Relatiegeschenk voor valentijnsdag: 4 tips

14 februari is een vreugdevolle feestdag, zowel voor geliefden als marketeers

Wat zijn leuke valentijnsdag relatiegeschenken voor klanten en personeel?

Deze vraag krijgen we van honderden ondernemers en marketeers elk jaar weer. Daarom delen we hier de beste tips voor relatiegeschenken die je als werkgever kunt geven op Valentijnsdag.

Ook je zakelijke relaties verdienen een Valentijn, dus geef een cadeautje op 14 februari! Er zijn veel manieren om je zakelijke relaties / personeel te laten merken dat je echt om hen geeft. 

1. Schrijf eens een liefdesbrief

De gemakkelijkste weg naar het hart is via emotie. Een handgeschreven brief waarin je je waardering uit voor de geadresseerde kan wonderen doen. Betaalbaar en doeltreffend. Wat zou jij ervan vinden als je op Valentijnsdag een persoonlijke brief krijgt met een gemeend “We zijn je dankbaar omdat je echt ‘familie’ voor ons bent”?  Een tastbaar aardigheidje erbij maakt je gebaar nóg krachtiger.

Voorbeelden b2b / zakelijke valentijnsbrieven

We konden Valentijnsdag niet voorbij laten gaan zonder je te bedanken dat je zo’n geweldige klant bent. Graag willen we van dit moment gebruik maken en even terugblikken op onze tijd samen. We kennen elkaar al [aantal dagen sinds start contract/abonnement] dagen. Wat is de tijd gevlogen! Sindsdien hebben we [aantal KPI’s bijvoorbeeld leveringen, transacties] voor je gerealiseerd. Natuurlijk ben jij onze allerliefste klant, maar we delen graag onze liefde met de hele wereld! En in de tussentijd zijn er [aantal nieuwe leden / klanten] aangesloten bij [jouw bedrijfsnaam]. Om dat te vieren bieden we je graag dit [cadeau/premie] aan, als teken van onze waardering.  

Fijne Valentijnsdag, [naam klant]! We wilden je gewoon een kort bericht sturen van ons allemaal bij [jouw bedrijfsnaam]. Iedereen heeft het tegenwoordig druk, maar we hopen dat je vandaag wat tijd neemt om het door te brengen met de mensen om wie je geeft (zelfs als het je moeder is). Er hangt vandaag liefde in de lucht, dus profiteer ervan en geniet van je dag! 

Deze is ook grappig, van een sales afdeling naar marketing afdeling:

Lees ook:  Unieke kerstpakketten: voorbeelden & tips

Beste marketeer – dit is mijn Valentijnswens: denk alsjeblieft niet dat het ons niets kan schelen! We waarderen je meer dan je denkt. Echt. Jij bent veel meer dan alleen een bron van leads voor ons. Je bent zoveel meer. Ik weet dat het voelt alsof we niet geven om je strategie, maar niets is minder waar. Het kan eenzaam zijn daar onderaan de sales funnel en aan het einde van een customer journey. We hebben een partner nodig met een plan. Wil je dit jaar onze B2B Valentijn zijn? 

2. Organiseer een vrolijk (virtueel) evenement

Daden spreken vaak luider dan woorden. Laat je relaties zien en voelen dat je hen waardeert. Bedenk hoe je van Valentijnsdag een onvergetelijke ervaring zou kunnen maken.

  • Laat bijvoorbeeld iets lekkers bezorgen, dat je allemaal tegelijk oppeuzelt of – drinkt, met muziek en live entertainment?
  • Verras je klant met een spannende boodschap van een geheime aanbidder. Voeg een link toe aan de kaart naar een spannende (virtuele) speed date.
  • Laat je cadeau persoonlijk bezorgen door een valentijn bezorgservice, met een romantisch muziekje en een glimlach.

3. Biedt een loyaliteitspremie

Kom met Valentijn met een extra aanbieding voor trouwe klanten. Een speciale kortingscode of wat nog beter werkt: een gratis premium bij hun bestelling. Tastbare geschenken werken immers beter dan kortingen, ook al moet een klant er voor betalen.

4. Geef een cadeau wanneer het niet verwacht wordt

De meeste mensen die ik ken, houden van (aangename) verrassingen, en je relaties zijn niet anders. Een gebaar ter gelegenheid van Valentijn, Pasen, Suikerfeest of verjaardag is prima, maar waarom niet eens gewoon omdat het kan, doordeweeks? Verrassingsgeschenken geven je een voorsprong. 

Lees ook:  Compliment geschenk box verhoogt productiviteit en personeelsretentie.

Een cadeautje is een tastbaar bewijs van ‘a love affair’ tussen jou(w organisatie) en je relaties. Zo’n gebaar van dankbaarheid maakt altijd een positieve indruk. De ontvangers geven je hun vertrouwen en loyaliteit terug en worden zo vanzelf ambassadeurs voor en van je merk. 

valentijn relatiegeschenk chocolade en wijn tubes
Handgemaakte bonbons en tubes wijn in luxe cadeauverpakking.
Geschenken met een knipoog

Wees vooral creatief. Zoals Picasso al zei: “Je moet de regels van het spel kennen, om ze als kunstenaar te kunnen overtreden!”. Heb je meer Valentijnsdag inspiratie nodig? Bekijk deze: 3 geinige Valentijnsdag acties van Burger King, Centraal Beheer en Snuggle Bear.

Waarom geven bedrijven relatiegeschenken op Valentijnsdag?

Paus Gelasius I, zo leert ons Wikipedia, riep in 496 de 14de februari uit tot de dag van de heilige Valentijn. Waarom precies is niet duidelijk; ook toen al  wist eigenlijk niemand zeker wie Valentijn was of wat hij gedaan had om heilig verklaard te worden. Sint-Valentijn was iemand “die terecht door mensen wordt vereerd, maar wiens goede daden slechts aan God bekend zijn”. Misschien dat daarom Valentijnscadeautjes anoniem gegeven worden? 

Hoe dat ook zij, we leven nu in de maand van de liefde. En 14 februari is dé dag om mensen die je waardeert ( of voor wie je nog sterker gevoelens hebt) een cadeautje te geven. Net als iedereen wil je dat je medewerkers en je relaties, leveranciers en klanten, je liefhebben. En zij verwachten op hun beurt dat jij hen bemint, en in ruil daarvoor door hen bemind wordt. Waarom zou je dat niet laten merken met passende Valentijnsdag relatiegeschenken?