Wij waren een van de eerste media in onze branche die mogelijkheden zagen in marketing toepassingen van NFT’s en virtuele relatiegeschenken. Een van de eerste – maar niet de enigen, zo blijkt.
Barker Specialty ziet toekomst van promotionele producten in NFT’s
Wil je NFTs inzetten als promotioneel product? Het is nu mogelijk om een deal te sluiten met een NFT-kunstenaar voor je eigen promotionele NFTs! Op hartfordbusiness.com verscheen begin deze week een artikel onder de kop “Digital Assets: Cheshire firm sees the future of promotional products in NFTs”.
De betreffende partij: Barker Specialty is een multi-million dollar leverancier van promotionele producten en relatiegeschenken die dit jaar zijn 70-jarig bestaan mag vieren. Dat betekent niet dat ze niet met hun tijd meegaan. Het assortiment is uitgebreid met PromoNFT’s. Het enige dat je nodig hebt is een Crypto Wallet om je virtuele promotieartikelen in te kunnen bewaren.
De CEO van Barker legt uit wat volgens hem de betekenis van deze crypto-eigendomsbewijzen voor de promotionele producten branche is of kan zijn:
“Heel wat futurologen zien inmiddels NFT’s als cruciaal voor de ontelbare kunstenaars die in deze high-tech samenleving nieuwe manieren moeten vinden om geld te verdienen met hun ‘unieke’ kunstwerken. Door NFT’s te creëren kunnen deze artiesten een uniek “digitaal doek” maken én op de markt brengen – ondanks dat elke internetgebruiker de afbeelding in hoge resolutie kan dupliceren en distribueren. Waarom is dit belangrijk? Omdat nog steeds het oorspronkelijke ‘echte’ werk een waardevol bezit is en blijft. Stel je voor dat je het origineel van Van Goghs ‘Sterrennacht’ moet zoeken tussen duizenden kopieën uit China – bijna niemand zou het origineel kunnen aanwijzen. Dat dus honderd miljoen dollar waard zal zijn, tegenover de paar tientjes van de kopieën.
Tegenstanders kunnen aanvoeren dat NFT’s niet fysiek zijn en daarom geen waardevolle bezittingen zijn….Ik zou willen tegenwerpen dat je herinneringen ontastbaar zijn en zeker het meest onbetaalbare bezit dat je kunt hebben.
Gerry Barker
Je moet even wat hersengymnastiek doen om te beseffen dat je met zo’n NFT ook van ‘gratis’ virtuele dingen of afbeeldingen één uniek exemplaar kunt vastleggen. En dus ook verkopen. Omdat elke NFT écht uniek is, kunnen ze worden gebruikt om het eigendom van digitale activa zoals kunstwerken, geluid, beeld of zelfs virtueel onroerend goed vast te leggen.
Klinkt geweldig. Maar waarom zou dit van belang kunnen zijn in de wereld van promotionele producten?
Wij voorzien dat dergelijke bewijzen van eigendom en authenticiteit een belangrijke plaats kunnen krijgen in de promotiemarketingwereld, en een aantal opwindende toepassingsmogelijkheden zullen laten zien. Denk aan unieke virtuele beelden van Grote Merken, maar ook van onze ‘gewone’ klanten. Maar denk ook aan het vastleggen van unieke momenten. Zoals de geboorte van een kind, een bruiloft, een afstudeerherinnering, pensioen of zelfs een bijzondere verkoopprestatie. De mogelijkheden en kansen zijn eindeloos.
Een niet-virtueel voorbeeld van de kracht en waarde van uniciteit?
Ik moet dan persoonlijk steeds denken aan twee Belgische kunstenaars die ik zeer waardeer, Panamarenko en Luc Tuymans. Een echt werk van deze artiesten kost je enkele tienduizenden euro’s. Maar beiden generen zich niet om litho’s van hetzelfde werk in grote of kleine oplage te signeren – die dan alsnog voor enkele honderden of duizenden euro van de hand gaan. Panamarenko’s werk is af en toe zelfs als bijlage bij een krant verspreid, met alleen een uniek nummer ( ‘Nr 18.975’ ). Deze brengen via catawiki nog steeds heel veel geld op…
Verzamelen
De Barker-familie runt naast hun bedrijf ook nog een speelgoedmuseum met de verzameling van hun oprichter. Ook daar hebben ze al de daad bij het woord gevoegd en verkopen ze NFT’s van hun vintage speelgoed en verzamelobjecten waardoor die een nieuwe bron van inkomsten vormen.