PBM’s en Emo Cadeaus

Producenten van promotionele producten stappen over op PBM’s en emotionele ondersteuning

Nu de promo-verkopen sterk dalen als gevolg van de lockdown, hebben veel Chinese leveranciers en distributeurs de switch gemaakt naar het produceren en verkopen van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s).

Om een bijdrage te leveren aan de bestrijding van het Coronavirus, en om hun omzet deels overeind te houden, bieden steeds meer leveranciers van promotionele producten ook oplossingen voor emotionele ondersteuning. Emo cadeaus zijn hot, want niet alleen medische zorg, maar ook mentale en emotionele steun helpt, zeggen overlevenden van covid-19.

De verkoop van relatiegeschenken daalt sterk en er vinden tijdelijke shutdowns plaats. Toch proberen ondernemers in de promotionele productenbranche wendbaar te blijven en zich aan te passen. Alles in de overtuiging dat er uiteindelijk betere dagen zullen komen.

Bottlenecks

Maar China’s recent ingevoerde beperkingen op de export van medische benodigdheden en persoonlijke beschermingsmiddelen veroorzaken volgens The Wall Street Journal en andere mediaberichten problemen. Deze issues vertragen de verzending van de producten naar het buitenland. Juist nu ze hard nodig zijn. Er is vooral door de lucht te weinig transportcapaciteit.

Torenhoge transportkosten

Dat heeft uiteraard ook een negatief gevolg voor transportkosten. De consequentie is dat marges voor importeurs onder druk komen te staan. Vóór de coronaviruscrisis kostte het ongeveer € 4,00 per kg aan luchtvrachttransportgoederen van China naar Duitsland, zegt Michael Freter. Hij is de directeur van het in Duitsland gevestigde PSI, Europa’s grootste netwerk/ vakbeurs voor de promotionele producten industrie. ‘Momenteel kun je maar liefst € 17,00 per kg betalen’, vertelde Freter aan promo vakblad Counseler.

Lees ook:  Kerstpakketten in coronatijd

Volgens het Peterson Institute for International Economics maakt China meer dan 40% van de wereldimport uit van maskers, handschoenen, bril, vizieren en medische kleding. Eerder deze maand nam de Chinese regering maatregelen om ervoor te zorgen dat (para)medische producten aan alle kwaliteitsnormen voldoen, en pas voor export beschikbaar komen als aan de interne marktvraag voldaan is. Dat beleid leidt tot logjams bij (de levering van) producten zoals gezichtsmaskers, beademingsapparaten en COVID-19-testkits, en tot verstoring van de gevestigde productieketens voor medische producten.

Ook importeurs van promotionele producten in de VS en Europa, die waar mogelijk de overstap hebben gemaakt naar PBM’s, klagen over bottlenecks bij de levering vanuit China.

Oplossingen

Het wegvallen van een fors deel van de promo-business kent één lichtpuntje in de Coronaduisternis: deze heeft wereldwijd veel solidariteit opgeroepen. In onze promotionele producten sector is weliswaar de pauzeknop ingedrukt. Maar heel wat collega’s weten toch op verschillende manieren contact met klanten te houden.

Door bijvoorbeeld nieuwe producten zoals thuiswerk pakketten aan te bieden voor thuiswerkende medewerkers. En door het gratis doneren van relatiegeschenken, of door klanten te helpen hun presentie op sociale media te vergroten.

positief effect thuiswerk cadeau voorbeeld social media post

Dankzij een open brief, opgesteld door branchegenoten, is er in de tweede kamer zelfs een motie aangenomen om te onderzoeken of de WKR verder versoepeld kan worden. Waardoor werkgevers een groter fiscaal voordeel genieten bij het inkopen van relatiegeschenken en kerstpakketten. Lees hier meer over de vrije ruimte en WKR.

Emotionele steun

Daarmee bieden deze relatiegeschenk leveranciers, normaliter simpele helpers en adviseurs in marketing, in deze allesbehalve normale tijden iets heel anders: emotionele steun. We staan ​​aan het begin van een transformatie, zeggen sommigen. Elke dag brengt nieuwe uitdagingen en kansen met zich mee.We zitten hier allemaal samen in, we moeten positief zijn en wat hoop en een glimlach delen.