NFT’s en promo-marketing

Wat kunnen marketeers met non-fungible tokens (NFT’s)?

Wij waren een van de eersten die wezen op de (on)mogelijkheden van NFT’s in en voor onze branche, en voorbeelden gaven zoals in 6 Marketingcampagnes met NFTs. Inmiddels hebben alle msm er al wel een luchtig verhaaltje over geschreven, over die non-fungible tokens. Meestal wat lacherig in de trant van ‘kijk nou wat raar!’ of ‘dat is alleen iets voor gamers en metaverse-dromers’. 

En inderdaad – wie betaalt nu miljoenen voor een digitale afbeelding die iedereen kan downloaden? Maar dat is allemaal besides the point. Interessanter is: wat kun je er wél mee, en hoe worden nft’s echt gebruikt in de wondere wereld van de marketing? 

NFT promo artikelen

Vorig jaar schreven we over relatiegeschenk leverancier Barker Specialty. Hun assortiment is uitgebreid met PromoNFT’s, want ze zien toekomst van promotionele producten in NFT’s. Op het onvolprezen Promomarketing.com lazen wij onlangs een interessant verhaal over hoe de politieke marketeers in de US of A inmiddels met succes NFT’s in weten te zetten. Voorlopig naast de meer traditionele politieke promotionele reclame prullaria waarmee mensen als Biden en Trump om des kiezers (of der kiezeren) gunst werven.

NFT’s voor politieke fondsenwerving

Wat blijkt? NFT’s worden inmiddels al met succes ingezet om… geld voor de verkiezingskas in te zamelen. Zo meldde Politico dat in Arizona de Republikeinse kandidaat-senator Blake Masters in 36 uur $550.000 ophaalde door 99 NFT’s (van de cover)van zijn met Peter Thiel geschreven boek Zero to one te veilen – ad $5800. Voor dat bedrag krijg je dan dus een ‘authentiek’ digitaal plaatje van de omslag en – eerlijk is eerlijk – ook nog wat extra: “Only 99 will be minted. Owners get exclusive access to parties with me and Peter, a private Discord group, & more.“ De Californische Democratische kandidaat voor het parlement Shrina Kurani haalde in drie dagen meer dan $ 6.000 op door NFT’s van haar crypto-beleidsagenda te verkopen. 

Lees ook:  Wat is punker dan de bieb?

Twijfels

Het debat over de vraag of NFT’s voor politieke fondsenwerving fysieke producten overbodig zullen maken zal nog wel enige tijd gevoerd worden. Denk aan duurzaamheidsaspecten en ketentransparantie (“Worden die Biden-poppetjes dan in China gemaakt?”). Voorshands zijn politieke NFT’s nog meestal gebaseerd op een fysiek object, het equivalent van een gesigneerd exemplaar van een boek of foto. Maar duidelijk is dat die NFT’s zich al een plaats in politieke fondsenwerving hebben toegeëigend…