Wat zijn de gevolgen van het Coronavirus voor de relatiegeschenkenbranche

Sinds gisteren (29 januari) is het aantal bevestigde gevallen van besmetting met het Coronavirus in China gestegen tot ruim 7000, en er zijn al veel doden gevallen. China dreigt stil te vallen, en het aantal besmettingen buiten China neemt schrikbarend toe. Wat betekent dit voor de relatiegeschenkenbranche / promotionele producten sector?

Verstoring supply chain & vertragingen van leveringen relatiegeschenken en promotionele artikelen?

Het overgrote deel van de producten die de promo-industrie verkoopt, komt uit China. Dat kan haast niet anders betekenen, dan dat de opmars van dit virus gevolgen zal hebben voor onze branche. Als eerste voor de toeleveringsketens die de bevoorrading in Europa (en elders) verzorgen.

Jo-an Lantz CEO Geiger corona virus promotionele producten branche

“Er zijn al enkele zendingen vertraagd vanwege quarantaines in China. Er ontstaan ook problemen door het Chinese Nieuwjaar – velen die ver gereisd hebben om dat met de familie te vieren komen te laat of helemaal niet terug in de fabrieken waar onze spullen gemaakt worden. En de Chinese overheid wil de vakantieperiode ook nog eens verlengen. We adviseren dus onze handelspartners en klanten rekening te houden met mogelijk langere leveringstermijnen,” aldus Jo-an Lantz, CEO en president van Top 40-distributeur Geiger.

“Dit moet wel gevolgen hebben voor onze Noord-Amerikaanse en Europese klanten.”

Jo-an Lantz, CEO Geiger
coronavirus gevolgen branche promotionele producten relatiegeschenken

We zullen deze gevolgen niet meteen merken, omdat veel Chinese leveranciers bestelde goederen verzonden zullen hebben vóór de vakantieweek van het Chinese Nieuwjaar. Maar reken maar op vertragingen en leveringsproblemen bij nieuwe of zeer recente bestellingen – terwijl die juist de voorraden moeten aanvullen voor het drukke voorjaarsseizoen.

Lees ook:  Coronaproof kerstpakket van anderhalve meter lang

Kan het Coronavirus zich ook verspreiden via geïmporteerde producten?

Afgezien van zakelijke zorgen, beginnen promoprofessionals ook de vrees te uiten dat ook producten die ze uit China importeren het Coronavirus kunnen verspreiden, waar en wanneer die zendingen door besmette mensen werden gemaakt of verpakt.

Gelukkig stelt het Center for Disease Control and Prevention (CDC), het toonaangevende nationale volksgezondheidsinstituut van de Verenigde Staten, ons enigszins gerust door te stellen dat het onwaarschijnlijk is dat het virus zich via dergelijke objecten zou kunnen verspreiden.

Laag risico

“Vanwege de lage overlevingskans van deze virussen op het oppervlak van objecten, is er waarschijnlijk een zeer laag risico op verspreiding via producten of verpakkingen,” zegt de CDC in een verklaring.

Vocht

“Coronavirussen worden in het algemeen verspreid door vochtdruppels in de ademhaling. Tot op heden is er geen bewijs die de overdracht via geïmporteerde goederen ondersteunen, noch zijn er gevallen van besmetting via geïmporteerde goederen bekend.”

Relatiegeschenk beurzen China

Wel wordt het reizen van en naar China moeilijker en gevaarlijker. In april vinden er een aantal belangrijke beurzen plaats in Hong Kong en elders in China. Zoals de Canton Fair en Hong Kong Gifts & Premium Fair. Inmiddels zijn er ook in Europa beurzen verplaatst (waaronder PromZ Live 2020 in Nederland) naar een andere datum.

Importeurs die daar al op ingetekend hebben houden met alle scenario’s rekening. “De veiligheid van onze mensen komt hier op de eerste plaats en we zouden niets willen doen om hen in gevaar te brengen.”