Krijgen we versoepeling werkkostenregeling vanwege coronacrisis? Ja!

UPDATE 28-04-2020: Besloten is de vrije ruimte voor de eerste € 400.000 van de loonsom voor 2020 te verhogen van 1,7% naar 3%. Dankzij deze verdere versoepeling van de werkkostenregeling, kan een werkgever maximaal € 5.200 extra aan vergoedingen en verstrekkingen onderbrengen in de vrije ruimte.

UPDATE 09-04-2020: De motie van het lid Wybren Van Haga over onderzoeken of voor het jaar 2020 de werkkostenregeling verhoogd kan worden is in stemming gebracht en een meerderheid van de aanwezige leden heeft vóór gestemd.

ONL en brancheorganisaties PPP en CLC-Vecta vragen staatssecretaris Vijlbrief om extra versoepeling van de werkkostenregeling, en na te denken over de post-coronatijd

De Nederlandse economie wordt momenteel hard getroffen door de coronacrisis. De brancheorganisaties zijn zichzelf zeer bewust van het feit dat de genomen maatregelen in het belang zijn van de bescherming van de volksgezondheid. 

Het gevolg is echter dat de horeca- en evenementenbranche door verplichte sluiting mede het hardst geraakt wordt. Ook de omzet van promotionele producten, zoals relatiegeschenken en kerstgeschenken, is tot het absolute minimum gedaald. Daarom zitten ondernemers uit deze branches in grote onzekerheid over het voortbestaan van hun bedrijf en daarmee de banen van hun personeel.

Open brief

De brancheverenigingen voor de evenementenbranche (CLC-VECTA) en de relatiegeschenkenbranche (PPP) hebben daarom samen met ondernemersorganisatie ONL een open brief gestuurd aan staatssecretaris Vijlbrief. Hierin vragen ze om de huidige werkkostenregeling voor ondernemers nog verder te versoepelen.

Versoepeling werkkostenregeling

De werkkostenregeling (WKR) stelt ondernemers in staat hun werknemers zonder belastingafdracht tegemoet te komen in de vorm van een geschenk of feestelijke gelegenheid. Begin dit jaar werd de WKR al een beetje verruimt, dit is er veranderd met de WKR 2020.

Lees ook:  Datum PromZ Live 2020 verplaatst vanwege Coronavirus

Maar om een verdere versoepeleing van de WKR zou een goede impuls voor de zwaar getroffen sectoren zijn. Doordat werkgevers meer ruimte krijgen om zowel op korte als lange termijn hun werknemers op wat voor manier dan ook fiscaalvrij te waarderen.

Wat willen ze bereiken met de open brief?

Onder de huidige regelgeving vallen personeelsuitjes of recepties buiten het bedrijfspand niet onder de werkkostenregeling en dat is daarin een gemiste kans. Het zou voor de horeca- en evenementenbranche een enorme stimulans zijn, wanneer dit soort activiteiten wel onder deze regeling vallen.Ook de waardering op het einde van het jaar is belangrijker dan ooit. Een versoepeling van de WKR brengt daarnaast ook de bestedingen weer op gang.

  • Laat de beperking van de grens tot 400.000 euro los, zodat de werkkostenregeling bij iedere loonsom uitgaat van 1,7%.
  • Verruim het limiterend percentage in de werkkostenregeling van 1,7% naar 5,0% voor de eerste 400.0000 euro van de loonsom.

Lobby

ONL voor Ondernemers is dé ondernemersorganisatie van Nederland en heeft maar één belang: de stem van de ondernemers te laten horen. Het PPP en CLC VECTA zijn belangenbehartigers van de promotionele producten sector en ondernemers in de evenementenbranche. Laatstgenoemde branche verkeert momenteel in zwaar weer omdat bijna alle evenementen zijn afgelast. Oud VVD-er Van Haga diende, met succes, een motie in om te onderzoeken of een extra versoepeling van de WKR in 2020 mogelijk is.

Het zou een mooie steun in de rug zijn voor werkgevers en werknemers als de WKR wordt verhoogd van 1,7% naar bijvoorbeeld 5%. #CoronaCrisis

Wybren Van Haga (groep-Van Haga, Tweede Kamer)

Relatiegeschenkenmarkt: omzet halvering

De gevolgen van COVID-19 op de relatiegeschenkenbranche leken in eerste instantie overzichtelijk. Maar ondanks de flexibile en innovative reactie op de coronacrisis, is ook de omzet van bedrijven uit de promotionele producten branche flink gedaald. Zo valt te lezen in het persbericht van ONL.

Lees ook:  Perusa Fund verkoopt Xindao aan Gilde Buy-Out Partners

Onze tijd komt wel weer

Ondernemers zelf denken er blijkbaar hetzelfde over. Want relatiegeschenk leveranciers verwachten dit jaar meer dan de helft van hun verwachte omzet te verliezen door de corona-crisis. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van marktonderzoek dat onderzoeksbureau One Question voor PromZ heeft uitgevoerd. En toch zijn er ook minder allarmerende berichten hoorbaar in de promo branche.

coronacrisis relatiegeschenk leverancier steun
Linkedin post Lavista Relatiegeschenken, Tiel

Bovenstaande positieve boodschap kwam voorbij op mijn Linkedin timeline van een relatiegeschenk leverancier in Tiel. Laten we inderdaad hopen dat bedrijven en marketeers, nadat we het coronavirus verslagen hebben, groots gaan uitpakken met relatiegeschenken en bedrijfsevenementen! En wie weet, helpt de verdere versoepeling van de werkkostenregeling hierbij!