Welk relatiegeschenk past bij jouw bedrijf?

Beste 5 tips + 3 voorbeelden van passende relatiegeschenken

Zo kies je met zorg een high-quality relatiegeschenk dat echt bij jullie bedrijf / merk past.

Welk relatiegeschenk past bij ons bedrijf? Wat is een goed relatiegeschenk idee? Het antwoord op deze vraag is een open deur, maar ik kan het niet genoeg benadrukken. Je wilt in alles uitstralen dat je organisatie of merk van hoge kwaliteit is in alles wat het doet en laat. Dan kun je als relatiegeschenk of give-away geen goedkoop flutding weggeven, dat binnen een week kapot gaat. Je reputatie verdwijnt dan met je swag in de prullenbak. 

5 slimme tips om het relatiegeschenk te vinden dat past bij jouw bedrijf

Waarschuwing: dit kan tijd kosten. Maar ik verzeker je, dat je van deze investering geen spijt zult krijgen. Regel nummer één: je moet er voor zorgen dat het geschenk goed en met zichtbare zorg gemaakt is, van goed materiaal en transparante ‘provenance’.  Zoek liefst iets dat ook buiten het werk nuttig is – het hoeft niet altijd een pen, stickje of powerbank te zijn! Alhoewel – soms werken beproefde geschenken ook goed. Denk aan een echt degelijke paraplu met je naam en logo – vaak worden die jaren gebruikt en maken ze dus jaren reclame voor je merk. 

Passend relatiegeschenk in 5 stappen

 1. De Devil zit in the detail

  Voorbeelden van relatiegeschenk blunders zijn legio. En je cadeau moet er aantrekkelijk uitzien. Het oog wil immers ook wat.

 2. Zoek naar iets dat nuttig is

  Het hoeft niet altijd een notitieboek, drinkfles of pen te zijn. Kies iets dat ook buiten kantoor / werk van pas komt. Anders eindigt je relatiegeschenk ergens in een magazijn, marktplaats of in de prullenbak.

 3. Let’s just be real

  Wat voor soort geschenk past nu écht bij het imago, de visie en de cultuur van je organisatie? Hoe is de ‘ist’ van je imago, hoe de ‘soll’? 

 4. Wat verkopen jullie zelf?

  Wil je een product bedenken dat echt bij jullie past? Misschien is het beste relatiegeschenk wel iets wat jullie zelf maken. Extra punten als je klanten aan het product meewerken.

 5. Zorg ervoor dat je logo / slogan er netjes op staat

  En vooral dat het niet te groot op gedrukt is. Onthoud dat promotieartikelen fysieke advertenties zijn voor je organisatie: maar maak er geen reclamezuil van. Less = more. Meer info over druktechnieken.

Lees ook:  Tips voor het samenstellen van een kerstpakket

Check ook: 3 tips om jezelf te ontworstelen aan jouw eigen wow-cadeau-bias. En relatiegeschenk etiquette voor gevorderden: 5 handige insider tips voor het geven van relatiegeschenken.

herbruikbare metalen rietjes voorbeeld passend relatiegeschenk advocatenkantoor

Voorbeeld 1: RVS rietjes

Een aardig voorbeeld is advocatenkantoor Amster Rothstein & Ebenstein (check ook hun clevere url!) gespecialiseerd in intellectuele eigendom en patenten. Zij kozen een ‘coole’, groene en kwalitatief hoogstaande promo: een ‘design’ roestvrij stalen rietje. Niet alleen omdat die dingen zo trendy zijn door de pandemie en besmettingsangst: maar ook omdat zij de makers, ecotribe, geholpen hebben dat rietje te patenteren! Op hun eigen versie staat dan ook trots het patentnummer vermeld. Leuke en mooie spullen maken die lui trouwens. Verkopen jullie gitaarlessen? Wat dacht je van hun ‘kapstok voor een gitaar’ cadeau? 

Voorbeeld 2: Karabijnhaak in de vorm van een Jeep

promo karabijnhaak jeep proefrit campagne

Ben jij een automotive marketeer? Dan weet je: auto’s zijn emotie. Want er worden (bijna) geen slechte auto’s meer geproduceerd. Maar bij automotive relatiegeschenken, denk je al snel aan bedrukte parkeerschijven, ijskrabbers en autoladers. Saai eigenlijk, en dat hoeft het niet te zijn. Dat bewijst Jeep met een succesvolle proefrit campagne met custom made karabijnhaken. Elke jeep-vormige karabijnhaak is gegraveerd met deze tekst: “Er is een makkelijkere manier om er te komen”. De karabijnhaak zit vastgemaakt aan een uitnodiging om een ​​gratis proefrit te maken. De response op deze promotionele karabijnhaak was overweldigend.

fles gin eigen label ontwerp

Voorbeeld 3: Fles drank met eigen etiket

Humor: een eigen fles drank cadeau geven aan relaties en dat bocht noemen. Dit relatiegeschenk idee is grappig en daarom ook vaak gedeeld. Is creativiteit en authenticiteit belangrijk voor jullie imago? Lees dan verder. Want relatiegeschenken zijn een perfecte kans om op een lollige manier positief onder de aandacht te komen. Het in Amsterdam gevestigde reclamebureau Being There verhuisde na 17 jaar van de Vondelkerk naar de Danzigerbocht in Amsterdam. Freelance copywriter, creative en illustrator Jodi Rabin bedacht de woordgrap op ‘bocht’ en ontwierp ook de fles gin met eigen label. Being There liet deze fles gin met eigen label ontwerpen.

Lees ook:  Kerstpakketten kopen op Bol.com

Denk out of the box

Out of the box denken, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Dus waar begin je als je inspiratie nodig hebt voor het vinden van passende relatiegeschenken? In elk geval niet bij die bekende relatiegeschenk catalogus of webshop. Als jullie iets hebben waar je trots op bent, kijk dan of je er iets mee kunt in termen van relatiegeschenken. Het kan van alles zijn. Of ga voor iets waar een goede relatie trots op is en mag zijn. Dat helpt dan dubbel om sterkere relaties op te bouwen.

Ik ken een bedrijf dat graag en vaak startups helpt en juist van hen hun giveaways koopt. Zo simpel kan het zijn. Wat een geweldige manier om kleine bedrijven en jullie klanten te ondersteunen!