie zich in te zullen zetten voor bescherming van het landschap, optimalisatie van het afvalbeheer, waar mogelijk lokale inkoop, vermindering van de milieu-impact van het transport en steun aan andere goede doelen.

Maatregelen ASO

Over het plastic afval stelt ASO dat zij “al jaren  met (haar) partners een beleid voert om de hoeveelheid plastic in de geschenken te verminderen,  na de ‘passage’ alles netjes op te ruimen en steeds meer hybride auto’s in te zetten.

  • Petten en T-shirts die ooit in een plastic zak werden uitgedeeld, worden nu zonder uitgedeeld.
  • Men is opgehouden folders en dergelijke uit te delen, en volgt de aanbevelingen om in Natura 2000-gebieden niets meer te verspreiden, luidsprekers uit te zetten en de tv-helikopters op gepaste afstand te houden.  

Of deze en dergelijke maatregelen genoeg zijn? De milieuorganisaties blijven sceptisch. “Steeds meer mensen hebben  grote problemen met al die troep, en tegenwoordig zijn er toch genoeg alternatieve marketingtools voor milieuvervuilende give-aways?”