Circulair: Koningsdag Rotterdam merchandise

De stad Rotterdam kleurde voor Koningsdag 2023 letterlijk oranje, en met een vleugje groen-wit -groen! Deze Koningsdag waren de mega vlaggenlijnen en banieren van citydressing  studio VOLLAERSZWART niet te missen. Ze zijn gemaakt van gerecyclede materialen maar ze worden ook na Koningsdag weer hergebruikt en geüpcycled tot nieuwe Oranje Koningsdag merchandise.

Rotterdamse stadsversiering Koningsdag 2023 gaat niet de prullenbak in: banners krijgen tweede leven als zitzak of shopper

Goodies for Goodness maakt samen met relatiegeschenkbedrijf Eco Giving Oranje merchandise van oude Rotterdamse Koningsdag banners en vlaggen. Goodies for Goodness heeft een unieke missie om van restmateriaal nieuwe producten te maken en deze te verkopen voor het goede doel. Denk aan toffe zitzakken, vlaggen en shoppers. Dit alles wordt gedaan door getalenteerde mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

stadsaankledign rotterdam koningsdag 2023 circulair

Deze missie begon tijdens het Eurovisie Songfestival toen er een kleurrijke “Sing Along”-route door Rotterdam werd ontworpen. Het restmateriaal van deze route werd niet weggegooid, maar gebruikt om picknickkleden, boodschappentassen, vlaggenlijnen en petjes van te maken. De opbrengst van deze producten ging naar Studio Beyond Bars van Heilige Boontjes, een organisatie die maatschappelijke problemen aanpakt door middel van creatieve uitingen. Dit was het begin van een bijzonder initiatief dat nu wordt voortgezet.

Nu kun je op de website van Goodies for Goodness verschillende producten kopen die zijn gemaakt van oud promotiemateriaal van Koningsdag 2023. Van kleurrijke tasjes en zitzakken tot prachtige picknickkleden en feestelijke vlaggenlijntjes, er is voor ieder wat wils. Wat deze producten nog beter maakt, is dat een deel van de opbrengst naar goede doelen gaat die zich inzetten voor het welzijn van anderen.

Lees ook:  Biden's merchandise team haakt snel in op viral

Maatschappelijk verantwoord

Het mooie aan dit initiatief is dat het niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor de gemeenschap. Door getalenteerde mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij het proces te betrekken, biedt Goodies for Goodness kansen en empowerment aan deze mensen. Dit is een prachtig voorbeeld van hoe we als samenleving meer kunnen doen om mensen te ondersteunen en tegelijkertijd duurzaamheid te bevorderen.

Rotterdam is een voorbeeld voor de rest van Nederland.

Annemieke van Wegen-Delhaas, Citybranding en Citydressing gemeente Rotterdam

Upcycling

Tot slot, het initiatief van Goodies for Goodness is ook een mooie manier om mensen bewust te maken van de mogelijkheden van upcycling. Annemieke van Wegen-Delhaas, Citybranding en Citydressing gemeente Rotterdam zegt hierover: “Met deze stadsaankleding laten we zien dat Rotterdam zich bewust is van de noodzaak van circulariteit. De circulaire beweging is onomkeerbaar. De gemeente maakt er werk van en we nemen onze verantwoordelijkheid. Juist bij een mega-evenement als Koningsdag. Met onze mooie stadsaankleding laten we aan alle bewoners, bezoekers én kijkers zien dat Rotterdam met mooie en duurzame producten een voorbeeld is voor de rest van Nederland.’

Het is een geweldige manier om restmateriaal een nieuw leven te geven en tegelijkertijd iets te doen voor het goede doel. Als consument kunnen we allemaal bijdragen aan een betere wereld door te kiezen voor duurzame producten en initiatieven zoals Goodies for Goodness te steunen.