Coole Kieler Woche souvenirs

De Kieler Woche vindt elk jaar plaats in de laatste volle week van juni en begint officieel op de voorafgaande zaterdag. De eerste editie vond plaats in 1882. Dit jaar op 4 t/m 12 september 2021.

Inspirerende veelzijdigheid: de souvenirs van zeilevenement Kieler Woche zijn al vele jaren een belangrijk onderdeel van de rijke traditie.

Hoe komt het dat Kieler Woche souvenirs een ‘ding‘ zijn geworden? Onze Sneekweek staat vooral bekend om de katers die je eraan overhoudt. Jammer. Ook op de website van Sail Amsterdam kun je niets vinden over memorabilia of merchandise voor liefhebbers van de zeilsport. Gemiste kans toch? Maar misschien mogen we deze zeilevenementen niet vergelijken met een groots event als de Kieler Woche. In elk geval dient wat mij betreft het aanbod in de webshop van de KiWo als inspiratie voor de organisatoren van zeilevenementen.

Kieler Woche souvenirs

Natuurlijk zijn er de bedrukte stropdassen, lanyards, koelkastmagneten, mondkapjes en handdoeken. Maar je kunt zoveel meer leuke promotionele artikelen inzetten voor je zeilevenement. Ze gebruiken kitting, denken aan duurzaamheid (weinig / geen disposables en single use troep) en het ziet er ook nog goed uit. Zomaar een paar highlights uit het assortiment van dit Duitse zeilevenement.

Ontwerpwedstrijd

Dat de kracht van merchandise en promotieartikelen niet onderschat worden in Kiel mag duidelijk zijn. Via een ontwerpwedstrijd wordt er elk jaar gezocht naar een innovatief posterontwerp voor het event. Het winnende ontwerp zie je terugkomen in een super breed assortiment van souvenirs en Kieler Woche promo items. 

kieler woche poster 2021
Kieler Woche 2021 Poster – winnende ontwerp. Credits: kieler-woche.de

De in Basel wonende graficus Jiri Oplatek heeft al drie Kieler Woche-ontwerpen op een rij gewonnen. Eerst een kleurrijk piratenhoofd, daarna een vierkante knoop met het motto #cohesie en dit jaar een lachende gele smiley. Inclusief vette knipoog, misschien naar de ‘slutty summer’ waar ze in Kiel naar uitkijken.

Lees ook:  Pilsjasje - Doodnormale bier merchandise van Dommelsch

Leveranciers

Lokale fabrikanten en start-ups krijgen van de organisatie de mogelijkheid om originele souvenirs te ontwerpen die handig zijn bij het zeilen. Die mogen aan de slag met het winnende ontwerp. Dat verklaart misschien de grote verscheidenheid aan bijzondere producten zoals de Kieler Woche honing, sneakers, bier, koffie, halsband voor honden en mooie gevlochten armbandjes voor mensen.

Geheim van het KiWo merchandise team

Een echt geheim is het niet, maar blijkbaar zijn er nog genoeg evenementorganisaties die op zoek zijn naar het gouden ei. Les één van onze Duitse collega’s is: als je opvallende promoitems en souvenirs wilt ontwikkelen, zorg dan dat je serieus werk maakt van het ontwerp. Dus organiseer elk jaar een ontwerpwedstrijd. Dat levert publiciteit, en je geeft nieuwe designers de kans om hun werk bij een groot publiek bekend te maken.

Sta ook open voor diverse samenwerkingen, dus verschillende leveranciers. Ja dat is even iets anders dan een preferred supplier die lekker alles uit handen neemt. Kortom, twee zaken die je operatie complexer maken, en risico met zich meebrengen. Maar deze investering kun je dus terugverdienen. En wel in de vorm van waardevolle branded collectables en een hoop free publicity.

Wat is de Kieler Woche?

Op 23 juli 1882 begonnen 20 jachten aan een regatta bij Düsternbrook. Met groot succes want de regatta werd in de jaren daarna herhaald. En de Kieler Woche is nog altijd een jaarlijks terugkerend evenement voor liefhebbers van zeilen en zeilboten in Kiel. Het is het grootste zeilevenement ter wereld en tevens een van de grotere volksevenementen van Duitsland. Elk jaar komen meer dan 3 miljoen bezoekers naar de stad voor de wedstrijden en alle overige activiteiten.