Upcycled items: een trend rond duurzame relatiegeschenken

We hebben hier al vaak gewezen op de voordelen en noodzaak van ‘duurzame’ relatiegeschenken en giveaways. We hebben in dat kader ook vragen gesteld en beantwoord als ‘’wat kun je doen met giveaways die overblijven na een evenement?”. Je kunt ze weggeven aan een goed doel, je kunt ze (laten) recyclen – maar de mooiste oplossing is natuurlijk, dat je van nutteloos geworden dingen iets nieuws kunt maken, dat méér waard is dan het basismateriaal.

Relatiegeschenk inkopers: let’s upcycle!

Upcycling is de hippe benaming voor die kunst, om van ‘afval’ waardevolle en aantrekkelijke producten te maken. Voor voorbeelden, zie bijv. de vintage winkels in de Negen Straatjes; ik herinner me nog het opzien dat al weer een tijd geleden hergebruikte ptt-zakken baarden. Nu overigens ook nieuw verkrijgbaar – een voorbeeld van greenwashed upcycling?

Upcycling gaat verder dan simpelweg objecten die anders zouden worden weggegooid een nieuwe bestemming en waarde geven. Upcycling vereist creativiteit en innovatie, waarbij materialen een tweede leven krijgen. 

Upcyclen verloopt in fasen:

  1. Materiaalkeuze: Het proces begint met de selectie van materialen die geschikt zijn voor recycling. Denk hierbij aan textielafval, plastic flessen, oud papier, houtresten, ‘oud ijzer’, obsolete swag, alles is in theorie mogelijk.
  2. Ontwerpfase: Vervolgens wordt een productconcept ontwikkeld. Het doel is om de geselecteerde materialen een nieuwe vorm en functie te geven, waardoor opnieuw toegevoegde waarde ontstaat.
  3. Vinden van een geschikte producent. Soms bieden deze ook ‘design’, soms verzorgen ze alleen
  4. Verwerking & productie: De geselecteerde materialen worden gereinigd, indien noodzakelijk tot verwerkbare grondstof getransformeerd en  via een productieproces verwerkt tot nieuwe producten. 
  5. Het eindproduct is een volledig geüpcycled object, dat een hogere kwaliteit en esthetiek kan hebben dan het bronmateriaal. Van wit papier bruin karton maken is natuurlijk downcyclen
Lees ook:  Rockbook bedrukken: cradle-to-cradle relatiegeschenk

Voorbeelden van upcycling tot duurzame giveaways

Upcycling creëert idealiter unieke en innovatieve producten, die laten zien hoe van afval waardevolle en nuttige items kunnen worden gemaakt.

upcycled converse sneaker

Luxe warenhuis Selfridges viert The Upcycling Revolution uitbundig met fraaie items van jonge ontwerpers, zoals deze tasjes: gemaakt van ‘vergeten stoffen die in een oud magazijn ontdekt werden’.

upcycled tasjes

Upcycle je promotionele producten!

Het wordt steeds zichtbaarder en meetbaarder, dat duurzame relatiegeschenken veel meer zijn dan alleen een trend. Ze zijn een uitdrukking van bedrijfswaarden en een toekomstgerichte state-of-mind. Zo bieden ze een win-win situatie voor bedrijven, klanten en het milieu.

Let op: De EU wil een einde maken aan greenwashing en consumenten meer informatie geven over de duurzaamheid van producten die ze kopen. Het maken van onbewezen duurzaamheidsclaims in termen van gebruiksduur of -intensiteit onder normale omstandigheden is verboden. Bron

Duurzame weggeefacties zijn een effectieve manier om een brand positief in de schijnwerpers te zetten en tegelijkertijd bij te dragen aan een gezondere aarde. Het gebruik van via upcycling geherwaardeerde swag creëert daarbij extra toegevoegde waarde, zorgt voor minder afval, bespaart grondstoffen en energie die nodig zou zijn voor de productie van nieuwe materialen (tenzij de verwerking van oud materiaal alsnog energie-intensief blijkt, natuurlijk). 

Lees ook:  Duurzame koeltassen gemaakt van oude koelkasten

Door geüpcyclede producten in je relatiegeschenken arsenaal op te nemen, laat je opnieuw zien dat  je organisatie zich maximaal inzet voor bescherming van het milieu, en zich maatschappelijk verantwoordelijk voelt.