Grote merken haken in op NFT hype
Merken als McDonalds, Pringles, Taco Bell, Charmin, Ubisoft en Pizza Hut zetten NFTs in voor hun marketing
Benieuwd hoe merken NFT’s gebruiken in hun marketingcampagnes? Deze 6 bekende merken zetten NFT’s in om op een originele manier hun producten te promoten. Het lijkt dé marketing trend van 2021 te worden, want steeds meer bedrijven zien het potentieel van de non-fungible tokens als marketing toepassing.
1. Pringles CryptoCrisp
Pringles heeft ons zojuist verblijd met wat het merk zijn eerste ‘virtuele smaak’ noemt, de Cryptocrisp. Wat blijkt? Het gaat hier om een video van een met goud vergulde huls vol virtuele knappertjes, die ronddraait terwijl de mascotte van het merk Julius Pringles zijn wenkbrauwen fronst.
De gelimiteerde oplage van 50 (NFT) genummerde filmpjes werd geveild via NFT-marktplaats Raribl. Het begon met biedingen voor ongeveer de prijs van een echte buis Pringles, maar de hoogste bieder betaalde uiteindelijk ruim $ 3.660 voor deze virtuele snack, plus de veilingkosten. Die aanzienlijk zijn vanwege de forse rekencapaciteit die nodig is om NFT’s te creëren.
2. Pizza Hut’s NFP: Non-Fungible Pizza
Pizza Hut Canada veilde een gepixelde pizza (ook op Rarible) voor 0,0001 ETH ($ 0,18). Het idee is dat van een betaalbare NFT, vergelijkbaar met de hap van een pizza. Een genot waar je eeuwig van kunt blijven genieten.
Elke week brengt het restaurant een nieuwe NFT pizzapunt uit. Telkens om weer een nieuwe aanbieding onder de aandacht te brengen. Op het moment van schrijven is het duurste pizzapuntje al weer $1,016.41 waard.
3. Taco Bell’s NFT Taco Art
Taco Bell heeft vijf verschillende NFT’s gemaakt, te koop voor 0,001 ETH ($ 1,79), wat vrij goedkoop is naarmate de NFT-verkoop gaat. Maar sommige verzamelaars vroegen bijna $ 200.000 op de wederverkoopmarkt. 100% van de winst die met deze verkoop wordt verdiend, wordt gedoneerd aan Taco Bell Foundation. Deze stichting helpt jongeren een baan te vinden en bekostigt hun opleiding.
4. Ubisoft Rabbids-tokens
het Ubisoft Strategic Innovation Lab heeft het op Ethereum gebaseerde Rabbids Token-spel uitgebracht. Rabbids-tokens zijn als de Rabbids zelf: ondeugend, onvoorspelbaar en ongrijpbaar! Ze transformeren elke keer dat ze een nieuwe eigenaar krijgen. Ze vangen is gemakkelijk en voor een goed doel – je doet een donatie aan UNICEF als je er een van de eigenaar afpakt!
5. Charmin: Non-Fungible Toilet Paper
Charmin verkoopt zijn eigen NFT-papier op rarible, dat uiteraard wordt aangeduid als NFTP (non-fungible toilet paper). Denk aan gifjes met het Pile of Poo emoji. Net als Taco Bell en Ubisoft gaan de opbrengsten naar een goed doel: Direct Relief. Een humanitaire hulporganisatie, actief in meer dan 80 landen, met als missie het verbeteren van de gezondheid en het leven van mensen die getroffen zijn door armoede of noodsituaties.
6. McDoNFT
McDonald’s Frankrijk lanceerde in april dit jaar een social media campagne rondom NFTs. Ze verloten 5 digitale frames van hun eigen iconische snacks op OpenSea. Om mee te doen aan de trekking en kans te maken op een van onze NFT’s met moet je de tweet retweeten en McDonalds volgen.
De NFT waanzin blijft verbazing wekken, zoals deze bizarre NFT-creaties waar iedereen van smult. Op Dezeen.com vond ik een virtuele variant van een parfum, plus een onsmakelijke grap die wonderlijk genoeg even lekker ruikt: terwijl iedereen vanwege de lockdown gedwongen thuiszat, begon Brooklyn-based filmmaker Alex Ramírez-Mallis met een paar vrienden hun scheten op te nemen en deze te delen via een Whatsapp-groeps-chat. Bah! Hij besloot deze opnamen na en jaar samen te voegen tot een master-mp3 file van 52 minuten Year Of Farts, en deze te veilen als een NFT, naast enkele losse genummerde scheten die beschikbaar zijn voor $ 85 per stuk.
Steeds meer merken brengen hun eigen digitale kunstwerken als NFTs op de markt. Voorbeelden genoeg. Meer weten? Lees dan verder over de mogelijkheden van een virtueel relatiegeschenk. Waar blijft nou de eerste originele Hollandse NFT-promo?